Harmonogram wystaw dla początkującej

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadu-Gadu: 1028837

Harmonogram wystaw dla początkującej

Post autor: Małgorzata »

Witam ,
Mój pies ma 8 miesięcy i przed sobą -mam nadzieję -świetlaną karierę wystawową :brawo_1: Za sobą na razie tylko jedną wystawę...Myślę ,że powinien w każdej klasie być wystawiony przynajmniej raz , ale czy powinien ?Jak zaplanować psu kariere wystawową , czym sie kierować ? Czy ważniejsze są pewne rodzaje wystaw a inne mniej ? Załóżmy , że chciałabym ,żeby był w przyszłości reproduktorem...czytałm , że jak skończy 15 mies...i tak dalej a do wieku 15 miesięcy to jest tylko obycie z wystawami i satysfakcja wystawiającego czy zdobyte w tym czasie oceny służą czemuś więcej ?
Małgorzata z WIERNY-m
Awatar użytkownika
adamanna

Re: Harmonogram wystaw dla początkującej

Post autor: adamanna »

wystawiając psa w klasie mlodzieży i zdobywając 3 tytuły Zwycięzca Młodzieży ( w tym z conajmniej jednej wystawy międzynarodowej) masz Młodzieżowego Championa Polski :P
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

to wychodzi, że w ciągu jego życia wystawisz psa...
1 x w szczeniakach ( do 9 miesięcy)
1 x w młodzieży ( od 9-18 miesięcy)
1 x w pośredniej ( od 15-24 miesięcy)
1 x w otwartej ( od 15-........)
a potem musisz zrobic przerwę albo w międzyczasie zrobic uzytkowość...bo występując raz w każdej klasie championatu zrobic się nie da

no a potem

1 x w weteranach :niewka:

proponuję wejść w terminarz wystaw... viewtopic.php?f=11&t=599" onclick="window.open(this.href);return false;

odfajkować te które są w okolicy, bliższej lub dalszej, potem sprawdzić czy się sedziowie nie powtarzają, potem czy masz wolną niedzielę w tym terminie....

potem zgłosić na te wybrane...

i jechac :) :silacz:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Dokładnie nie ma co zbytnio planować tylko ruszać tam gdzie Ci odpowiada i dobrze się bawić ;)
Aczkolwiek warto zrobić championat młodzieżowy :silacz: on oczywiście do uprawnień nie jest potrzebny ale lepiej mieć niż potem żałować tak jak ja w przypadku Salwy :niewka:
Wystawa może być też połączona z wakacjami np wyjeżdżacie nad morze a w Sopocie i Gdyni wystawy się kroją- zresztą przejrzyjcie kalendarz wystawowy ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Małgorzata pisze:Witam ,
Mój pies ma 8 miesięcy i przed sobą -mam nadzieję -świetlaną karierę wystawową :brawo_1: Za sobą na razie tylko jedną wystawę...Myślę ,że powinien w każdej klasie być wystawiony przynajmniej raz , ale czy powinien ?
Może ale to nie jest tak że powinien.
Chcecie młodzieżowego to powinien.
U mnie Bard nie ma młodzieżowego (wystawiany dopiero od pośredniej) , Łoza też mieć nie będzie i ja prawdę mówiąc nie żałuję...Tytuły fajna rzecz ale tak naprawdę w moim odczuciu nie decydują o wartości psa, nawet jeżeli chodzi o eksterier.
Małgorzata pisze:Jak zaplanować psu kariere wystawową , czym sie kierować ?
Nie planować nic specjalnie bo to trudno zaplanować, ponieważ:
a) zawsze będzie się jednym sędziom bardziej podobał innym mniej.
b) jak się pojawiają plany i słowo "kariera" to często pojawia się napięcie i chęć zrealizowania tych planów a w życiu bywa różniej - jak sie nie ma konkretnych planów łatwiej uniknąć rozczarowań.
c)w wystawach trzeba przede wszystkim kierować się przyjemnością :)
Małgorzata pisze:Czy ważniejsze są pewne rodzaje wystaw a inne mniej ?
Wystawy międzynarodowe i klubowa mają większą rangę niż krajowe. Na miedzynarodwoych i klubówce jest też często (choć nie zawsze) większa konkurencja.
Małgorzata pisze: Załóżmy , że chciałabym ,żeby był w przyszłości reproduktorem...czytałm , że jak skończy 15 mies...i tak dalej a do wieku 15 miesięcy to jest tylko obycie z wystawami i satysfakcja wystawiającego czy zdobyte w tym czasie oceny służą czemuś więcej ?
Tak jak pisali poprzednicy - do 15 m-cy można zrobić młodzieżowego championa.

