Strona 5 z 10
Re: Sałatki Doroty
: środa 05 lis 2008, 09:03
autor: Danusia
Nie mam problemu z nadwagą, ale nie nalezę do obżartusów.
Re: Sałatki Doroty
: środa 05 lis 2008, 09:10
autor: Aszemi
Danusia pisze:Pierwszą sałatkę zrobiłam, smakowała, choc są różne przepisy
Danusiu to podziel się tymi przepisami

Re: Sałatki Doroty
: środa 05 lis 2008, 10:59
autor: Danusia
U mnie w domu to często tworzę, jak wiele starszych gospodyn z tego co mam pod ręką. Mam jakis przepis, nie mam danego skladnika, czy zwyczajnie nie mam czasu czy nie chce mi się po niego isc, to zastępuję innym i wcale to źle nie wychodzi. W mysl przysłowia "kazdy orze jak moze".....
Przed chwilą zacząl mi się przypalac ryz dla psów i biegiem do kuchni........
Re: Sałatki Doroty
: czwartek 06 lis 2008, 08:11
autor: dorob62
Sałatka 19
Sałatka jesienna
- 1 duża róża brokułów
- 4 pomidory
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekany koperek
Brokuły ugotować na półmiękko, podzielić na różyczki, z pomidorów zdjąć skórkę, pociąć na cząstki, ugotowane na twardo jajka pokroić na ósemki, składniki wymieszać.
Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną wody oraz z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i zieleniną polać sałatkę.
Re: Sałatki Doroty
: piątek 07 lis 2008, 08:52
autor: dorob62
Sałatka 20
4 ziemniaki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 pomidory
1 długi ogórek
125 g paluszków krabowych
50 g krewetek koktajlowych
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj, zaczynając od zimnej wody. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części i odetnij pestki. Pokrój go w ćwierćtalarki i przełóż do miski. Zahartuj pomidory, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do ogórków. Podziel paluszki krabowe na paseczki i dodaj do warzyw. Zahartuj ziemniaki pod zimną wodą i pokrój w półtalarki. Wymieszaj z resztą składników. Dodaj do sałatki tuńczyka i krewetki. Wymieszaj całość z majonezem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Niezła:)
Re: Sałatki Doroty
: sobota 08 lis 2008, 08:30
autor: Agata
Dla mnie sałatka jesienna jest super bez względu na porę roku, choć najlepsza, kiedy pomidory prosto z krzaczka. Może być też kalafior...
Re: Sałatki Doroty
: sobota 08 lis 2008, 11:09
autor: dorob62
Sałatka "oczko: czyli 21
Sałatka z granatem
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory
3 świeże ogórki
2 dojrzałe granaty
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek bazylii
łodyga selera naciowego
kilka listków mięty
natka pietruszki
koperek
Ugotować ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną, obrać i pokroić w niewielkie cieniutkie plasterki. Ułożyć na dnie głębokiej szklanej salaterki. Pokroić cebulę w cienkie krążki i by usunąć gorycz, zalać wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ułożyć cebulę na ziemniakach. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na warstwie cebuli. Drobniutko posiekać zieleninę: koperek i natkę i obficie posypać nimi warzywa. Bazylię i seler naciowy pokroić i posypać na zieleninie, dodać drobno posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie umyć ogórki, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki razem ze skórką. Ułożyć je na warstwie zieleniny. Polać sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z granatów i odstawić na 15 minut, by wszystkie warzywa dokładnie nasiąknęły sokiem. Przed podaniem posypać sałatkę ziarenkami granatów.
Re: Sałatki Doroty
: niedziela 09 lis 2008, 09:37
autor: dorob62
22
Sałatka jajeczna
Składniki:
6 jaj
puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Re: Sałatki Doroty
: niedziela 09 lis 2008, 19:08
autor: Paula
dorob62 pisze:Sałatka nr 2
3-4 liście sałaty lodowej
1/2 opakowania camemberta
2 łyżki suszonej żurawiny
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny ( do smaku a więc może być mniej)
oregano
Sałatę porwać, dodać pokrojony ser i żurawinę. całość doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i posypać oregano.
Dzisiaj ją wypróbowałam i... jest PRZEPYSZNA!
dorzuciłam trochę bazylii (mam złudne przeświadczenie, że pasuje do wszystkiego, więc wszędzie ją wrzucam) i soku z limonki. Lekka i nieduża, czyli to co Tygrysy lubią najbardziej

Re: Sałatki Doroty
: poniedziałek 10 lis 2008, 06:50
autor: Iza i Sławek
Sałatki (dla) Doroty
Sałatka mojej szefowej
opakowanie makaronu ryżowego
paluszki krabowe
koperek
czerwona cebula
majonez
makaron zalac wrzątkiem, można potem go trochę pokroic na krótsze kawałki. Paluszki pokroic w kostkę, posiekac koperek, cebulkę też w drobną kostkę. Wymieszac wszystko, doprawic odrobinę pieprzem i majonezem.
Proporcji nie podałam bo zawsze robię na tzw. oko ale na opakowanie makaronu 100g proponuję jakieś 6 paluszków, reszta wg uznania, jeden woli mniej drugi więcej (tak samo z paluszkami).
Sałatka Sławka
puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
ser żółty (lepszy ostrzejszy ale jak kto woli)
sól pieprz
ewentualnie majonez
fasolę odcedzic i opłukac
tuńczyka odcedzic
ser pokroic w kostkę
wymieszac, doprawic solą, pieprzem i odrobiną majonezu (bez majonezu też jest OK)
(ja w przepisie mam jeszcze punkt "jeśli mają przyjśc goście - schowac przed Sławkiem albo zrobic dwie")
Smacznego
Iza