W związku z tym, że od jakiegoś czasu szukam reproduktora dla Frajdy i mam z tym niemały problem stwierdziłam, że sprawdzę jakie reproduktory mi wyjdą według zaleceń klubu i postaram się wybrać spośród nich.
Opierałam się na liście zrobionej przez Kasię.
1. W związku z tym, że Frajda jest KW wykasowałam wszystkie psy KW.
2. Wykasowałam psy z entropią.
3. Wykasowałam psy spokrewnione do 4 pokolenia (i odpadły mi dwa reproduktory o których bardzo poważnie myślałam

4. Wykasowałam psy, które w momencie krycia będą miały ponad 10 lat
5. Z tych bardzo niewielu, które zostały, wykasowałam te których wady pokrywają się z wadami Frajdy - bo jednak chciałabym, żeby szczeniaki były lepsze od niej.
6. Wykasowałam psy po których urodziło się już co najmniej 5 miotów (to moje własne kryterium)
6. Zostały mi 3 psy z czego dwa mają już po 3 krycia (a zakładam, że jeden z nich będzie jeszcze krył), tylko jeden z nich ma sprawdzoną użytkowość (i to ten, któremu wróże jeszcze kilka miotów). Wydaje mi się, że żaden z nich nie jest przebadany pod kątem dysplazji (ale tu mogę nie mieć racji). Nie mam pojęcia jak wygladają ich braki lub brak braków zębowych. No i mam problem chcąc pokryć sukę co najmniej dwa razy różnymi psami.
W związku z tym zastanawiam się nad dwoma sprawami - czy ktoś robił taką rozpiskę dla swojej suki i co mu wyszło? (bo może Frajda ma taki trefny rodowód...)
Które z kryteriów podanych przez klub uważacie za najważniejsze? Bo poważnie zastanawiam się z czego zrezygnować żeby mieć większy wybór (zawsze może okazać się, że pies z którym będę umówiona tego dnia się rozchoruje, będzie krył inną sukę, właściciele bedą na urlopie itp)
Pocieszające jest to, że wyszedł mi dokładnie ten reprodukto o którym dwa lata temu powiedziałam, że będzie pasował do Frajdy