Piernik długodojrzewający
: wtorek 21 lis 2017, 23:15
Piernik długo dojrzewający
Ciasto musi stać co najmniej 2 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej, w chłodnym pomieszczeniu, ale nie może zamarznąć, bo wtedy upieczemy pancerna kostkę nie do pokrojenia
Składniki:
* 1 kg mąki (najlepiej mieszana pszenna, żytnia i orkiszowa drobnego przemiału 650-850 po 1/3 kg)
* 0,5 kg miodu, najlepiej gryczany, bo piernik ma wyrazisty smak
* 1,5-2 szklanki cukru
* 0,25 kg tłuszczu (mieszany masło i smalec)
* 1 szklanka mleka + 3 płaskie łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 jaja całe
* bakalie wg uznania, ja lubię jak są orzechy i skórka pomarańczowa; sparzone i odsączone
* 1-3 przyprawy do piernika, preferuję Kotanyi,
1. Miód + cukier + tłuszcz podgrzać prawie do wrzenia i ostudzić, do dalszego mieszania lepiej jak jest ciepłe, wtedy łatwiej wyrabia ciasto. Ciasto przygotowuję albo w garnku kamiennym albo innym ceramicznym lub stalowym naczyniu, nie w plastiku
2. Rozmieszczać jajka
3. Wymieszać sodę z mlekiem
4. Do schodzonego miodu dodać mąkę, mleko+soda i jaja, wymieszać i dodać bakalie. Jeszcze raz wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, tylko żeby się połączyły składniki.
5. Przechować przez 2-4 tygodni w zimnym miejscu pod przykryciem (pokrywka).
6. Przed pieczeniem (jakiś tydzień przed świętami) postawić w kuchni, aby się ciasto ogrzało i było bardziej luźne
Z tej proporcji wychodzą 3 1-1,5 cm blaty piernikowe w standardowej blaszce. Po upieczeniu przełożyć powidłami (śliwka albo inne kwaśne) i docisną z góry na jakaś dobę. Potem owijam w folię przeźroczystą i chowam głęboko, aby zapomnieć. Najlepsze koło Nowego Roku
Smacznego!
Ciasto musi stać co najmniej 2 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej, w chłodnym pomieszczeniu, ale nie może zamarznąć, bo wtedy upieczemy pancerna kostkę nie do pokrojenia
Składniki:
* 1 kg mąki (najlepiej mieszana pszenna, żytnia i orkiszowa drobnego przemiału 650-850 po 1/3 kg)
* 0,5 kg miodu, najlepiej gryczany, bo piernik ma wyrazisty smak
* 1,5-2 szklanki cukru
* 0,25 kg tłuszczu (mieszany masło i smalec)
* 1 szklanka mleka + 3 płaskie łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 jaja całe
* bakalie wg uznania, ja lubię jak są orzechy i skórka pomarańczowa; sparzone i odsączone
* 1-3 przyprawy do piernika, preferuję Kotanyi,
1. Miód + cukier + tłuszcz podgrzać prawie do wrzenia i ostudzić, do dalszego mieszania lepiej jak jest ciepłe, wtedy łatwiej wyrabia ciasto. Ciasto przygotowuję albo w garnku kamiennym albo innym ceramicznym lub stalowym naczyniu, nie w plastiku
2. Rozmieszczać jajka
3. Wymieszać sodę z mlekiem
4. Do schodzonego miodu dodać mąkę, mleko+soda i jaja, wymieszać i dodać bakalie. Jeszcze raz wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, tylko żeby się połączyły składniki.
5. Przechować przez 2-4 tygodni w zimnym miejscu pod przykryciem (pokrywka).
6. Przed pieczeniem (jakiś tydzień przed świętami) postawić w kuchni, aby się ciasto ogrzało i było bardziej luźne
Z tej proporcji wychodzą 3 1-1,5 cm blaty piernikowe w standardowej blaszce. Po upieczeniu przełożyć powidłami (śliwka albo inne kwaśne) i docisną z góry na jakaś dobę. Potem owijam w folię przeźroczystą i chowam głęboko, aby zapomnieć. Najlepsze koło Nowego Roku

Smacznego!