Wielkość (wysokość) Ogara.

Awatar użytkownika
ogończyk
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Wielkość (wysokość) Ogara.

Post autor: ogończyk »

Okazuje się, że Ogary nie są wysokimi psami. (wg wzorca) A wysoko oceniane są wysokie psy. Co Wy na to?.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Re: Wielkość (wysokość) Ogara.

Post autor: dorob62 »

Wg wzorca( w sprawie wzrostu) jest co następuje:
"Pies średniego wzrostu, silnej i zwartej budowy, o silnym kośćcu i pewnej masie, proporcjonalnych nogach.
Waga: suki 20 - 26 kg, psy 25 - 32 kg
Wzrost: suki 55 - 60 cm, psy 56 - 65 cm."

Mój Nemrod ma 7 miesięcy i 63 cm .... chyba jeszcze urośnie a więc będzie z tych większych raczej.... Na razie się podobał na swojej pierwszej wystawie ( nie liczę Klubówki gdzie był baby i też się podobał :))ale co będzie dalej?
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Problem wzrostu..ponad wzorzec nie dotyczy tylko ogarów.....w każdej rasie taki trend da się zauważyc..nawet w Yorkach...czy chihuahua.... :mrgreen:

I każdy widzi w tym problem.....a może trzeba się po prostu jakoś dostosować...

mojej Diunie wzrost 62 cm...zupełnie nie przeszkadza...z wspaniałą lekkością pokonuje wszelkie rowy, paryje, wawozy..jest wychowana w lesie ma piękny ruch..nie ma na niej sladu tłuszczu zbędnego...

długie nogi zupełnie jej się nie plątają... :mrgreen: wśród ostręzyn....stworzona go galopu...

ma również długa szyję....i nosem ziemi dostaje w biegu ;)
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek

Post autor: Leszek »

Witam
To bardzo dobry temat. Odnośnie wzrostu i wagi, to informacje podawane są raczej z pradziejów.
Dzisiaj samiec dorosły 40 kg to norma. Tak, że albo selekcja do kitu i przeglądy hodowlane, abo zmienić pewne dane w opisach. Dotyczy to większości z nas, bo na naszych stronach często są pewne informacje o ogarach ktróre w rzeczywistości już nie bywają.
Sam to wiem po sobie a raczej po Amonie jak błyskawicznie uzyskiwał parametry psa których nie powinien mieć.
Na wszelki wypadek na swojej stronie nie podaję normy ogarów.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Leszek
To co ja zacytowałam jest z obowiązującego obecnie wzorca rasy ( co prawda przedwiecznego). Ale z dyskusji na poprzednim forum jak i rozmów kuluarowych ( czytaj :spacerowych) wynika że obecnie ogary są i wyższe i cięższe... Był plan by poddać ogary pomiarom, a potem.....Może trzeba by zmienić wzorzec..... Bo oczywiście o ile chodzi o wagę to kontrola właścicieli pomoże o tyle wzrost... to już geny:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
gryfna

Post autor: gryfna »

Mój przerósł wzorzec. Zdecydowanie... :) Ma 40 kg i wzrostu jest słusznego. I nie jest gruby. Ani troszkę.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Ja byłabym zadowolona, gdyby tendencja "rośnięcia" ogarów nieco przystopowała - i wagowo i wzrostowo.
Tylko zdaję sobie sprawę , że ludzie wolą masywne, z luźną skórą, misiowate psy. No fajnie się na nie patrzy ...tylko ja obawiam się, że ryzyko jakie niesie dalszy wzrost masy to dysplazja a to już byłoby niefajne. Kto będzie chciał psa użytkowego zagrożonego dysplazją?
Tym bardziej, że nie jest łatwo utrzymać wagę ogara.
Sama mam ogara wysokiego aczkolwiek raczej drobnego ;)
Awatar użytkownika
MagdaM

Post autor: MagdaM »

Widziałam parę psów urodzonych w hodowli Z Kresów i kilkanaście z pierwszego pokolenia pokartawikowskiego i wszystkie były masywniejsze od moich .Wzorzec inż Dylewskiego - nie precyzował wagi tylko wzrost ( 98 % wzorców psów średniej wielkości nie podaje wagi tylko wzrost i proporcje ) Nie wiem kto i kiedy i na jakiej podstawie dopisał wagi ( raczej charcie) i od lat jest to powielane . Wg mnie suka mieści sie w przedziale wagowym 28-32 z przewagą cięższych ale to zależy od grubości kości , długości,wielkości głowy a nie zapasienia . Natomiast samce oscylują w granicach 36-40 kg .
Awatar użytkownika
ketrin

Post autor: ketrin »

ufff
kamień z serca, Eryk waży 40kg a może ciut więcej ??? i wydaje mi sie że jest z tycvh o grubszej kości
Awatar użytkownika
Zahar
Gadu-Gadu: 3783165

Post autor: Zahar »

Mój też jest z tych o GRUBSZEJ kości :D
ODPOWIEDZ