Poza tym wystawa to ma być frajda - dla dwóch końców smyczy.
Na mnie osobiście nie robią wrażenia tytuły, bo te w dużym stopniu można wyjeździć, chociaż cieszę się z kolejnych sukcesów psów, zwłaszcza tych które znam ;). Fajnie jak ludziom chce się psy pokazywać :)
Ja wybieram wystawy dość blisko ( w promieniu 150 km) lub takie , które mogę zaliczyć, przy okazji wakacji (stąd Nowy Sącz ;) czy w przeszłości Sopot ). Zależy mi na klubówkach i na te mogę pojechać dalej -nawet bez psa byłam w Bialymstoku czy Opolu. Zależało mi na Europejskiej i Światówce w Poznaniu i się wybrałam.
Awatar użytkownika
Małgorzata

Tak...rzeczywiście planowanie może zepsuć dobrą zabawę...Ale zapytam jeszcze co decyduje o tym , że mając psa np.16-sto miesięcznego wystwiam go w klasie młodzieży a nie pośredniej ? W regulaminie nie ma takich wyjaśnień ( a poza tym przyznam szczerze , że suche czytanie regulaminu wystaw powoduje , że ziewam okrutnie :sen: )...a może znajdę gdzieś wyjaśnienia w jakiej klasie , kiedy i dlaczego akurat w tej wystwia sie psa w takim i takim wieku...?
Małgorzata z WIERNY-m
Asia_i_Bora

Post autor: Asia_i_Bora »

Ty o tym decydujesz :) Jeśli np. chcesz zrobić Młodzieżowy Championat to masz na to więcej czasu, bo do 18miesiąca masz na to czas. Ale też w klasie młodzieży więcej się wybacza, bo nie traktuje się go jeszcze jako dorosłego psa, więc może nie być tak rozwinięty jakby musiał w pośredniej, a z drugiej strony też psy 16, 17, 18msc wyglądają lepiej od takich 9, 10msc ciapków i łatwiej wtedy wygrać w klasie i zrobić ten Młodzieżowy Championat.

A o tym w jakiej klasie i kiedy decydujesz Ty :) A z tą klasą pośrednią-młodzież jest też tak, że w tym okresie nakładającym się, gdy psu brakuje tylko dużego Zwycięstwa Młodzieży, czyli z międzynarodówek lub klubowej wystawiasz go w młodzieży, a już na krajówkach w pośredniej rozpoczynając przy okazji drogę do dorosłego championatu :)

A wystawiając psa w klasie młodzieży również zdobywasz uprawnienia hodowlane. Oceny liczą się bez względu na klasę od 15msc.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Małgorzata pisze: co decyduje o tym , że mając psa np.16-sto miesięcznego wystwiam go w klasie młodzieży a nie pośredniej ?

hmmmm :mysl_1: :happy3:

no dobra...na serio to sama decydujesz co chcesz na wystawie osiągnąć

jak dostałaś już 2 wnioski na młodzieżowego championa i jedziesz po trzeci...to wystawiasz w młodzieży

jak na 3 wystawach po kolei byłas pierwsza...i masz 3 wnioski na Mł.Ch. to zgłaszasz do pośredniej bo młodzież juz nie jest Ci potrzebna.. 8-)

mając 16 miesięcznego psa możesz zgłosić tez do otwartej...

wszystko zalezy od tego co chcesz osiągnąć
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Małgorzata

Już mi się trochę rozjaśnia... :uff: Nie ma to jak doświadczenie i jasny prosty przekaz...a regulaminy.... :sen:
Podziękowania za odzew.
Małgorzata z WIERNY-m
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Ania W pisze:Tytuły fajna rzecz ale tak naprawdę w moim odczuciu nie decydują o wartości psa, nawet jeżeli chodzi o eksterier.
Nie tylko w Twoim ;) Jeśli chodzi o ogary to każdego championa można wyjeździć każdym psem bez względu jak on wygląda i o ile mija się ze wzorcem ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
ODPOWIEDZ