Wzorzec ogara, ocena na ringu, wpływ eksterieru na użytkowość

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Wzorzec ogara, ocena na ringu, wpływ eksterieru na użytkowość

Post autor: qzia »

Ten wątek został wydzielony z wątku: "KWPR Radom, 19 maja 2013 r."

Tam rozpoczęła się luźna dyskusja nt. z czego sędziowie wnioskują, że ogar będzie dobry użytkowo, wpływu eksterieru na użytkowość, historycznego ulokowania Ogara, w końcu na temat wzorca FCI, który zresztą każdy czyta inaczej... ;)

Jak ta dyskusja się rozwinie i co z niej wyniknie :?: :?: :?: - poczytamy w tym wątku...

Danuta

aniamam pisze: Wrzosek wg opisu pani sędziny wszystko ma w fazie rozwoju, jedynie pigment jest doskonały. Ale za ok. 2 lata będzie z niego bardzo ładny duży pies :mysl_1: - poczekamy, zobaczymy...... Dodała też że Wrzosa trzeba na kursy i konkursy zgłaszać dla tropowców i dzikarzy, bo może być z niego "niezły użytek" - ale po czym to poznała to ja nie wiem :mysl_1: ; i ona czeka na Wrzosa w klasie użytkowej :strach_2:
Jak to po czym? :mysl_1: Oczywiście po dobrym pigmencie. Pani sędzina ma teorię, że ciemny czaprak i ciemne oko jakoś tam wpływa na węch czy ogólnie na pracę użytkową. Widzi to u swojej ulubionej rasy, więc u ogarów musi być podobnie. :niewka:
Gratulacje dla wszystkich za wytrwałość, ale tak już jest na wystawach. Trzeba pamiętać, że nie tylko po puchary i honory się przyjeżdża. Wystawa jest po to, żeby zwykły obywatel mógł sobie pochodzić. Psy pooglądać. Popytać się o rasę. I zdecydować, że taki to akurat nie pasuje :prosze_1: lub właśnie jest ok. :mrgreen: :mrgreen: Na wystawach kocich dyplomy są rozdawane tuż przed BISami lub w trakcie. Kto wyjdzie wcześniej nic nie dostanie lub nawet zabuli kare. :niewka:
Awatar użytkownika
1e2w3a
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Wzorzec ogara, ocena na ringu,wpływ eksterieru na użytkowość

Post autor: 1e2w3a »

Gratulujemy zwycięzcy Endo i wszystkim pozostałym ogarkom. :silacz: Szczególne gratki dla dzielnego i wytrwałego Wrzosika. :silacz:
qzia pisze: Pani sędzina ma teorię, że ciemny czaprak i ciemne oko jakoś tam wpływa na węch czy ogólnie na pracę użytkową. Widzi to u swojej ulubionej rasy, więc u ogarów musi być podobnie. :niewka:
A jak to będzie gdy pies ma ciemny czaprak a oko jaśniejsze :?:
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
Wigro

Wzorzec ogara, ocena na ringu,wpływ eksterieru na użytkowość

Post autor: Wigro »

1e2w3a pisze:Gratulujemy zwycięzcy Endo i wszystkim pozostałym ogarkom. :silacz: Szczególne gratki dla dzielnego i wytrwałego Wrzosika. :......A jak to będzie gdy pies ma ciemny czaprak a oko jaśniejsze :?:
Dołączem się do gratulacji najserdeczniej.

Wg mojej wiedzy talent ma prawie każdy, tylko pracować trzeba z nim i to jest 90% sukcesu
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
BasiaM

Re: KWPR Radom 19.05.2013r.

Post autor: BasiaM »

Gratulacje :piwko:
Wigro pisze:Wg mojej wiedzy talent ma prawie każdy, tylko pracować trzeba z nim i to jest 90% sukcesu
Niestety są też takie egzemplarze, z którymi pracować się nie da choćbyś na głowie stanął :jezyk_3:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

1e2w3a pisze: A jak to będzie gdy pies ma ciemny czaprak a oko jaśniejsze :?:
Z mojego doświadczenia wynika ;) ;) że ciemny czaprak i jasne oko to duża pasja myśliwska, wredny charakter i średni węch. Mam taki egzemplarz w domu, ale czy to można uogólniać. :niewka: Natomiast ciemne oko i ciemny czaprak to super węch, ogromna pasja ale i zero rozumu. :niewka:
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Pracować da się z każdym. Tylko trzeba mieć na niego sposób. Z jednym się pracuje więcej z innym jeszcze więcej. efekty to już zupełnie inna bajka. :niewka: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Pierwszy raz słyszę, że ciemne oko i czaprak mają wpływ na rozum psa.
Po przeczytaniu tego poczułem lekkie trzęsienie ziemi - to moja ukochana Czuprynka się w grobie przewraca ! (a kilka innych psów szykuje się na zatopienie zębów w .... przy najbliższej okazji :D )

Gratuluję wszystkim, bo w takim upale wszyscy są zwyciężcami !
Specjalne gratki dla Fluorytka i gorące pozdrowionka dla Wrzosika (od Frani ;) )
S.
ps. :mysl_1: to że jasne oko wpływa na ocenę wystawową, to jasne, ale dlaczego ma mieć wpływ na węch :zdziw_4: . Pies węszy przecież nosem. Niech mi to ktoś rozjaśni
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
aniamam

Post autor: aniamam »

qzia pisze:
1e2w3a pisze: A jak to będzie gdy pies ma ciemny czaprak a oko jaśniejsze :?:
Z mojego doświadczenia wynika ;) ;) że ciemny czaprak i jasne oko to duża pasja myśliwska, wredny charakter i średni węch. Mam taki egzemplarz w domu, ale czy to można uogólniać. :niewka: Natomiast ciemne oko i ciemny czaprak to super węch, ogromna pasja ale i zero rozumu. :niewka:
Wrzos ma ciemny czaprak i jaśniejsze oko, ale nie zaobserwowałam żeby miał wredny charakter :mysl_1: , chyba że ujawni się za jakiś czas :strach_2: Co do pasji myśliwskiej to chyba jakieś zadatki ma, bo codziennie pięknie wystawia mi królika sąsiadów i patrzy zdziwiony na mnie, że go nie chcę upolować. Więc może skusimy się na jakiś kurs????Tylko wtedy obawiam się o los królika sąsiadów... i czy ogrodzenie wytrzyma :strach_2:
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Przyłączamy się do gratulacji :piwko:
Co do teorii pani sędziny też bym polemizowała, mam egzemplarz z ciemnym czaprakiem i ciemnymi oczami i drugi z przesianym czaprakiem i jasnym okiem i jakoś to wcale nie przekłada się na pracę tropowca i pasję.

Małgosia&S&C
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Trochę odeszliśmy od tematu wystawy :mysl_1: :niewka: ale co tam. Jest jeszcze teoria, że im dłuższe uszy tym pies ma lepszy węch, zwłaszcza podczas gonu. :mysl_1: Kto zna książki S. Corena to na pewno to wyczytał. :mrgreen: :jezyk_3:
Jednak naukowo dowiedzione, że pewne cechy dziedziczą się wspólnie np. kolor i zachowanie. Nie podlega to dyskusji. Należy jednak pamiętać, że na zachowanie i pracę ma jednak ogromny wpływ wychowanie, środowisko, mądry właściciel itp. :hi_1:
ODPOWIEDZ