Re: Sałatki Doroty
: środa 22 paź 2008, 08:56
nr 7 Sałatka Cezara
Składniki:
sałata rzymska
pierś kurczaka
parmezan (najlepszy oryginalny)
croutonsy, czyli grzanki z pełnoziarnistego pieczywa tostowego
sos
Składniki sosu:
kilka łyżek oliwy, sok z połówki cytryny, 2-4 filety anchois (lub pasta z anchois), cukier, sól, pieprz, papryka mielona, ulubione zioła (wg własnego smaku), musztarda Dijon (też podobno najlepsza oryginalna), odrobina sosu Worcester (dla jego amatorów), jajko (gotowane przez jedną minutę – ma być lekko ścięte)
Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki,
2. Przygotować marynatę do piersi kurczaka – musi w niej poleżeć pół godziny zanim zostanie usmażona, czyli wymieszać: sok z cytryny, przyprawy wzbogacone ulubionymi ziołami oraz łyżeczkę miodu,
3. Przygotować grzanki zwane croutonsami – pieczywo tostowe pełnoziarniste pokroić na mniejsze kwadraciki, obsypać ewentualnie solą i ziołami i podsmażyć na złoto na odrobinie gorącego oleju; zostawić do ostygnięcia. Lub kupić gotowe.
4. usmażyć piersi kurczaka i tak, jak grzanki odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną – pokroić na plastry grubości centymetra,
5. zestrugać parmezan – niech czeka na swój udział w sałatce,
6. przygotować sos: oliwa, sok z cytryny, filety anchois, cukier, sól, pieprz, musztarda Dijon, lekko ścięte jajko i ewentualnie sos Worcester – umieścić w słoiku po dżemie, zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać do absolutnej gładkości,
7. finał: precyzyjnie wymieszać składniki sałatki w następującej kolejności: na sałatę rzymską wylać sos, dołożyć parmezan, wykorzystując własne dłonie (!!!) doprowadzić do oblepienia sałaty sosem, na wierzchu położyć plastry piersi kurczaka i croutonsy.
PYSZOTA:)
Składniki:
sałata rzymska
pierś kurczaka
parmezan (najlepszy oryginalny)
croutonsy, czyli grzanki z pełnoziarnistego pieczywa tostowego
sos
Składniki sosu:
kilka łyżek oliwy, sok z połówki cytryny, 2-4 filety anchois (lub pasta z anchois), cukier, sól, pieprz, papryka mielona, ulubione zioła (wg własnego smaku), musztarda Dijon (też podobno najlepsza oryginalna), odrobina sosu Worcester (dla jego amatorów), jajko (gotowane przez jedną minutę – ma być lekko ścięte)
Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki,
2. Przygotować marynatę do piersi kurczaka – musi w niej poleżeć pół godziny zanim zostanie usmażona, czyli wymieszać: sok z cytryny, przyprawy wzbogacone ulubionymi ziołami oraz łyżeczkę miodu,
3. Przygotować grzanki zwane croutonsami – pieczywo tostowe pełnoziarniste pokroić na mniejsze kwadraciki, obsypać ewentualnie solą i ziołami i podsmażyć na złoto na odrobinie gorącego oleju; zostawić do ostygnięcia. Lub kupić gotowe.
4. usmażyć piersi kurczaka i tak, jak grzanki odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną – pokroić na plastry grubości centymetra,
5. zestrugać parmezan – niech czeka na swój udział w sałatce,
6. przygotować sos: oliwa, sok z cytryny, filety anchois, cukier, sól, pieprz, musztarda Dijon, lekko ścięte jajko i ewentualnie sos Worcester – umieścić w słoiku po dżemie, zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać do absolutnej gładkości,
7. finał: precyzyjnie wymieszać składniki sałatki w następującej kolejności: na sałatę rzymską wylać sos, dołożyć parmezan, wykorzystując własne dłonie (!!!) doprowadzić do oblepienia sałaty sosem, na wierzchu położyć plastry piersi kurczaka i croutonsy.
PYSZOTA:)