Strona 1 z 2

Nasze grile

: piątek 30 lip 2010, 16:50
autor: weszynoska
Dziś mamy gości, zapowiedzieli się z wyżerką :D

mają być szaszłyki i sałatka ( jakaś ;) ) no i ta reszta :piwko:

mój pomysł na danie to mozarella z pomidorami i oliwkami pieczona kiełbaska wiejska ( nie wedzona tylko parzona)

i pieczonka z grila

pieczonkę będę robić pierwszy raz ale już w misce wygląda i pachnie super...zobaczymy jak nam wyjdzie
a że nie mam garnka do pieczonek to zrobię w saszetkach z folii alu. dla każdego osobna porcja, sama jestem ciekawa co wyjdzie

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 11:34
autor: BasiaM
A ja robię tak :)

1.
Ziemniaczki myję ( nie obieram ), kroję na pół i pakuję w folię alu takie połóweczki doprawione
masłem, przyparwami, ziołami .... i na grill .... :tia:

2.
Kupuję ser pleśniowy "Turek" ( okrągły ), naturalny i on jest oryginalnie zapakowany w taką folię.
Tak kładę grill i trzymam, dopóki nie zrobi się mięciutki i ciepły ...
Otwieram ser i kładę na niego dużą łyżkę konfitury z żurawinami :mrgreen:

2.
Sałatka grecka:
Sałata zielona, lodowa, roszponka ( jak kto lubi ;) )
rzodkiewki, ogórek zielony, pomidory, ser Feta ( niebieski ),
sól, pieprz, wyciśnięte kilka ząbków czosnku, bazylia, oregano, oliwa do skropienia.
Pokroić, wymieszać i smacznego :cwaniak:

3.
Plastry boczku przypieczone na grillu a do tego...

Sos tzatziki :
jogurt grecki, ogórek zielony ( świeży ) kilka ząbków czosnku, sól i piepr.

Ogórka zetrzeć na tarce na większych oczkach, dodać sól, pieprz i czosnek ... wymieszać.
Wody z ogóka nie wylewać tylko dodać do tego jogurt i wymieszać.

Pychotka :mrgreen:

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 13:00
autor: Jacek
To ja polecam masło czosnkowe:
1/2 kostki masła ( tylko prawdziwego), do tego 5-6 ząbków czosnku przez praskę, szczypta soli i ok.2 łyżki siekanej zielonej pietruszki- wymieszać.
Rewelacyjnie smakuje z pieczonym na grilu chlebkiem a jeszcze lepiej z połówkami bułek. :marzyc_2:
Jak mam mało miejsca na grilu to wrzucam bułki do piekarnika.

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 13:18
autor: kasiawro
Jak już tak tłusto jemy to ja polecam też coś na chlebek lub bułeczkę pieczoną:
szklanka oleju (kujawski, z oliwek) jaki kto chce do tego posiekana natka pietruszki, kilka ząbków czosnku (ja daję dużo bo lubię czosnek), pieprz i zioła. Wszystko daję do miski takiej wielkości aby zmieścić tam potem kromkę chlebka.
Pieczywko piekę na grillu, maczam w misce z tym olejem na to daję grubszy plaster pomidora (malinówkę) i plaster cebulki. Biorę grubą serwetkę do ręki bo z brody i palców będzie ciekło - pychota polecam.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 18:54
autor: Paulina
kasiawro pisze:Jak już tak tłusto jemy to ja polecam też coś na chlebek lub bułeczkę pieczoną:
szklanka oleju (kujawski, z oliwek) jaki kto chce do tego posiekana natka pietruszki, kilka ząbków czosnku (ja daję dużo bo lubię czosnek), pieprz i zioła. Wszystko daję do miski takiej wielkości aby zmieścić tam potem kromkę chlebka.
Pieczywko piekę na grillu, maczam w misce z tym olejem na to daję grubszy plaster pomidora (malinówkę) i plaster cebulki. Biorę grubą serwetkę do ręki bo z brody i palców będzie ciekło - pychota polecam.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
Te pomidory Kasi to są pyszne :marzyc:

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 21:26
autor: ketrin
Paulina pisze:
kasiawro pisze:.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
Te pomidory Kasi to są pyszne :marzyc:
a można dokładny przepis na sos :prosze_1: i czy ser plastrach

Re: Nasze grile

: sobota 31 lip 2010, 21:35
autor: kasiawro
Już piszę.
Pomidory kroję w ćwiartki albo ja większe jeszcze na pół ćwiartki, układam na płaskim talerzu, posypuje bazylią, pieprzem i solą lub przyprawą do pomidorów(ta na bazarze z Niemiec).Ścieram ser na drobnej tarce, posypuje nim pomidory i polewam sosem.
Sos:
Śmietana mała 12% lub 18% jak kto woli do tego 2 łyżki majonezu,2 łyżeczki musztardy,czosnek w zależności ile kto lubi (ja daję kilka dużych ząbków), i bazylię sypię. Ostatnio też dodałam pesto z bazylią i tez była dobre.
Jutro właśnie to robię do karkóweczki która stoi już w marynacie.

Re: Nasze grile

: poniedziałek 02 sie 2010, 14:22
autor: kasiawro
Tak wyglądają pomidorki wczorajsze wersji dzisiejszej:

Re: Nasze grile

: poniedziałek 02 sie 2010, 20:43
autor: nulka
Tak wyglądają pomidorki wczorajsze wersji dzisiejszej:
mniam,mniam :)

Ja paprykę faszerowałam i pieczarki :ryż z kucharkiem ,kozaczki świeże :) w śmietanie ,koperek ,papryka pepperoni czerwona i zielona ,ostra ,cebulka i czosnek -duużo,sól ,pieprz i przyprawa do grila i na grila ,fajne są pieczarki i zielona faszerowana bardziej mi smakuje

Kasiu ,a to dobry pomysł z tymi bułkami :) :)

Re: Nasze grile

: poniedziałek 02 sie 2010, 20:46
autor: nulka
weszynoska pisze:Dziś mamy gości, zapowiedzieli się z wyżerką :D

mają być szaszłyki i sałatka ( jakaś ;) ) no i ta reszta :piwko:

mój pomysł na danie to mozarella z pomidorami i oliwkami pieczona kiełbaska wiejska ( nie wedzona tylko parzona)

i pieczonka z grila

pieczonkę będę robić pierwszy raz ale już w misce wygląda i pachnie super...zobaczymy jak nam wyjdzie
a że nie mam garnka do pieczonek to zrobię w saszetkach z folii alu. dla każdego osobna porcja, sama jestem ciekawa co wyjdzie
To ja mam pytanie :CO TO ZA PIECZONKA? Pieczonka ,pieczonka :mysl_1: :mrgreen: ,to może być wszystko ,a co było? :)