Strona 10 z 10
Re: Sałatki Doroty
: piątek 23 sty 2009, 08:31
autor: Gosia
e tam spokojnie, lepiej byś dodał może jakiś przepis na sałatkę
Ze mnie się Piotrek śmieje, że jak potrzebuję inspiracji do sałatki to najpierw zaglądam do Ogarkowa
Skorzystałam z przepisów na Sałatkę nr 2 (bardzo Piotrkowi smakowała).
Sałatkę nr 14 zrobiłam na Wigilię i zniknęła ze stołu szybciej niż grzyby w cieście!
A gości ostatnio uraczyłam sałatką nr 34.
Na dzisiejszy wieczór już sobie upatrzyłam Sałatkę nr 13

Re: Sałatki Doroty
: piątek 23 sty 2009, 08:46
autor: Gosia
Podzielę się moim ulubionym "smakiem sałatkowym":
połączenie gruszki z serem pleśniowym w różnych konfiguracjach

np: gruszka, rokpol, winogrona, orzechy włoskie
albo gruszka, rokpol (albo inny Lazur), rukola, pistacje
dodaję do nich winegret i trochę miodu.
Re: Sałatki Doroty
: sobota 24 sty 2009, 08:47
autor: layla50
Proponuje ciekawa salatke "rozowa".Skladniki:
gotowane buraczki cwiklowe,pokrojone w drobna kostke,ogorki kiszone -ilosc wedlug uznania,mala cebulka,troche majonezi kieleckiego zmieszanego z dobrym jogurtem naturalnym,zielenina do posypania.
Salatka jest bardzo prosta,smakuje wysmienicie do wedliny,o ile oczywiscie ktos lubi buraczki.Pieknie wyglada na stole,jest zupelnie rozowa.Przyprawy wedlug uznania,nie przesadzac z sola,samo zdrowie !!!Pozdrawiam i smacznego.Mirka.
Re: Sałatki Doroty
: sobota 24 sty 2009, 18:36
autor: Kate
Sałatka studencka pycha !!
Pół roku nią zaraziłam, wszyscy się obżerają
Ktoś podawał tutaj przepis na sałatkę z pierożkami Tortellini, ja ją robię troszkę inaczej:
Składniki:
opakowanie pierożków Tortellini
pomidor
przyprawa Tzatziki
majonez (daję pół na pół z jogurtem naturalnym)
Pierożki trzeba ugotować, odcedzić. Dodać pomidor pokrojony w kostkę, posypać obficie przyprawą Tzatziki. Wymieszać z majonezem. Polecam

Re: Sałatki Doroty
: poniedziałek 26 sty 2009, 12:54
autor: dorob62
Cisza??? No czekałam aż ktoś się upomni:) I zaczynam znowu:)
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
5 jajek
20 dag żółtego sera
1 cebula
1 puszka kukurydzy
tuńczyk w sosie własnym
majonez
zamrożone masło extra
Wykonanie:
Żółtka, białka, ser żółty, zamrożone masło - zetrzeć na tarce (każdy składnik osobno). Cebulę drobno posiekać.
Układać warstwami:
białko - ser żółty - pół puszki tuńczyka - pół puszki kukurydzy - majonez - cebula - masło - drugie pół puszki tuńczyka - drugie pół puszki kukurydzy - majonez - żółtka.
Smacznego:)
Re: Sałatki Doroty
: sobota 07 lut 2009, 22:26
autor: dorob62
Imbirowa sałatka z kiwi
1 melon
2 sztuki kiwi
25 dag winogron
ok. 4 cm. świeżego imbiru
4 łyżki soku jabłkowego
Melon obrać i pokroić na kawałki, dodać kiwi również obrane i pokrojone oraz winogrona i drobno posiekany imbir. Zalać sokiem. Boska:)
Re: Sałatki Doroty
: sobota 11 lip 2009, 21:42
autor: ketrin
ponieważ mamy sezon na bób wklejam kolejny przepis na pyszną sałatkę...
Sałatka z BOBU
200g świeżego bobu
8 świeżych liści mięty
3 cebulki dymki
½ pęczku koperku
SOS
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka posiekanej mięty
1 ząbek czosnku
Sól pieprz
Wyłuskany bób ugotować i natychmiast schłodzić wodą , wymieszać z liśćmi mięty i posiekanym koperkiem oraz cebulką
Sos przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek z octem i posiekaną miętą oraz czosnkiem solą i pieprzem
wszystko wymieszać i pozostawić do schłodzenia
Smacznego