Strona 4 z 10
Re: Sałatki Doroty
: piątek 31 paź 2008, 16:53
autor: dorob62
Sałatka 14
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Składniki:
Opakowanie filetów śledziowych Lisner w sosie śmietanowym
2-3 jajka ugotowane na twardo
3-4 ogórki konserwowe
ok. 1/2 kg ugotowanych w skórce ziemniaków (dość twardych)
ew. łyżka majonezu lub śmietany
sól, pieprz
Filety śledziowe pokroić na małe kawałki.
Jaja i ogórki pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z sosem śmietanowym.
Doprawić do smaku.
Udekorować szczypiorkiem lub natką.
Re: Sałatki Doroty
: sobota 01 lis 2008, 10:02
autor: dorob62
Sałatka nr 15
Z makaronem
Składniki:
25-50 dag makaronu "kolanka z falbanką"
2 pory
słoik czerwonej papryki w occie
20 dag szynki
20 dag żółtego twardego sera
groszek z puszki
kukurydza z puszki
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, przestudzić. Szynkę, ser i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.
Do naczynia przełożyć wszystkie składniki, dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Re: Sałatki Doroty
: niedziela 02 lis 2008, 11:51
autor: Danusia
Dorotko dzisiaj przestudiowałam Twoje, sałaki pycha. Jednak patrząc prostotę i upodopbania najbardziej przemawia mi sałatka nr 14 śledziowo-ziemniaczana. Muszę zrobic....
Re: Sałatki Doroty
: niedziela 02 lis 2008, 16:13
autor: dorob62
Dziękuję za miłe słowa. Specjalnie dla Ciebie więc kolejna sałatka śledziowa:) Nieco inna konfiguracja ale też pyszna:)
Sałatka nr 16
Sałatka śledziowa z porem
Skład
filety śledziowe solone
1 por (byle nie mały)
3-4 jajka ugotowane na twardo
pieczarki (ok 8 szt średnich)
zielony groszek (bądź kukurydza w zależności od wrażliwości kubków smakowych)
majonez
pieprz do smaku (sól raczej nie, bo ten smak zapewnia lekko solone śledzie)
Na początku śledzie najlepiej wymoczyć w zimnej wodzie....na 2-3 godziny. Pora pokroić w krążki, lub pół krążki, ale cieniutko...(oczywiście białą część pora).
Pieczarki wrzucić na krótko do wrzącej wody, a jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w kostkę, pieczarki w większą, jajko w mniejszą, tak jak do sałatki jarzynowej.
Śledzie pokroić w kostkę, taką 1,5x1,5 cm.
Połączyć wszystko razem, Na koniec poprószyć pieprzem.
Najlepsza po paru godzinach leżakowania w lodówce.
REWELACJA.... NA IMPREZĘ!!!! ORAZ NA DRUGI DZIEŃ PO IMPREZIE TEŻ.
Re: Sałatki Doroty
: niedziela 02 lis 2008, 18:10
autor: Danusia
Dziekuję, na pewno zrobie i poinformję o efektach mojej pracy....
Re: Sałatki Doroty
: poniedziałek 03 lis 2008, 10:15
autor: dorob62
Sałatka 17
Jajko na rucoli
Składniki:
rucola
pomidorki koktajlowe hiszpańskie lub włoskie
zielone oliwki
kukurydza
2 jajka
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
sól, pieprz
oregano lub bazylia
orzeszki piniowe
czosnek- 1 lub 2 ząbki
Wykonanie:
Rucolę i pomidorki opłukać w zimnej wodzie, pomidorki przekroić na pół, oliwki pokroić w małe krążki, jajka ugotowane na twardo pokroić w półksiężyce, delikatnie wymieszać wszystkie składniki razem z kukurydzą. Osobno przygotować sos do polania: wymieszać oliwę i ocet, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, oregano, posiekane orzeszki piniowe. Wstawić przed spożyciem na 15 min. do lodówki. Doskonałe na lekką kolację, jako starter przed daniem głównym lub jako sałatka do drugiego dania.
Re: Sałatki Doroty
: poniedziałek 03 lis 2008, 19:30
autor: Aszemi
dorob62 pisze:Sałatka 14
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Zrobiłam dodałam trochę pieprzu i dosłownie 3łyżki śmietany i jest pyszna
A jeśli mogę to poproszę o przepisy na sałatki lub inne potrawy z owocami morza takie al inclusive

Re: Sałatki Doroty
: wtorek 04 lis 2008, 07:53
autor: dorob62
Sałatka 18
Krewetki w pomidorach - ilość imprezowa:)
Składniki :
4 duże dojrzałe pomidory
6 łyżek ugotowanego ryżu
łyżka kaparów
4 korniszony
2 łyżki natki pietruszki
papryka surowa kolorowa
8 czarnych oliwek
12 ugotowanych dużych krewetek
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków zielonej sałaty
sól
pieprz
Pomidory umyć, ściąć wierzchy, środki wydrążyć. Umytą paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, pokroić w paseczki. Z miąższu pomidorów (pestki wyrzucić), ugotowanego ryżu, kaparów, posiekanych korniszonów, natki pietruszki, papryki, połowy ugotowanych krewetek przyrządzić farsz i wymieszać go z niewielką ilością sosu majonezowo-jogurtowego, doprawionego solą i pieprzem. Tym farszem wypełnić pomidory, zalać je sosem. Udekorować oliwkami i krewetkami. Podawać na półmisku wyłożonym listkami sałaty.
Re: Sałatki Doroty
: wtorek 04 lis 2008, 14:48
autor: Danusia
Pierwszą sałatkę zrobiłam, smakowała, choc są różne przepisy,za kilka dni następna sledziowa wg Twojego przepisu..
Re: Sałatki Doroty
: wtorek 04 lis 2008, 18:03
autor: dorob62
U mnie nie m a śmietany i nic tuczącego bo walczę z wagą i ze sobą:) Więc raczej są dietetyczne:) Ale postaram się też czasem wrzucić coś dla każdego...