Hodowla ras polskich w statystyce "Pies"
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Hodowla ras polskich w statystyce "Pies"
Tak w odniesieniu do mojego postu w wątku o wystawie klubowej. W nr 1 i 2 "Psa" fajne zestawienia w tabelkach.
Tak pokrótce za 2014 rok:
OGAR zarejestrowanych psów 148 w tym hodowlanych 66
suk 149 65
liczba urodzonych szczeniąt 123 / miotów 20
GOŃCZY POLSKI
zarejestrowanych psów 426 w tym hodowlanych 160
suk 517 208
liczba urodzonych szczeniąt 673 / miotów 83
Tak pokrótce za 2014 rok:
OGAR zarejestrowanych psów 148 w tym hodowlanych 66
suk 149 65
liczba urodzonych szczeniąt 123 / miotów 20
GOŃCZY POLSKI
zarejestrowanych psów 426 w tym hodowlanych 160
suk 517 208
liczba urodzonych szczeniąt 673 / miotów 83
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Hodowla ras polskich w statystyce "Pies"
Chodzę z ogarem.....
Prawie wszyscy (pytający) pytają czy to gończy..... Nieliczni tylko wiedzą że to ogar. Trochę mnie to dziwiło, wydawało mi się, że ogar jest bardziej znany....
No i - "wydawało" mi się...
A może to specyfika Górnego Śląska?
Prawie wszyscy (pytający) pytają czy to gończy..... Nieliczni tylko wiedzą że to ogar. Trochę mnie to dziwiło, wydawało mi się, że ogar jest bardziej znany....
No i - "wydawało" mi się...
A może to specyfika Górnego Śląska?
Miłego,
Witold
Witold
Tak za bardzo bym nie wierzył w statystyki dotyczące gończego.
W bazie gończego są wpisane 83 mioty z roku 2014, a wiem o miotach z których nie ma w bazie ani jednego szczeniaka.
Urodzonych w 2014 jest w bazie 533 szczeniąt przy czym w niektórych miotach nie ma wpisanych wszystkich szczeniąt ale różnica 140 psów jest sporą wielkością.
W bazie gończego są wpisane 83 mioty z roku 2014, a wiem o miotach z których nie ma w bazie ani jednego szczeniaka.
Urodzonych w 2014 jest w bazie 533 szczeniąt przy czym w niektórych miotach nie ma wpisanych wszystkich szczeniąt ale różnica 140 psów jest sporą wielkością.
No to ciekawe praktyki , tylko czemu mają służyć.
Mnie ta liczba zdziwiła bo przy tej ilości gończy powinien być dużo bardziej widoczny na co dzień. Przecież nie wszystkie psy siedzą w głębokim lesie. Ale i tak jest to wytłumaczenie dlaczego na wystawach ogarów jest mniej.
Ilościowo przed ogarem jest podhalańczyk ale ten nie zginie bo tradycja u górala rzecz święta.
Słabo stoją PON-y niegdyś towar eksportowy polskiej kynologii.
Ostatnie w statystyce w rasach polskich są charty.

