Nie chcę być źle zrozumiana i spróbuję długo wyjaśniać o co mi chodzi, żeby nie być odebrana jako zadymiara.
Forum jest po to, żeby pytać, radzić się, chwalić się swoimi pupilami, dzielić się troskami, oznajmiać pewne fakty itd…
Jednak jeśli już coś podamy na forum to jest to już jakby „fakt publiczny”, który skłania ludzi do reakcji, analizy, przemyśleń, osądów.
Czasem na forum pojawiają się takie informacje, których nie rozumiem i które skłaniają mnie, lenia pospolitego, do analizowania tematu, grzebania po necie, szukania podobnych sytuacji, po prostu do zrozumienia zagadnienia. Mam umysł analityczny i czasem, gdy coś nie daje mi spokoju, budzę go z letargu i staram się go użyć.

Tak było w przypadku lakonicznego wpisu Bei100
(Podkreślenia moje)bea100 pisze:Szczeniąt po parze Inna Ostoja/Cyran nie będzie.
Dzisiaj był wet, Ostojka zaabsorbowała głęboką ciążę, Matka Natura wie i wie lepiej.
(…)
PS
Inna Ostoja czuje się dobrze. Jest pod stałą opieką weta.

Pytanie? Do jakiego okresu ciąży może nastąpić resorpcja płodu...
Z artykułów które znalazłam, pisanych pod szyldem weterynaryjnych serwisów, wynika, że resorpcja płodów może nastąpić w 17-21, 21-30 do 35 dnia ciąży (różne źródła). Natomiast zamieraniu płodów po około 30. dniu ciąży towarzyszy najczęściej ich ronienie z pełnymi objawami klinicznymi, chociażby wyciek z dróg rodnych.
W jednym miejscu znalazłam, że ktoś się powołuje na wchłonięcie zarodków w 7 tygodniu ciąży czyli 42-49 dzień, ale to było na forum dyskusyjnym i pisane w formie: „słyszałam, że ktoś komuś mówił…”
Bea mam dla Ciebie od dawna wielki szacunek

Wątek miotu Ostoja/Cyran pojawił się na forum czyli stał się „faktem publicznym”, jak pisałam wyżej, poddanym analizie czytelników – mojej też.
Wątek został założony 4 października czyli, skoro krycie było na Klubówce tj. 20 września, suka powinna być w 44- 45 dniu ciąży.
Moje przemyślenia: Jeśli byłaby wystąpiła resorpcja płodów to suka już nie powinna być w ciąży. Jeśli suka, jak było napisane, była pod dobrą opieką lekarza to w tym dniu wet powinien na USG poznać brak płodów i nie było po co zakładać wątku. Dalej: jeśli między 4. a 20. października wet nie poznał, że suka już nie ma objawów ciąży to źle o nim świadczy i należałoby zmienić weta. No chyba, że Ostoja nie była u weta. Ale jeżeli nie była to dlaczego Anety nie zaniepokoił brak objawów rozwoju ciąży, chociażby niepowiększony apetyt, niepowiększanie się sutków, charakter suki, brak ruchu maluchów wreszcie? A jeśli suka nadal była w ciąży i w międzyczasie nastąpiło poronienie to czy Aneta/lekarz nie zauważyli?

(...)
A resorbować głębokiej, 60–dniowej ciąży – w świetle pozyskanej w tym temacie wiedzy - myślę, że Matka Natura nie potrafi.
(...)
20 października, czyli na 2 dni przed teoretycznym rozwiązaniem dostajemy wiadomość – dziś był wet… - resorpcja…
22. października, czyli dwa dni po resorpcji suka biega po ringu i dostaje ocenę doskonałą – czyli rozumiem, że jest w doskonałej formie – jak to jest możliwe…