Strona 1 z 3
Coś z dyni
: wtorek 03 lis 2009, 12:56
autor: nulka
Może macie jakieś dobre danie z dyni oprócz

dynianki ,bo tę robię i uwielbiam
kroję dynię w kostkę ,gotuję w wodzie i mleku (1:3),robię kluski (maka ,jaja,troszkę wody ,sól),potem gotuję z kluskami i ja solę

uwielbiam ,reszta mojej rodzinki słodzi

Re: Coś z dyni
: wtorek 03 lis 2009, 14:23
autor: hania
Zupa z dyni:
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę dynię, dusić do miękkości. Zmiksować, jeśli jest potrzeba dolać wody, doprawić ziołami i bardzo dużą ilością czosnku. Można solić, ale ja soli unikam gdzie się da.
Dynia faszerowana:
Z dyni ściąć "kapturek", wydrążyć. Nafaszerować czym chcemy - ja faszeruję albo mięsem mielonym, albo np mięsem z kuskusem, albo no kuskusem z papryką. Zakryć kapturkiem, piec w piekarniku.
Dynia pieczona:
1. Dynie pokroić w kostkę, wyłożyć na posmarowaną olejem blachę, posypać ziołami, skropić oliwą. Piec do miękkości.
2. Podobnie, tylko posypujemy cukrem z cynamonem. Przy niedużej dyni w tej wersji wystarczy przekroić ją na pół i można piec ze skórką.
Risotto z dynią:
Ryż gotujemy jak na risotto z cebulką. Osobno na patelni smażymy okrojoną w kosteczkę dynie. Potem mieszamy i doprawiamy ziołami i gałką muszkatołową.
Robiłam też z dynią startą na tarce - też fajne.
Makaron z dynią:
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy jak lubimy. Jak zmięknie dodajemy śmietanę.
Mam jeszcze przepis na ciasto, ale to już do zeszytu muszę zajrzeć.
Re: Coś z dyni
: wtorek 03 lis 2009, 15:30
autor: nulka
Dzięki ,super , mam trzy dynie i dotąd robiliśmy tylko dyniankę, kroiłam wkostkę i mroziłam na zupkę ,pieczoną z ziołami wypróbuję

,makaron i myślę że to risotto też pycha

Re: Coś z dyni
: wtorek 03 lis 2009, 15:55
autor: kasiawro
ja nie mam dyni, ale zakupię i coś zrobię
Re: Coś z dyni
: wtorek 03 lis 2009, 16:57
autor: dorob62
A ja polecam CUDOWNĄ zupe dyniowo-pomarańczową.
Do garnka wlac 3 lyżki oliwy, wsypac pokrojoną w kostke cebulke srednia i zbnieść ząbek czosnku. % minut zeszklić. Do tego wsypać kilogram dyni pokrojonej w kostke sporą (bez miąższu oczywiście!) i wsypac skórkę z jednej pomarańczy startą i sok z tej jednej cytryny i dwie łyżki świeżego tymianku. przez 5 minut dusić pod przykryciem mieszając. Potem dolać 800ml rosołku ( moze być bulion z kostki drobiowy lib warzywny) mieszać i gotować 15 minut. Zmiksować wszystko. Do zmiksowanego dolać 150 ml mleka i już nie gotować . Podawać w ciepłych miseczkach ze świeżym tymiankiem.
PYCHA., Nie sadzilam że taka dobra!!!
Re: Coś z dyni
: środa 04 lis 2009, 20:14
autor: ogończyk
Nie wiem czy wiecie ale dynią można odrobaczać psy. (Dokładniej wyłuszczonymi ziarnami dyni.) "50 do 150 ziaren obiera się, rozdrabnia lub miele i miesza z odrobiną mleka. Po około 1 godz. od chwili zjedzenia ziaren dyni przez psa - podaje się mu środek przeczyszczający (olej parafinowy, lub rycynę)." ( P.Teichman "Gdy zachoruje pies") Pzdr.
Re: Coś z dyni
: środa 04 lis 2009, 21:08
autor: weszynoska
a fe......
ja jestem mięsożerna....a dynia dla mnie to jedynie słuzy do ozdoby....
Re: Coś z dyni
: czwartek 05 lis 2009, 19:15
autor: miszakai
No to jak ktoś powiedział fe to mi raźniej...
Fuj!

Mdła i bez smaku

Moja babcia robi dyniową zupę na słodko

Nie wchodzi mi zupełnie...
Re: Coś z dyni
: czwartek 05 lis 2009, 19:23
autor: hania
A ja uwielbiam. Tylko czosnku musi być dużo żeby właśnie nie była mdła.
Re: Coś z dyni
: czwartek 05 lis 2009, 20:34
autor: Ania W
Na słodko bym nie przetrawiła ale ostatnio wypróbowałam przepis Hani na zupę(nawet dynia była Hani

) i była super! A ja zawsze czułam awersję do dyni

Z tym, że ja jeszcze dorzuciłam serek topiony a wierzch posypałam tartym (dobry byłby parmezan). Moja koleżanka dodaje jeszcze prażone pestki dyni na to - też fajne zestawienie.
Z resztą z dynią jest pewnie tak jak ze wszystkim mdłymi warzywami (brokuły- chociaż ja lubię nawet tylko gotowane,szpinak, cukinia) - dobrze doprawione zyskują drugie oblicze
