Wybór sprawiła tęsknota za powrotem do życia wśród niezmierzonych lasów Puszczy Piskiej i myśli stale wracające do głębi rozległych lasów, jezior i mokradeł.
Nasza sunia, Hańcza z Sarmackiej Tradycji (FCI), dojrzała żeby być mamusią i uzyskała uprawnienia hodowlane.
Podobała się sędziom na wszystkich 7 wystawach, w których występowała:
- Krajowa Wystawa Psów Myśliwskich, Wrocław, VII.2014, Sędzia P.A.Rajs
- XXII Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych, Wrocław, IX.2014, Sędzia P.B.Patrzykont
- XXIII Międzynarodowej Wystawie Psów Rasowych, Wrocław, IX.2015, Sędzia P.A.Mania
- Światowa Wystawa Psów Ras Polskich, Opole, I.2016, Sędzia P.B.Larska
- Krajowa Wystawa Psów Myśliwskich, Wrocław, IV.2016, Sędzia P.M.Kozber
- XXIV Międzynarodowa Wystawa Psów Rasowych, Wrocław, IX.2016, Sędzia P.J.Gajewski
- Krajowa Wystawa Ogarów Polskich, Wrocław, IX.2016, Sędzia P.M.Musiał
Od wszystkich wymienionych sędziów (FCI) otrzymała oceny doskonałe

Sędziowie pięknie napisali o naszej Hańczy: Elegancka, o dobrym formacie, doskonałe proporcje. Mocna kość. Piękna, szlachetna głowa. Dobry zgryz, uzębienie pełne. Dobra mocna szyja, dobra klatka, ładne wysklepienie i przedpiersie, grzbiet stabilny w ruchu, stabilny przód i tył, kończyny odpowiedniej kości-mocne, dobre mocne udo. Bardzo dobry, przestrzenny, swobodny ruch. Dobra psychika. Doskonała prezentacja.
Przed tym zanim zdobyłam moją kochaną Hańczę, ślęczałam przy wystawowych ringach, nasycałam się widokiem ogarów, obserwowałam jak hodowcy podziwiają swoje przychówki i marzyłam, żebym i ja kiedyś mogła cieszyć się swoim ogarem i jego potomstwem.
Dzięki hodowli możemy podziwiać swoje ogary w kolejnych pokoleniach i mnie też już to nie ominie

Leśne Bytowanie "...las jest jedną z form boskości.", a " ...nieśmiertelność tkwi w łańcuchu, a nie w poszczególnych ogniwach." E.Wiechert "Lasy i ludzie"