Składniki
* 30 dag małych mozzarelli
* 10 dag mrożonego zielonego groszku
* 10 dag brokułów
* łyżka mąki
* jajko
* łyżka ziół prowansalskich
* 1/2 szklanki bułki tartej
* łyżka majonezu
* 2 łyżki śmietany
* olej do smażenia
* sól, pieprz
Brokuły i groszek blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić, dokładnie osączyć, odstawić do wystygnięcia.
Mozzarelle wyjąć z zalewy. Jajko roztrzepać z ziołami prowansalskimi i mąką. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Kulki mozzarelli maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć w gorącym głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem, zamieszać. Do miski wsypać groszek z brokułami, na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Smacznego
