Strona "Projekt Sicz Orłowska"
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Strona "Projekt Sicz Orłowska"
Z przyjemnością informuję, że dzisiaj zadebiutowała w internecie moja nowa strona kynologiczna "Projekt Sicz Orłowska. Biblioteka tekstów popularnonaukowych i naukowych".
Link do strony:
http://www.siczorlowska.republika.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazwa PSO pochodzi od przydomka hodowlanego hodowli hovawartów Sicz Orłowska. PSO jest czytelnią moich tekstów kynologicznych dotyczących psów ras ogar polski i hovawart. Część z artykułów to teksty stare, wcześniej opublikowane m.in. na portalu rasypolskie.com, a część to teksty nowe, napisane specjalnie dla PSO. Wśród nich znalazły się bazy-listy miotów i hodowli ogarów i hovawartów, sporządzone na podstawie moich baz danych rodowodowych, tworzonych na potrzeby realizowanych projektów badawczych. Baza ogarów obejmuje lata 1960-2008 i choć w części ma charakter wyłącznie historyczny, to jednak być może będzie interesująca dla wszystkich zainteresowanych rasą.
Z uwagi na sposób przygotowania baz na potrzeby PSO, tj. metodą kopiuj-wklej, nie mogę wykluczyć, że w bazach na stronie PSO znalazły się błędy lub braki. Stąd też gorąco proszę czytelników, którzy zauważa jakiekolwiek braki lub błędy, o wiadomość, która pozwoli na dokonanie stosownych poprawek w tekście.
Iwona Głażewska
Link do strony:
http://www.siczorlowska.republika.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazwa PSO pochodzi od przydomka hodowlanego hodowli hovawartów Sicz Orłowska. PSO jest czytelnią moich tekstów kynologicznych dotyczących psów ras ogar polski i hovawart. Część z artykułów to teksty stare, wcześniej opublikowane m.in. na portalu rasypolskie.com, a część to teksty nowe, napisane specjalnie dla PSO. Wśród nich znalazły się bazy-listy miotów i hodowli ogarów i hovawartów, sporządzone na podstawie moich baz danych rodowodowych, tworzonych na potrzeby realizowanych projektów badawczych. Baza ogarów obejmuje lata 1960-2008 i choć w części ma charakter wyłącznie historyczny, to jednak być może będzie interesująca dla wszystkich zainteresowanych rasą.
Z uwagi na sposób przygotowania baz na potrzeby PSO, tj. metodą kopiuj-wklej, nie mogę wykluczyć, że w bazach na stronie PSO znalazły się błędy lub braki. Stąd też gorąco proszę czytelników, którzy zauważa jakiekolwiek braki lub błędy, o wiadomość, która pozwoli na dokonanie stosownych poprawek w tekście.
Iwona Głażewska
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Re: Strona "Projekt Sicz Orłowska"
no no ciekawa sprawa

Włączenie suki spoza puli genetycznej to nowa linia a jak to jest z włączeniem psa? Czy dzieci/wnuki tego psa też mają te "inne" geny o których jest w tej pracy? Wiem że gdzieś była taka dyskusja ale nie mogę znaleźć. Pomóżcie.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- 1e2w3a
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Włączenie psa spoza puli genetycznej da nowe "inne" geny, ale będą to geny należące do tzw. jądrowego DNA, a to nie było przedmiotem przeprowadzonych badań. Przedmiotem tych badń było mitochondrialne DNA (mtDNA), które w przypadku plemników samców jest tracone podczas zapłodnienia. Zapłodniony zarodek otrzymuje tylko mtDNA samicy i dlatego badając mtDNA mówimy o liniach żeńskich (natomiast jądrowy DNA obu rodziców jest zachowany).SARABANDA pisze:Włączenie suki spoza puli genetycznej to nowa linia a jak to jest z włączeniem psa? Czy dzieci/wnuki tego psa też mają te "inne" geny o których jest w tej pracy?
Gdyby było badane jądrowe DNA to wpływ na zróżnicowanie genetyczne miał by zarówno "nowy" pies jak i "nowa" suka.
Ja to tak rozumiem ale może wypowie się genetyk.
To jest bardzo precyzyjne wytłumaczenie, o co tu chodzi. 
Dodam tylko, że pierwotny plan naszych badań DNA u ogarów zakładał badanie także jądrowego DNA, ale nie udało się niestety zdobyć funduszy na taki projekt, który są z uwagi na większą skalę takiej analizy byłby o wiele droższy niż analiza mtDNA, którą w końcu zrobiłysmy. No taka przykra strona uprawiania badań laboratoryjnych: bez kasy ani rusz...

Dodam tylko, że pierwotny plan naszych badań DNA u ogarów zakładał badanie także jądrowego DNA, ale nie udało się niestety zdobyć funduszy na taki projekt, który są z uwagi na większą skalę takiej analizy byłby o wiele droższy niż analiza mtDNA, którą w końcu zrobiłysmy. No taka przykra strona uprawiania badań laboratoryjnych: bez kasy ani rusz...
- ogończyk
- Kontakt:
Pani Iwono. Nasamprzód - DZIĘKI! A po wtóre, skoro linki do Pani artykułów na stronie "Rasy Polskie" w wątku "Ogarica" wygasły kasuję je, kierując Ciekawych na Pani stronę.
Pzdr.
Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Bardzo ciekawe i może nawet zrozumiałem. 

Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
- 1e2w3a
- Kontakt:
Spróbowałam określić jaki rodzaj mtDNA (PH1,PH2, PH3) ma mój Ares, czyli Sokół ze Stadniny Cisowiec. Do ósmego pokolenia wstecz korzystałam z Bazy Rodowodowej ogarów a później już musiałam zajrzeć do książki K. Ściesińskiego "Ogar polski, gończy polski", gdzie można znaleźć linie hodowlane ogara polskiego (wg Kołuckiego). I tak śledząc kolejne pokolenia (interesowały mnie tylko suczki) w końcu doszłam do Czity - pierwszej założycielki rasy. Tak więc Ares ma sekwancję mtDNA określoną jako haplotyp PH1.
We wszystkich jego miotach ten mtDNA (PH1) nie został jednak przekazany następnemu pokoleniu.
Wszystkie szczeniaki (obu płci) z miotu z Polką z Huculskiej Łąki i z Hubą Olfactus otrzymały mtDNA od Gawry, czyli haplotyp PH3.
Natomiast szczeniaki z jego pierwszego miotu z Axaną ze Słopnickiej Przełęczy otrzymały mtDNA od Yumy Strapczyny, czyli haplotyp PH2.
Chyba się nie pomyliłam
We wszystkich jego miotach ten mtDNA (PH1) nie został jednak przekazany następnemu pokoleniu.

Natomiast szczeniaki z jego pierwszego miotu z Axaną ze Słopnickiej Przełęczy otrzymały mtDNA od Yumy Strapczyny, czyli haplotyp PH2.
Chyba się nie pomyliłam

- 1e2w3a
- Kontakt:
Po przeczytaniu tekstu „Czy Negra jest hovawartem? Wykorzystanie analizy mtDNA do identyfikacji rasy psa” - mam pytanie do p. Iwony – genetyka. Czy haplotypy PH1, PH2, PH3 występują tylko u ogarów czy może w innych rasach również