Gon...

Awatar użytkownika
jerz
Gadu-Gadu: 42500
Kontakt:

Gon...

Post autor: jerz »

Im więcej czytam o rasie, tym bardziej zastanawiam się, o co chodzi z gonem. Teorię znam, ale czy ktoś słyszał na żywo? Jak to powinno brzmieć? Są gdzieś w sieci nagrania z polowań, albo jakieś filmy? Moje poszukiwania niestety nic nie dały, a chętnie dowiedziałbym się więcej.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Gon...

Post autor: hania »

Ja słyszałam - u swoich psów.
Awatar użytkownika
jerz
Kontakt:

A masz może możliwość nagrania takiego "śpiewu"? Pytam, ponieważ spędziłem sporo czasu na szukaniu tego w sieci i było by to nagranie dość unikatowe :)
Awatar użytkownika
ania N
Gadu-Gadu: 0

Post autor: ania N »

Z nagraniem gonu sprawa nie jest prosta. Wielokrotnie próbowaliśmy, ale zwykła cyfrówką nic nie wychodziło - po prostu Fiordek zbyt szybko się oddala :niewka:
Ale może kiedyś się w końcu uda :prosze_1:
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jerz
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź, będę trzymać kciuki :)
A jeszcze jedna rzecz - można jakoś taki rodzaj szczekania wywołać, albo chociaż jakoś na jego wystąpienie wpłynąć, czy zdarza się tylko czasami w niekontrolowany sposób?
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

jerz pisze:A masz może możliwość nagrania takiego "śpiewu"? Pytam, ponieważ spędziłem sporo czasu na szukaniu tego w sieci i było by to nagranie dość unikatowe :)
Raczej nie. Musiałabym z premedytacja puścić psa za lisem, sarną albo zającem a tego unikam. Chyba, że na jakims polowaniu sie kiedyś uda.
Awatar użytkownika
ania N

żeby nie było-my też nie puszczamy Fiorda specjalnie, żeby usłyszeć jak goni :nunu: . No ale czasem zanim zdążymy go odwołać potrafi czmychnąć w las i sobie pogonić :evil: a my mamy wtedy strasznego stresa, żeby go przypadkiem ktoś nie odstrzelił. Generalnie od jakiegoś czasu na leśnych spacerach preferujemy długą linkę. No i również czekamy na sezon zbiorówek, wtedy będzie miał okazję się wykazać :silacz:
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Pamietalam, ze gdzies na zielonym forum byl podany link do nagran gonu. Nie ogarow co prawda, ale posluchalam dzis jeszcze raz i tak, to jest mniej wiecej to, co slysze gdy moje ogarki cos wyczuja ciekawego na spacerze. :twisted:
link
Obrazek
Awatar użytkownika
ania N

ładny gon za zającem http://www.youtube.com/watch?v=oV2sQ-Ub ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
irie
Kontakt:

Post autor: irie »

Bardzo fajny filmik :)
Wlaczylam, psy sie pobudzily i piszcza zeby je wypuscic na na dwor, koniecznie chca sprawdzic co sie dzieje :gleba:

A ostatnio Kontrabasowi zdarzylo sie ze dwa razy grac na widok malutkich pieskow spotkanych na spacerze :roll: Na szczescie byl zapiety i ich nie gonil :mrgreen:
Obrazek
ODPOWIEDZ