Myslistwo z Ogary

Ł-Bohun

Myslistwo z Ogary

Post autor: Ł-Bohun »

Będąc na wystawach i konkursach oraz polowaniach zauważyłem potrzebę zrobienia czegoś na rzecz OP w kwestii powrotu tej rasy do łowisk i dlatego wszelkie podjęte działania przez Myślistwo z Ogary mają właśnie taki szczytny cel.
Ponadto, inicjatywa ta będzie promowała OP , jako rasę nieustępującą pod względem myśliwskim innym rasom psów, czego dowiedziemy w trakcie polowań .

Myślistwo z Ogary przy zachowaniu pełnej swojej niezależności liczy na poparcie i współpracę poszczególnych Zarządów Okręgowych Polskiego Związku Łowieckiego oraz Związku Kynologicznego w Polsce .
Myślistwo z Ogary , to nie tylko coroczny zlot dla przewodników OP polujących / użytkowych , ale również całoroczna praca- promocja rasy i działanie na rzecz polującego i zdrowego OP , aby ponownie wzbudzić powszechne przeświadczenie-tak jak to kształtowało się na przestrzeni wielu wieków , że OP jest tak samo zasługującym na uznanie psem myśliwskim- jak i przedstawiciele innych ras . Coroczny zlot powinien być uwieńczeniem tych działań ,a dla uczestników wymianą doświadczeń i poglądów, na bazie których zostaną wyciągnięte przez nich wnioski służące uzgodnieniu dalszych działań.

Zapraszam wszystkich: 1/ myśliwych(przewodników) ,2/ niemyśliwych (przewodników), którzy mają polujące lub użytkowe myśliwsko OP , a także 3/ osoby nie polujące gdzie przewodnik nie musi być myśliwym, ale dysponuje ułożonym przez siebie psem bez ww. certyfikatu użytkowości, a przejawiającym właściwe rasie zachowanie ,aby wzięli udział w inicjatywie Myślistwo z Ogary, w tym i w samym zlocie, do przesyłania na skrzynkę mailową swoich zgłoszeń (Imię i Nazwisko/ Województwo/ rodzaj i stopień cert. lub dypl. psa), z tym zastrzeżeniem , ze ostatnia grupa osób (3/) nie może liczyć na przywileje ( np. finansowe, darmowego noclegu), ale na pewno na dopuszczenie psa do miotu wraz z bardziej doświadczonymi psami.

Kilka slow o zlocie:
Postaram się zorganizować pierwszy zlot w zachodniopomorskim tzn. w okręgu szczecińskim. Na chwilę obecną trwają ustalenia z poszczególnymi Kołami Łowieckimi , aby pokryły koszty podroży, zagwarantowały nocleg i wyżywienie (chociaż raz dziennie ciepły posiłek). Z uwagi na pochodzenie ogara , jego historię oraz dbałość o przekazanie rasy następnym pokoleniom polskich myśliwych pojawia się podstawowy warunek organizacji łowów z ogarem - ze strony kół musi być zagwarantowany pełny ceremoniał myśliwski , dodatkowo musi być zapewniona oprawa polowania w postaci sygnałów myśliwskich . Zloty będą organizowane każdego roku przynajmniej w taki sposób, żeby nie odbywały się przez dwa kolejne lata z rzędu w tym samym okręgu wg podziału strukturalnego PZŁ albo województwie.

Osoby zgłaszające swój udział w zlocie, proszone są o przesłanie własnych przemyśleń, pomysłów i uwag na priv.– wspólnie się wtedy nad tym zastanowimy.

No tak……..? :mysl_1: chęci mam dobre , aby tylko nie wyszło jak zawsze…………, :placzek: ale jest to początek i błędów ani niedociągnięć zapewne nie unikniemy – za co z góry serdecznie przepraszam… natomiast cieszę się , że jeszcze nie zamieściłem szczegółów „Myślistwo Z Ogary” a już pojawiają się osoby chętne do współpracy i wzięcia udziału w zlocie- dziękuję i zapraszam do tej wspolpracy, to jest dla mnie bardzo budujące i zachęca do dalszych działań , a w szczególności , że zauważam odbiorców zarówno w Kolach Łowieckich jak i wśród samych przewodników.
Exitus acta probat
http://www.myslistwozogary.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ; http://www.ogarowegranie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
hodowla Ogarów Polskich - "Ogarowe Granie"
Awatar użytkownika
zybalowie
Gadu-Gadu: 0

Re: Myslistwo z Ogary

Post autor: zybalowie »

Ile osób zgłosiło się do tej pory?
A ze swojej strony zapytam jeszcze - jakie warunki powinien spełniać pies z trzeciej grupy - czyli niedoświadczony samodzielnie ułożony pies bez certyfikatu?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

A czy możesz w przybliżeniu podać termin zlotu ? ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
gryfna

Post autor: gryfna »

Ł-Bohun, masz moje wsparcie :)
Ostatnio zmieniony środa 26 paź 2011, 22:00 przez gryfna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

Hobbystów jest sporo, sie zgłosiło, zglosiło.
Pies musi miec cohones, nawet jak jest suka i to na prawdę wystarczy.
db
Ale se nagrabił, ale mu wyjdzie, mam nadzieję.
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Ł-Bohun

Grupa 3/: to pies , który przede wszystkim powinien być OP, przejawiać właściwe rasie zachowanie (np. od czasu do czasu rzucić glutem lub odpoczywając skrzyżować przednie lapy) , ładnie w miocie grać i gonić zwierzynę , tak jak będzie to robiła reszta użytkowych OP w miocie.
Należy jednak pamiętać , że przewodnicy z grupy 3 , nie będą mieli nic zagwarantowane po za mila atmosfera i możliwością wymiany doświadczeń przy ognisku z reszta przewodników.

