Jestem właścicielem 7 tygodniowego szczeniaka, od kilku dni jest ze mną i z całą pewnością się zadomowił, ma pewne swoje zachowania, które trudno się wyeliminować. Jak z tym walczyć? Jak sobie radzić proszę o podpowiedź, pomoc, wskazówki:
1. Załatwianie się - siku robi w domu, kupę już od dwóch dni robi na zewnątrz. Kiedy odda mocz lub stolec na zewnątrz dostaje od mnie mały kawałek parówki lub kabanosa jako nagrodę. Jeśli zauważę siku w domu sprzątam i nie reaguje w ogóle, staram się przez to połączyć załatwianie się na zewnątrz z pozytywnym wspomnieniem (parówka). Reaguje tylko i wyłącznie z krzykiem, gdy na moich oczach oddaje mocz lub kupę, wtedy w trybie natychmiastowym udajemy się na zewnątrz.
2. Gryzienie - to najbardziej irytujące w zachowaniu, już po chwili głaskania (około 1 min) zaczyna gryźć dłoń, bluzę z każdym razem co raz mocniej. Trzeba zdrowo krzyknąć, aby przestał i przestaje, ale tylko na moment, gdyż po momencie na początku zaczyna lizać i delikatnie podgryzać jeśli się nie zareaguje cała zabawa zaczyna się od początku. Ogólnie gryzie wszystko co się da: kable, łapcie, szafki. Jeśli krzyknę na niego za mocno podkula ogon i spuszcza uszy by udać się do swojego kojca, ale co ciekawe za minutę wraca jakby chciał sprawdzić czy już ok, po kolejnym wykładzie udaje się permanentnie na miejsce spoczynku i zasypia. Boje się krzyczeć na niego zbyt mocno, aby źle nie wpłynęło to na jego psychikę. Czy można go w takiej maksymalnym stanie podniecenia lekko uderzyć w "kuper", nie mówię to o jakimś katowaniu, ale o lekkim klapsie. Jak sobie z tym radzicie i co sugerujecie.
3. Spożywanie posiłków - przede wszystkim jak często powinien jeść? Ja karmię go 3 razy dziennie, ale zauważyłem, że ciągle mu mało. Którykolwiek z nas (ja bądź moim koledzy) wchodzi do kuchni Charon od razu za nim biegnie i siada robiąc słodką minę.

Przepraszam wszystkich tych, którzy są wrażliwi na spam, ale starałem się jak najwierniej oddać wszystkie procesy mojego postępowania, abyście mogli ocenić co czynie źle, a co dobrze o ile takie fakty występują.
Serdecznie gratuluje tym wszystkim, którzy dotarli do końca tego postu

Z góry dziękuje za pomoc