KUP pAn ogara czyli o kupie ogara

Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

KUP pAn ogara czyli o kupie ogara

Post autor: miszakai »

Przepraszam, ale temat muszę poruszyć...Ile mniej więcej kup jest na dobę u 11 tyg. psa? karmiony suchą karmą Cygaro dochodzi do 5-6 kup, w tym część - większość jest ok. (konsystencja, kolor :zgoda: ) a 1-2 zdecydowanie rzadsze z bonusami tu i tam. Nie wiem czy to już jest wskazanie do zmiany karmy czy to jeszcze norma? Dopiero co przeszedł z karmy hodowcy więc nie chcę mu tak zmieniać...No i zdarza mu się czasem, bywają dni kiedy często totalnie śmierdzące bąki :wow_3:
Prośba o podsumowanie tego skandalicznego zachowania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Re: KUP pAn ogara czyli o kupie ogara

Post autor: weszynoska »

A dlaczego przeszedł z karmy hodowcy...i co je teraz????
śmierdzące bąki świadczą o gazach.....w jelitach...więc któryś składnik karmy nie służy....

w sumie...ilość kup...w granicach normy...a wielkość???????? :mrgreen:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
nika

Post autor: nika »

Kusy jak był w tym wieku ładowal kupę praktycznie na każdym spacerze czyli w porywach pewnie do 6 dziennie dochodził... aż tak nie liczyłam :D
Co do bączków - nos nam wykręcalo regularnie i już się baliśmy że taka jego hm.. "uroda" i że nigdy mu nie przejdzie. Ale uffff przeszło
Teraz luzik - no sporadycznie jak i u czlowieka sie zdarza :)

Z ciekawostek w tym interesującym temacie powiem, że teraz ( a ma już prawie 15 miesięcy) jak jest bardzo czymś podniecony, albo zaaferowany, albo przeszczęśliwy to potrafi na jednym spacerze kilka kup strzelić - rekord o ile pamiętam - 4 sztuki :D
Ogar - pies z duszą ... http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Taki problem miała Szyszka.Myślałam, że nigdy nie nauczy się czystości, bo ciągle robiła kupy. Robiłą na spacerze kupę, wracała do domu robiła kupę. Bardzo często oddawała mocz. Pomogła zmiana karmy - już tego samego dnia i kupania i sikania było zdecydowanie mniej.
gryfna

Post autor: gryfna »

U Gryfa bąki pojawiają się po każdej suchej karmie - tych z wyższej półki również, więc odstawiłam suche. Jada surowe i domowe jedzonko. Kupy ma niezbyt duże, nie smierdzą na kilometr i co najważniejsze rzadko miewa wzdęcia ;)
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

U hodowcy jadł wszystko - i mięsko i makaron i ryż czyli gotowane, a uzupełniająco, żeby się przyzwyczajały dostawały szczeniaki Purinę ale tą Dog Chow i nie za bardzo mu smakowała. Przeszliśmy na Boscha+suplementy kilka razy w tyg. i bardzo mu smakuje, odkurza tą karmę wręcz. Bąki trochę przeszły od 2 dni ale kupy...Raz są małe i zwarte, bardziej suche e a czasem :zly1: W ogóle robi zawsze w nocy - najczęściej 2 i jedna jest zupełnie dobra a druga rzadka :zdziw_4: Może to norma ale wolałam spytać. Poczekamy jeszcze w takim razie i najwyżej spróbujemy...no i znowu dylemat - Acana, Royal?...
Obrazek
Awatar użytkownika
MartaK
Gadu-Gadu: 2322991

Post autor: MartaK »

Royal, Hills i Eukanuba są jak dla mnie przereklamowane ;)
mój szczeniak bardzo dobrze przyswaja Pro plana. Acana wychodzi dla mnie niestety za drogo z ich dawkowaniem...jakby była tańsza to na pewno bym spróbowała.
ale to trzeba próbować poprostu roznych karm i trochę odczekać po zmianie.
Aktyn zawsze przy zmianie karmy dostaje lekkiego rozwolnienia mimo iż nie zmieniam mu karmy z dnia na dzień.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Aktynowiec pisze:Royal, Hills i Eukanuba są jak dla mnie przereklamowane ;)
mój szczeniak bardzo dobrze przyswaja Pro plana. Acana wychodzi dla mnie niestety za drogo z ich dawkowaniem...jakby była tańsza to na pewno bym spróbowała.
W dawkowanie nie należy wierzyć. Pasuje do bardzo niewielkiej ilości psów.
Awatar użytkownika
MartaK
Gadu-Gadu: 2322991

Post autor: MartaK »

wiem..ale zawsze zaczynam od zalecanego dawkowania...i pewnie by się akurat okazało dobre :P
samograj

Post autor: samograj »

Ja od kilku lat karmie psy Acaną (nie daję dawek jak w zaleceniach, bo bym je przekarmiła) i słuzy im to odzywianie, tyle, że naprzemiennie z gotowanym kurczakiem mielonym , makaronem/ryżem i....obierkami z jarzyn (kiedy Krzyś jeszcze pił duzo soków z marchwii, buraków, selera to dodawałam do ugotowanej karmy to co po wyciśnięciu zostało).
I jeśli chodzi o kupy dorosłych psów, robią mało i jedną dziennie, natomist kiedy nie miałam pieniędzy i byłam skupiona na Krzyśku, kupiliśmy CHAPI...koszmar.... śmierdzące bąki, kupa w kolorze ceglastym, nawalone jakby żarły 5 razy ponad normę i co najgorsze pojawiała się skłonność do koprofagii, co chyba świadczyło o nieprzyswojeniu zawartości.... i smakowało jak produkt wyjściowy.....bleeeee!!!
Mówimy zdecydowane NIE!!! tanim karmom typu Chapi , Pedigree, Friskies itp.
ODPOWIEDZ