ROYAL CANIN Junior zmiana na Adult26
ROYAL CANIN Junior zmiana na Adult26
Dunaj ,,wcina" Royala maxi juniora (i czasami gotowane żarełko).
Ostatnia paka karmy, którą kupiliśmy (choć z zewnątrz taka sama junior i data ważności tak jak zawsze nie przeterminowana) jednak jakby inna, gorsza - ,,kulki mniejsze", kolor jaśniejszy.....nie wiem czy gorsza, czy inna partia... w każdym razie zdarzają się dni, że Dunaj ociąga się z jedzeniem..., jakby mu nie smakowała. Zaczynamy się zastanawiać, czy nie zacząć podawać mu już Royal C. Adult - choć jest od 15 miesiąca w sklepach powiedziano nam, że można mu już podawać (za 3 tyg. Dunaj będzie miał rok). Można kupić mniejsza paczkę i sprawdzić, choć nie będzie to wyznacznikiem bo teraz są dni, że się zajada a są dni, że nie ma najwyraźniej ochoty na to jedzenie. A kupować kolejną 15 kg paczkę bez gwarancji, czy będzie jadł..... Inne rzeczy (gotowane, ciasteczka itp.) wcina bezproblemu.
- Czy powinniśmy zmienić tego juniora na inną partię (może faktycznie jakaś przeterminowana, żle przechowywana itp.) i karmić go do 15 miesiąca. ???
- Czy może zacząć już mieszać tego Royal C. Adult? i nie czekając na 15 miesiąc już mu podawać.
- Czy w przypadku zmiany na Adulta ale innej firmy konieczne jest jakieś przejście przez RC Adult
(RC-Junior - RCAdult i potem inna firma). Słyszeliśmy opinie w sklepie, że skoro jadł juniora dobrze by pojadł adulta zanim zmienimy firmę - choć wyglądało to raczej na naciąganie na kupowanie droższego produktu.
Ostatnia paka karmy, którą kupiliśmy (choć z zewnątrz taka sama junior i data ważności tak jak zawsze nie przeterminowana) jednak jakby inna, gorsza - ,,kulki mniejsze", kolor jaśniejszy.....nie wiem czy gorsza, czy inna partia... w każdym razie zdarzają się dni, że Dunaj ociąga się z jedzeniem..., jakby mu nie smakowała. Zaczynamy się zastanawiać, czy nie zacząć podawać mu już Royal C. Adult - choć jest od 15 miesiąca w sklepach powiedziano nam, że można mu już podawać (za 3 tyg. Dunaj będzie miał rok). Można kupić mniejsza paczkę i sprawdzić, choć nie będzie to wyznacznikiem bo teraz są dni, że się zajada a są dni, że nie ma najwyraźniej ochoty na to jedzenie. A kupować kolejną 15 kg paczkę bez gwarancji, czy będzie jadł..... Inne rzeczy (gotowane, ciasteczka itp.) wcina bezproblemu.
- Czy powinniśmy zmienić tego juniora na inną partię (może faktycznie jakaś przeterminowana, żle przechowywana itp.) i karmić go do 15 miesiąca. ???
- Czy może zacząć już mieszać tego Royal C. Adult? i nie czekając na 15 miesiąc już mu podawać.
- Czy w przypadku zmiany na Adulta ale innej firmy konieczne jest jakieś przejście przez RC Adult
(RC-Junior - RCAdult i potem inna firma). Słyszeliśmy opinie w sklepie, że skoro jadł juniora dobrze by pojadł adulta zanim zmienimy firmę - choć wyglądało to raczej na naciąganie na kupowanie droższego produktu.
Re: ROYAL CANIN Junior zmiana na Adult26
Masz rację - naciąganie.- Czy w przypadku zmiany na Adulta ale innej firmy konieczne jest jakieś przejście przez RC Adult
Ale jeżeli w ogóle zmieniać firmę to kupić innego juniora - według mnie samiec ogar powinien jeść juniora do 15-18 miesiąca życia.
A jak sprawdzić jaka inna karma junior będzie odpowiadała Dunajowi. Rozumiem, że mieszać z stopniowo z royalem. Bo na początku takie gwałtowne zmiany karmy, źle wpływają (kiedyś jak zabrakło Royala, podaliśmy inną karmę, którą otrzymaliśmy w sklepie na spróbowanie....na rzadko
). Jest jakiś dobry sposób podania nowej karmy. Czy mieszać z royalem jedną karmę za tydzień drugą i sprawdzić co lepiej je.

