Wierzchowiska

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Tropowce - informacje dotyczące szkolenia i konkursów

Post autor: Ania W »

Zgodnie z zapotrzebowaniem zakładam temat praktyczny.
Ponieważ ja jeszcze mam dość małe doświadczenie oddaję głos tym z nieco większym ;)
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Tropowce - informacje dotyczące szkolenia i konkursów

Post autor: hania »

Postaram się wstawić instrukcję z fotkami.
Awatar użytkownika
Ewka

Post autor: Ewka »

:happy3:
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
KasiaR

Post autor: KasiaR »

dzięki :)
chociaż nie wiem czy to odpowiedź na moją prośbę, wobec tego powtórzę jeszcze dalszą częśc pytania, dot. rozbudzania pasji w psie i ewentualnych konsekwenji z tego, typu czekanie na psa w lesie z godzinę w najlepszym wypadku :mysl_1:
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Rozbudzanie pasji to całokształt działań...łącznie z nauka bezwzględnego przywołania, i chyba od tego każde szkolenie powinno się zaczynać.
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

weszynoska pisze:...łącznie z nauka bezwzględnego przywołania, i chyba od tego każde szkolenie powinno się zaczynać.
:mysl_1: to w sumie Coda ten etap ma za sobą :mysl_1: czy już czas na dziki ?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KasiaR

Post autor: KasiaR »

Nie mam szans na fachowe szkolenie w tym zakresie, ale chciałabym sama robic takie ścieżki tropowe dla czystej zabawy i mam nadzieje, że taka forma zabawy nie zrobi z mego psa typowego tropowca czy dzikarza ;) ,
a swoją drogą gdześ tu czytałam i to o psach użytkowych z tego forum, że pies, z tego co wiem od szczeniaka szkolony uzytkowo a potrafi zginąć w lesie na godzinę albo i dłużej, a pewnie był szkolony fachowo, z nauką bezwzględnego przywołania :mrgreen:
Awatar użytkownika
hania

Nie zgodzę się z Węszynoską o tyle, że uważam, że do samego szkolenia tropowca - czy to zabawowego czy pod kątem konkursów rozwijanie pasji nie jest specjalnie potrzebne. Pasji do tropienia po farbie owszem - ale pasji jako takiej - wyszukiwanie świeżych tropów, ganianie za zwierzyną - nie. Np przy szkoleniu Tenora było wiadomo, ze bedzie on polował tylko jako tropowiec. W związku z tym zapoznał się z dzikami w zagrodzie, ale tylko tyle, żeby wiedział "z czym to się je". Poza tym chodził tylko i wyłącznie po farbie. Oczywiście jak była potrzeba to potrafił pójść w gon i przytrzymać postrzałka - czy dzika czy jelenia, ale szkolony był tylko pod kątem tropienia. Myślę, że to np pomagało mu skupić się tak, zeby z chamry jeleni czy watachy dzików wybrać trop tego rannego.
Awatar użytkownika
Spanki

Post autor: Spanki »

weszynoska pisze:Rozbudzanie pasji to całokształt działań...łącznie z nauka bezwzględnego przywołania, i chyba od tego każde szkolenie powinno się zaczynać.
nauka bezwzględnego przywołania - u mnie to najbardziej kuleje. Rozumiem, że za przyjście nagradzamy kar za nieprzychodzenie nie ma, ale jak pracować, żeby bezwzględnie przychodził. Ostatnio zdarza się tak: stójka, badanie obiektu z daleka węchem, a na komendę do mnie jest długa, ale w stronę obiektu. Wczoraj trochę ćwiczyłem na 15metrówce, ale nawet w takich warunkach zdarzyła się olewka na przywołanie. Im bliżej Spanki jest przy nodze tym chętniej wykonuje polecenie.

Jakie metody ćwiczeń polecacie?
Obrazek
.................................................... Wicher się urodził
Awatar użytkownika
hania

Jak może Ci się zdażyć olewka na lince? :niewka:
ODPOWIEDZ