Natomiast, mogę obiecać, że postaram się (to wcale nie znaczy, że tak będzie) , żeby pies z tej grupy chociaż raz mógł uczestniczyć w miocie w celu nabierania doświadczenia od reszty użytkowych psów (na 5 użytkowych 1 z „grupy 3”), wtedy zobaczymy, czy dany pies złapie o co kaman , czy też nie, a jeżeli tak , to mam nadzieje , ze zachęci to jego przewodnika do dalszej pracy i do wyrobienia psu stosownego cert. użytkowości, tak ,żeby za rok mógł korzystać z pełni przywilejów.

Wpadł mi do glowy jeszcze jeden ciekawy pomysł, a mianowicie, żeby zaprosić min. 2 sędziów pracy, żeby dokonali opisu pracy każdego psa obserwując je w miocie. Jednak będę musiał to najpierw ustalić z wierchuszką od sędziów, a jeszcze wcześniej kto nią jest…. Bardzo to by było przydatne hodowcom co do kojarzenia par pod względem sposobu pracy i grania (ogólnie użytkowości)

Otrzymuje od Was wiele maili, naprawdę serdecznie dziękuję za wsparcie i słowa otuchy . Pomaga mi to myśleć, że nie tylko ja odczuwałem taką potrzebę , dodaje mi to sil oraz dodatkowo motywuje.
Mam nadzieje , ze może nie idealnie , ale też i źle nie będzie, a za rok organizując zlot „Myślistwo z Ogary” w innym okręgu albo województwie będziemy mądrzejsi o tegoroczne doświadczenia.

Zainteresowanych zlotem proszę nadsyłanie zgłoszeń do niedzieli tj. 30 października 2011r.
Zlot odbędzie się w Polowie grudnia albo w pierwszej Polowie stycznia. W przyszłym tygodniu na spotkaniu z KŁ zapadnie finalna decyzja. Dlatego do tego czasu musze wiedzieć , dla ilu przewodników i psów tak naprawdę szykować imprezę (np. noclegi, wyżywienie etc). Sprawa jest o tyle poważna ,że KŁ jak wiecie w tym czasie maja zbiorówki lub dewizówki i nie mogą zostać na lodzie (czyli bez psów lub zbyt słabą naganką), także żartów nie ma.
Exitus acta probat
http://www.myslistwozogary.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ; http://www.ogarowegranie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Grupa 3/: to pies , który przede wszystkim powinien być OP, przejawiać właściwe rasie zachowanie (np. od czasu do czasu rzucić glutem lub odpoczywając skrzyżować przednie lapy) ,
Ok, to odznaczmy ptaszkiem ;-)
ładnie w miocie grać i gonić zwierzynę , tak jak będzie to robiła reszta użytkowych OP w miocie.
No cóż...chyba warto spróbować... o ile nie rozwalilibyśmy imprezy...
Należy jednak pamiętać , że przewodnicy z grupy 3 , nie będą mieli nic zagwarantowane po za mila atmosfera i możliwością wymiany doświadczeń przy ognisku z reszta przewodników.
A tam, panie kochany, daj pan spokój...
Natomiast, mogę obiecać, że postaram się (to wcale nie znaczy, że tak będzie) , żeby pies z tej grupy chociaż raz mógł uczestniczyć w miocie w celu nabierania doświadczenia od reszty użytkowych psów (na 5 użytkowych 1 z „grupy 3”), wtedy zobaczymy, czy dany pies złapie o co kaman , czy też nie, a jeżeli tak , to mam nadzieje , ze zachęci to jego przewodnika do dalszej pracy i do wyrobienia psu stosownego cert. użytkowości, tak ,żeby za rok mógł korzystać z pełni przywilejów.
Trzymam kciuki :-)
Wpadł mi do glowy jeszcze jeden ciekawy pomysł, a mianowicie, żeby zaprosić min. 2 sędziów pracy, żeby dokonali opisu pracy każdego psa obserwując je w miocie.
Ty masz raz za razem coraz lepsze pomysły :piwko:
Obrazek
Obrazek
Ł-Bohun

[Ty masz raz za razem coraz lepsze pomysły :piwko:
:wstydek: :wstydek: :wstydek: tylko jak ten pomysl zrealizowac....? :wstydek: :wstydek: :wstydek:
Exitus acta probat
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Ł-Bohun

strasznie daleko mieszkasz :mysl_1:

ale trzymam wszystkimi łapami kciuki za realizację przedsięwzięcia...

mnie chodzi po głowie pomysł mini warsztatów przed krosnieńską wystawą ..u nas, tereny mamy swoje rewelacyjne, zaprzyjaźnione koło łowieckie również...tylko, że ja tez na drugim końcu ogarowego świata, no i klubówka tydzien po :(
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Ja również uważam, że inicjatywa bardzo cenna :)
Ja z kilku powodów odpadam ale mam nadzieję, że będziemy mogli przeczytać obitą relację i zobaczyć maaasę fotek :)
ODPOWIEDZ