Strona 1 z 8
Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 15:21
autor: aganowaczek
Uwielbiam, ale nigdy nie robiłam. Wrzućcie proszę sprawdzony przepis na powyższe

Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 15:27
autor: qzia
ja też chcę

Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 18:42
autor: Ania W
Znaczy się chcecie wiedzieć jak się kisi ogórki?
Bo nie wiem czy jest inna metoda ale małosolne to u mnie w domu niedokiszone kiszone
Ja lubię nieduże, twarde ogórki . Do słoika ładuję z dodatkiem korzenia chrzanu, koprem (u mnie na bazarku są gotowe zestawy chrzan + koper), czosnku ( obrane ząbki w całości lub na pół). Zalewam gorącą wodą z solą (ja tak łyżka soli na litr...pełniejsza łyżka

)...i to wszystko chyba.
Wiem, że niektórzy dają jeszcze liść dęby, inni liść wiśni...ja nie.
No i jak chce się przyśpieszyć kiszenie to można ściąć same końcóweczki ogórków. Potem kolejną partię też można włożyć do tej samej wody- też się szybciej zakiszą.
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 19:08
autor: Paula
Ania W pisze:Ja lubię nieduże, twarde ogórki . Do słoika ładuję z dodatkiem korzenia chrzanu, koprem (u mnie na bazarku są gotowe zestawy chrzan + koper), czosnku ( obrane ząbki w całości lub na pół). Zalewam gorącą wodą z solą (ja tak łyżka soli na litr...pełniejsza łyżka )...i to wszystko chyba.
Wiem, że niektórzy dają jeszcze liść dęby, inni liść wiśni...ja nie.
Do tego gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe. Liść jest w zestawach - u nas też wędruje do słoja.
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 19:12
autor: miszakai
no w końcu przepisy na moim poziomie

Dzięki! Też nigdy nie małosoliłam/kisiłam

Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 19:58
autor: qzia
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 18 lip 2013, 20:21
autor: Ania W
Ja bez liścia i ziarenek różnych robię

Jakoś ta część zawsze mi się bardziej z konserwowymi i octem kojarzyła

Re: Ogórki małosolne
: piątek 19 lip 2013, 11:45
autor: aganowaczek
Dzięki wielkie
To też przepisy na moim poziomie
Jutro na zakupy i heja z tym koksem

Re: Ogórki małosolne
: piątek 19 lip 2013, 13:48
autor: BasiaM
Ja wrzucam jeszcze papryczkę chilli, Ogórki mają wtedy bardziej wyrazisty smak i na prawdę super smakują.
Kolejne partie zalewam wodą z solą i tylko dolewam szklankę wody z poprzedniego słoja.
Szybciej zachodzi proces kiszenia.
Re: Ogórki małosolne
: piątek 19 lip 2013, 21:18
autor: miszakai
jutro wstawiam ogóry z kradzionym koprem, tym z fotki na blogu ale maku nie dodam
