Zdrowie i hodowla naszych piesków
Zdrowie i hodowla naszych piesków
2. Do hodowli mogą być użyte tylko psy funkcjonalnie i klinicznie zdrowe, o typowej dla danej rasy konformacji; tj. tylko takie psy, które nie cierpią na żadną poważną chorobę lub niesprawność funkcjonalną.

Ostatnio zmieniony piątek 24 lut 2012, 22:22 przez Danusia, łącznie zmieniany 2 razy.
- Aszemi
- Gadu-Gadu: 4921992
- Kontakt:
Re: Zdrowie i hodowla naszych piesków
I tu nasuwa się pytanie czy choroby które dręczą ogara można nazywać poważnymi a jeśli tak to któreDanusia pisze:2. Do hodowli mogą być użyte tylko psy funkcjonalnie i klinicznie zdrowe, o typowej dla danej rasy konformacji; tj. tylko takie psy, które nie cierpią na żadną poważną chorobę lub niesprawność funkcjonalną.

Nie chciałam zakładać nowego wątku , może ten się nada.
Zaprzyjaźniony golden, prawie ośmioletni Argos zapadł na chłoniaka. Trafili w trybie nagłym do onkologa do Myślenic i w trakcie rozmów usłyszeli min że ostatnio jest dużo przypadków chłoniaka wśród gończych polskich
Czy ktoś coś na ten temat wie?
Zaprzyjaźniony golden, prawie ośmioletni Argos zapadł na chłoniaka. Trafili w trybie nagłym do onkologa do Myślenic i w trakcie rozmów usłyszeli min że ostatnio jest dużo przypadków chłoniaka wśród gończych polskich

- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Dużo to pojęcie względne 
Ja nic nie wiem, ale popytam.

Ja nic nie wiem, ale popytam.
Ja usłyszałam że dużo bez szczegółów. Zrozumiałam że kilka przypadków tej zimy.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
A ja nie mam pojęcia....choć pewnie powinnam
dajcie jakąś wiedzę jak wiecie...

dajcie jakąś wiedzę jak wiecie...
Ja się bardzo zdziwiłam i jeszcze się upewniłam czy na pewno gończe polskie, ale znajoma bardzo konkretna i uświadomiona osoba . Pomyślałam : południowa polska + gończe polskie to węszynoska będzie wiedzieć
Spróbuję dopytać ale oni tak zestresowani Argosem że nie będą mieli głowy.

- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
ja jestem południowo-wschodnia Polska
a to różnica
Myślenice to raczej Kraków a mi do nich ze 200 km...tak daleko wieście nie sięgają..zresztą ja już tak powoli przechodzę do historii
ostatnie mioty

a to różnica

ostatnie mioty

- romanczerwinski
Jakby ktoś mógł się ze mną podzielić wiadomościami na temat sterylizacji suczki . Prosiłbym o "plusy dodatnie " i " plusy ujemne." Ma 5lat ,zawsze ma po cieczce urojoną,osłabienie ,i właśnie to podobno powoduje łysienie uszu...;czytałem w internecie i wyczytałem kurde, że to nie takie hop siup.Może nie trzymać moczu lub inne komplikacje.Sońka skończyła cieczkę 2dni temu-długo dojrzewałem do tego postanowienia i zacząłem normalnie mieć cykora...,a może zostawić ? Pozdr.Roman.
- aganowaczek
- Gadu-Gadu: 0
Moja Czesna miała robioną sterylkę w ostatniej chwili po ropomaciczu - po drugiej cieczce ciąża urojona i ropomacicze. Nie obserwuję żadnych negatywnych konsekwencji tego zabiegu. Trzyma bez problemu mocz, jest wesoła i bardzo żywiołowa, wytrzymała w długodystansowym bieganiu z końmi. Karmię ją suchą karmą, czasem z dodatkiem gotowanego - tak jak inne moje psy. Nie tyje - wręcz ostatnio schudła i muszę ją trochę utuczyć
Plus dodatni to niewątpliwie uratowanie jej życia, brak ciąż urojonych po cieczkach, brak niedogodności związanych z cieczką. Brak stresu, że jakaś niechciana ciąża się zdarzy - wszak wszystko jest niestety w przyrodzie możliwe.
Plus ujemny to dla mnie to, że nie ma możliwości szczeniaków
Tyle z mojego skromnego doświadczenia.

Plus dodatni to niewątpliwie uratowanie jej życia, brak ciąż urojonych po cieczkach, brak niedogodności związanych z cieczką. Brak stresu, że jakaś niechciana ciąża się zdarzy - wszak wszystko jest niestety w przyrodzie możliwe.
Plus ujemny to dla mnie to, że nie ma możliwości szczeniaków

Tyle z mojego skromnego doświadczenia.
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136