witam :)

Ewa-Aleksandra
Gadu-Gadu: 0

witam :)

Post autor: Ewa-Aleksandra »

Witam nieśmiało :),
napisałam "nieśmiało", bo to moje początki na tym forum. A zdecydowałam się napisać, bo po pierwsze, myślę, że nadszedł dla mnie czas wyboru hodowli, a po drugie, czytam Was od jakiegoś czasu i z tych powodów, to moment, w którym chciałabym, jeśli pozwolicie, korzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia związanych z życiem z ogarami.
Od dawna chciałam mieć psa, ta myśl kiełkowała w głowie, ale zawsze towarzyszyła mi obawa, że może nie zapewnię mu odpowiednich warunków życia (mieszkam w niewielkim mieszkaniu w mieście), że może nie dam rady odpowiednio go wychować albo że będzie się czuł samotny u mnie ("przecież pracujesz Ewo" - tak sobie mówiłam). Mimo to, marzenie nie znikało, więc zaczęłam coraz bardziej interesować się psami. Szukałam odpowiedniej rasy. Zależało mi żeby pies był chętny do nauki, lubił ruch, nie wykazywał skłonności do agresji (to tylko niektóre z cech o jakich myślałam). Miałam kilka pomysłów co do rasy, ale zawsze czułam, że to jeszcze nie to. No i w końcu... ogar, rasa którą już znałam, ale wydawało mi się, że ze względu na moje warunki mieszkaniowe, to może nie być dobry wybór, bo pies będzie się męczył. Dopiero później, po większym zgłębieniu tematu, po zapoznaniu się z rasą, wielokrotnych rozmowach z hodowcami, specjalistami od rasy, właścicielami ogarów (w katowickim oddziale ZKwP, "za chwilę" pomyślą, że coś ze mną nie tak, jeśli nadal tak będę ich często odwiedzać ;) - oczywiście żartuję) okazało się, że metraż nie stanowi problemu jeśli poświęca się psu czas, zapewnia mu ruch (o to jestem spokojna, sama jestem osobą aktywną fizycznie) i w ogóle o niego dba.
I tak, wpadłam jak przysłowiowa śliwka w kompot. Zupełnie zakochałam się w tym pięknym psie. Dlatego teraz szukam hodowli i proszę Was o pomoc, może wskazówki na co należy zwrócić uwagę dokonując wyboru hodowli. Będę wdzięczna za każdą informację.

No i oczywiście chciałam się przedstawić i przywitać :)
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Re: witam :)

Post autor: miszakai »

Witaj Ewa, rozmawiałyśmy ostatnio przez telefon ;) Pytaj śmiało o wszystko.
Obrazek
Ewa-Aleksandra

Oooo jak to miło znowu się "spotkać", akurat tutaj :) Miałam nadzieję, że może to się właśnie uda, bo naszą rozmowę bardzo miło wspominam.
Przeczytałam, że jest hodowla "Z sarmackiej tradycji", która zapowiada miot w marcu. Niestety nic więcej o niej nie wiem, np. skąd jest. Może mogłabyś powiedzieć mi o niej coś więcej?
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Dzień Dobry!
Ewa hodowca Z Sarmackiej Tradycji jest na forum, jest zapowiedź miotu więc możesz czytać i pytać :).
Ewa gdzie mieszkasz?
Ewa-Aleksandra

Witam :)
Mieszkam w Bytomiu. Zainteresowała mnie wiadomość o miocie w hodowli "Z Sarmackiej Tradycji", ponieważ pies mógłby być ze mną za nie długo. Ja oczywiście, jestem przygotowana na czekanie na mojego przyszłego ogara. Nie chcę robić nic na siłę i na "hura", choć nie ukrywam, że miło byłoby czekać krócej niż dłużej ;)
A skąd jest hodowla?
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

Witaj Ewo :zgoda:
Zapraszam do kontaktu telefonicznego :-) 507 044 407
Odpowiem na wszelkie pytania jeśli będę znać odpowiedź - jeśli nie będę znać, poproszę bardziej doświadczonych w hodowli :szacun_1:
Zapraszam do obejrzenie naszego bloga :piwko:
http://www.ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=5&t=727" onclick="window.open(this.href);return false;
Mieszkam pod Częstochową - ok. 60 km od Bytomia :-)
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Ewa-Aleksandra

dziękuję :)
Awatar użytkownika
musia
Kontakt:

Post autor: musia »

Witam serdecznie !!!

Jesteśmy w katowickim oddziale zawsze do dyspozycji. Mam nadzieję, że nasze uwagi, pozwoliły rozważyć wiele "za i przeciw" , również w sprawach różnych hodowli.
"Zagraj ma ton niemal basowy.Śpiewak trochę wyższy i spełnia rolę barytonu. Lutnia ma piękny matowy głos, a Nutka najcieniej i najwyżej ciągnie. Wszystkie tworzą chór.
To jest myśliwski śpiew, w którym dźwięczy cała psia radość życia "
Ewa-Aleksandra

Witam :)
tak Musiu, miałyśmy okazję rozmawiać na temat ogarów. Twoje uwagi były dla mnie bardzo cenne. Na pewno jeszcze nie raz zadam wiele pytań.
Ostatecznie, po naszej rozmowie, podjęłam decyzję co do kupna ogara i już się nie mogę doczekać, choć wiem, że to wyzwanie.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Witamy z Psiej Comety. :hi_1: :hi_1: Polecamy hodowlę z Sarmackiej Tradycji. :piwko: :piwko: I proszę mi tu nie pisać o braku doświadczenia w hodowli. :nunu: :nunu: Ogary polecamy trochę mniej, bo to trudne psy dla osoby niedoświadczonej :niewka: ale oczywiście ogar to wspaniała przygoda, wyzwanie i życie postawione do góry nogami. Ogar to też mnóstwo cudownych ludzi, a nawet wspaniałych przyjaciół, zapaleńców, którzy są gotowi zawsze pomóc, którzy potrafią pędzić na drugi koniec Polski aby pokazać swoje psy lub ratować te w potrzebie. Uprzedzam, że zaogarzenie to choroba nieuleczalna. :piwko: :piwko:
ODPOWIEDZ