Ja bym spróbowała jedną dobrą i jak będzie ok to przy niej została. Przechodząc na nią stopniowo przez ok 4-5 dni. I muszę przyznać, ze moje ogary są jakieś dziwne - mogę im zmieniać karmę z dnia na dzień i nigdy się nic nie dzieje. Za to przy Farze to koszmar.
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
U nas też nie ma problemu z dobra karmą...normalnie mogę przejść z dnia na dzień i nic...
ale wystarczy lekko podlejsza...i już gulgot w brzuchu...
ja myślę, że problem tkwi nie w smaku karmy tylko w głodzie...
dorasta, wolniej rośnie, mniej potrzebuje.
Spróbujcie mu nie podawać dawki przepisowej tylko 2/3
i żadnych dokarmiań , bo zastrajkuje zupełnie...
ale wystarczy lekko podlejsza...i już gulgot w brzuchu...
ja myślę, że problem tkwi nie w smaku karmy tylko w głodzie...

dorasta, wolniej rośnie, mniej potrzebuje.
Spróbujcie mu nie podawać dawki przepisowej tylko 2/3
i żadnych dokarmiań , bo zastrajkuje zupełnie...
a co sądzicie o podawaniu jednej porcji? Teraz Dunaj je dwie porcje. Po powrocie z pracy, po spacerze dostałby jeden większy posiłek. Tak pomyślałem, bo teraz zostaje dłużej sam w domu (historia na inny wątek - ogromne zmiany czasowe w pracy
( ).
Po porannym spacerze, dajemy jedzenie, kość na ,,do widzenia". Wytrzymuje jak wracamy 16-17 ale przecież normalnie już by się ,,opróżnił" o 11 lub 12. Może lepiej po porannym spacerze nie dawać nic. Zostawałby na pusto. Tylko przejść na jedno popołudniowe lub wieczorne jedzenie. Źle się czuje z tym jego zostawaniem, trochę w tym upatruje problemów z jedzeniem. Choć sytuacja z pracą zmieniła się 3 miesiące temu a z jedzeniem problemy są od momentu podania nowej paczki. No ale czy to ta paczka czy coś innego musimy zmienić na innego junioa.

Po porannym spacerze, dajemy jedzenie, kość na ,,do widzenia". Wytrzymuje jak wracamy 16-17 ale przecież normalnie już by się ,,opróżnił" o 11 lub 12. Może lepiej po porannym spacerze nie dawać nic. Zostawałby na pusto. Tylko przejść na jedno popołudniowe lub wieczorne jedzenie. Źle się czuje z tym jego zostawaniem, trochę w tym upatruje problemów z jedzeniem. Choć sytuacja z pracą zmieniła się 3 miesiące temu a z jedzeniem problemy są od momentu podania nowej paczki. No ale czy to ta paczka czy coś innego musimy zmienić na innego junioa.
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Dunaj jest za młody, żeby dostawac jedną porcję...po prostu przeciązysz żołądek dając na raz tyle karmy..bedzie miał problemy z strawieniem...
ja wszystkie moje psy( dorosłe) karmię 2 x dziennie
myslę, że poranny spacer i np. 1/3 dawki...a po południu jak już macie dla niego czas 2/3 ...
i może być dobrze..ale to trzeba przetrenować
ja wszystkie moje psy( dorosłe) karmię 2 x dziennie
myslę, że poranny spacer i np. 1/3 dawki...a po południu jak już macie dla niego czas 2/3 ...
i może być dobrze..ale to trzeba przetrenować
- wszoleczek
- Gadu-Gadu: 3431453
- Kontakt:
Ja Nerowi też daję 2x dziennie, chociaż na wiosnę zastanawiam się nad przejściem na 1x dziennie. Nero odkąd zasmakował gotowanego jedzonka, to poranną suchą karmę dopiero je, jak zostaje sam i mu się chyba nudzi
.

Natalia i Nero
Bard całe życie dostaje 2 razy dziennie (rano mniej, główny posiłek po południu)
Łoza też na pewno będzie dostawała dwa razu dziennie.
Tak jak węszynoska uważam, że raz dziennie to za duże przeciążenie dla żołądka i raczej może pogorszyć trawienie niż poprawić.
Łoza też na pewno będzie dostawała dwa razu dziennie.
Tak jak węszynoska uważam, że raz dziennie to za duże przeciążenie dla żołądka i raczej może pogorszyć trawienie niż poprawić.
Coraz bardziej utwierdzam sie w tym, ze cos zmienili w tym RC Junior. Jestes bodaj 4 osoba, ktora zauwazyla roznice w karmie po ostatniej dostawie. Na dodatek psy chyba tez to czuja, bo u mnie tez ten ostatni worek ewidentnie 'nie idzie'. I BasiaM cos wspominala, ze Uchaty co drugi dzien teraz suche jada - a rowniez zauwazyla, ze karma sie zmienila.ESOX pisze:z jedzeniem problemy są od momentu podania nowej paczki
Chyba trzeba czegos innego sprobowac.