Strona 1 z 2
Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 10:34
autor: kasiawro
Mam chyba trochę nie fortunne pytanie, ale złobiłam bigos i wyszedł trochę za kwaśny, czy ja mogę dodać trochę cukru

?
Albo może znacie jakieś inne rozwiązanie?
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 11:10
autor: weszynoska
Dogotuj w osobnym garnku słodkiej kapusty i dodaj
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 12:36
autor: Wilga
I ewentualnie dodaj słodkiej śliwki kalifornijskiej, jeśli ta słodka kapusta nie wystarczy.
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 13:56
autor: Marta A
Zrobiłabym tak jak węszynoska.
Jeśli dodajesz do swego bigosu jabłek, to może sok jabłkowy (nie kwaśny

) by trochę złagodził smak...
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 14:01
autor: hania
Albo słodkiej kapusty albo powidła śliwkowe.
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 22:10
autor: nulka
ja gotuję pół na pół ,pół słodkiej pół kiszonej ,śliwki suszone tez daję i zawsze dobrego koniaku ,najlepszy "swojski"

Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 22:15
autor: kasiawro
No właśnie wychodzi na to, że ja preferuję tylko z kiszonej kapusty, dołożyliśmy marchewki ciut na masełku podduszonej oraz ciut miodu za radą kolegi Macieja, śliwki są, wino jest.
Teraz to Nulka mnie zdziwiła tym koniakiem, choć u nas brak takiego trunku bo my mało koniakowi jesteśmy

.
Zawsze robiłam dobry bigos (ogarowicze niektórzy mogą potwierdzić) nie chwaląc się, bo ja mizerna kuchara jestem, a teraz posłuchałam Tomka i mam kwaśny.
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 23:15
autor: SARABANDA
Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.
Re: Bigos
: czwartek 15 sty 2015, 23:34
autor: kasiawro
SARABANDA pisze:Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.
Metaxę mamy, ale też mało Metaxowi jesteśmy

, ale wiem że są tacy co lubią ...
Kwaśny niby lepszy, też dostałam taką opinię rodzinną dziś, tylko do rodziny daleko a ja i Tomo mamy to jeść.
Chyba, że Sarabanda przybędzie na pomoc?
Re: Bigos
: piątek 16 sty 2015, 11:58
autor: Marta A
Ja robię też jak nulka, pół na pół z kiszonej i surowej, z dodatków to (oprócz odrobiny mięs - dziczyzny, kiełbasy jałowcowej i wołowiny, boczku, a czasem żeberek) to jabłka, marchewka, cebula, z przypraw m.in. ziarna jałowca, kminek, śliwki wędzone, wino czerwone, czasem sok jabłkowy, dla rozluźnienia konsystencji.