Każdy użytkownik internetu? 99 procent tych użytkowników nie wie co to ogar, ale może za to lubić ankiety.... i gdzie tu wiarygodność?
Ankieta dla forumowiczów + ankieta rozdawana w hodowlach nowo nabywającym oraz np rozdana tym, którzy nie są użytkownikami forum, a mamy z nimi kontakt (właściciele ogarów oczywiście)... to chyba byłoby bardziej prawdziwe.
Moim zdaniem ankieta powinna zawierać informacje:
1. pies czy suka
2. rok urodzenia psa/suki
3. czy jest to pierwszy ogar czy kolejny
4. czy zakup rasy był planowany czy przypadkowy
5. czy wybór zależał od eksterieru czy charakteru rasy
6. jakie znaczenie miała linia hodowlana (a. użytkowa , b. eksterierowa, c. przodkowie) - ja wiem, że tu jedno z drugiego wynika i się wiąże, ale np. ktoś chce szczenię po ojcu, który mu się podoba, ale to że jest pracujący nie ma znaczenia....więc zakreśla dwie odpowiedzi
7. czy użytkowość była decydującym kryterium wyboru
8. czy pies/suka uczestniczy w konkursach
9. czy pies/suka poluje
10. czy właściciel jest jest myśliwym (bo np. pies może polować ze szwagrem, teściem albo sąsiadem...
11. czy pies jest trzymany w kojcu czy w domu
12. czy wybierając następnego psa, zdecydujesz się na ogra
13. jaką rolę pełni pies w twoim życiu: a. myślistwo, b. pies rodzinny, c. pies do towarzystwa
14. jaki element charakteru rasy jest dla ciebie ważny: a. instynkt łowiecki, b. łagodne usposobienie, c. towarzyskość, d. zrównoważenie, e. brak skłonności do agresji, f......
15. w jaki sposób dowiedziałeś się o rasie: a) książka (jaka?)......, b) internet, c) znajomi mi polecili, d) spotkałem/ -am ogara przypadkiem i mi się spodobał, e).....
Kolejność jest przypadkowa a wyliczone "cechy" do modyfikacji przez tych, którzy znają się lepiej niż ja
Ale myślę, że pytania podobne do tych - w części mocno wstępnej do ankiety powinny się znaleźć, bo pomogą odpowiedzieć kto i dlaczego kupuje ogra. Do tego pytania już konkretne dot. wiedzy o rasie.
Myślę też, że powinny się znaleźć w takiej ankiecie ogólne informacje dotyczące właściciela:przedział wiekowy, sytuacja rodzinna (czy ma dzieci i w jakim wieku), czy mieszka w mieście czy na wsi, w loku czy w domu...
Tak mi przyszło do głowy i jak dla mnie nie musi być anonimowo

ja mogę odpowiadać...