Mnie ta liczba zdziwiła bo przy tej ilości gończy powinien być dużo bardziej widoczny na co dzień. Przecież nie wszystkie psy siedzą w głębokim lesie. Ale i tak jest to wytłumaczenie dlaczego na wystawach ogarów jest mniej.
Ilościowo przed ogarem jest podhalańczyk ale ten nie zginie bo tradycja u górala rzecz święta.
Słabo stoją PON-y niegdyś towar eksportowy polskiej kynologii.
Ostatnie w statystyce w rasach polskich są charty.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Wydaje mi się, że statystyka ta powstała poprzez zsumowanie tego co przysłały oddziały do Zarządu a w oddziałach bywa różnie.
Na liczebność chartów moim zdaniem największy wpływ ma obowiązek posiadania zezwolenia na posiadanie psów tej rasy i dlatego mają przechlapane. Spójrz na miot chartów u Węszynoski która najwięcej na ten temat mogłaby napisać. Duże problemy ze sprzedażą szczeniąt i szczątkowa ilość miotów w roku.
PON-ów dużo jest poza Polską więc liczba miotów w Polsce w tej rasie jest mało miarodajna jeśli chodzi o populację rasy.
Z podhalanami nie jest różowo i nie ma co liczyć na tradycję u górali. Góral weźmie psa z lewego miotu a miotów nie będzie rejestrował w ZKwP. Popytaj osób hodujących te psy. Mają problemy ze znalezieniem niespokrewnionych psów.
Na liczebność chartów moim zdaniem największy wpływ ma obowiązek posiadania zezwolenia na posiadanie psów tej rasy i dlatego mają przechlapane. Spójrz na miot chartów u Węszynoski która najwięcej na ten temat mogłaby napisać. Duże problemy ze sprzedażą szczeniąt i szczątkowa ilość miotów w roku.
PON-ów dużo jest poza Polską więc liczba miotów w Polsce w tej rasie jest mało miarodajna jeśli chodzi o populację rasy.
Z podhalanami nie jest różowo i nie ma co liczyć na tradycję u górali. Góral weźmie psa z lewego miotu a miotów nie będzie rejestrował w ZKwP. Popytaj osób hodujących te psy. Mają problemy ze znalezieniem niespokrewnionych psów.
Niezależnie od błędów w rachunkach gończych jest najwięcej, chociaż nie można mówić żeby były to psy modne i z tego powodu kupowane. Chyba są najbardziej kompaktowe.
Mam wrażenie, że w Warszawie są modne. Jest to jedna z ras którą najczęściej widzę jadąc autem przez stolicę.
No to już wiem gdzie te wszystkie gończe.
Nie w głębokim lesie tylko w stolicy na spacerniakach. Do mnie na prowincję moda jeszcze nie dotarła.
Za to nie ma problemu z rozpoznawalnością ogarów niezależnie od warstwy społecznej

Za to nie ma problemu z rozpoznawalnością ogarów niezależnie od warstwy społecznej

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Dokładnie podpisuję się pod tym.Ikar pisze:Wydaje mi się, że statystyka ta powstała poprzez zsumowanie tego co przysłały oddziały do Zarządu a w oddziałach bywa różnie.
Na liczebność chartów moim zdaniem największy wpływ ma obowiązek posiadania zezwolenia na posiadanie psów tej rasy i dlatego mają przechlapane. [...]
Kompaktowe trochę tak jakby modne, jeśli chodzi o miejskie życie w bloku. W ostatnich dwóch latach sporo "zaglądałam" po różnych leśniczówkach, domach w lesie, domach myśliwskich i w większości siedzi jak nie gończy to gończy bez papierów, albo myślą o gończym.SARABANDA pisze:Niezależnie od błędów w rachunkach gończych jest najwięcej, chociaż nie można mówić żeby były to psy modne i z tego powodu kupowane. Chyba są najbardziej kompaktowe.
Ikar proporcje te co Sarabanda przedstawiła są prawidłowe, weź pod uwagę że też spora część maluchów gończych głównie papierowych jest za granicą.
Hania nie tylko tam, ja w "grajdołkach" też je widzę.hania pisze:Mam wrażenie, że w Warszawie są modne. Jest to jedna z ras którą najczęściej widzę jadąc autem przez stolicę.
Jeśli chodzi o rozpoznawalność ogarów to bywa różnie, miło jeśli ktoś podchodzi i upewnia się, czy to ogar - i to staje się już dość często.
Najczęściej nas z racji pewnie bywania z psami pytają nas obcokrajowcy co to za rasa?
Strasznie miłe, bo pamiętam czasy jak Pasia była rodezjanem albo mieszańcem beagla i labka

- Poniatowski Dwór
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Lubie spacery po Poniatowej z ogarami... nie ma człowieka, który by nie ogladał sie za nimi.... (gdzie te czasy ze oglądali sie za mną
) ale nikt z pytających rasy tej nie zna... fakt- nasza mieścina ma tylko 10 tys mieszkańców i nasze rasowce (jakiekolwiek rasowce psy) sa tu wyjatkową atrakcją...nawet dla naszego weta...

z Poniatowskiego Dworku pozdrawiają Ania i Łukasz z dziećmi
oraz AS-ANI, HUSARZ, FELIX, MINA, ARIADNA i ZADZIOR
https://www.facebook.com/Ogary-Polskie- ... 921752356/
Kontakt do HODOWLI 515061115
oraz AS-ANI, HUSARZ, FELIX, MINA, ARIADNA i ZADZIOR
https://www.facebook.com/Ogary-Polskie- ... 921752356/
Kontakt do HODOWLI 515061115