SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z PAPRYKI W SOSIE VINEGREITTE (dla 3, 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 2 większe papryki (mogą być różnych kolorów)
- 3 małe cebulki (mogą też być różnokolorowe)
- 2 nieduże ogórki zielone ( w zimie można zastąpić je ogórkami kiszonymi lub konserwowymi)
- jedno średnie jabłko (kwaskawe lub winne)
- 3 łyżki oleju, sok z 1/3 cytryny, płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, (ew można dodać zmiażdżony ząbek czosnku) - SOS VINEGREITTE
WYKONANIE:
Wycisnąć sok z cytryny do szklanego naczynia, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać, tak, aby sól i cukier częściowo się rozpuściły. Dodać olej i energicznie rozmieszać (łyżeczką albo mieszadełkiem, albo mixerem) do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Sos powinien być lekko mętny.
Cebulę pokroić w krążki i rozdzielić na oddzielne kółka, paprykę pokroić w paski, ogórki w talarki, jabłko zetrzeć na tarce w większe wiórki. Wlać sos i wszystko wymieszać.
SKŁADNIKI:
- 2 większe papryki (mogą być różnych kolorów)
- 3 małe cebulki (mogą też być różnokolorowe)
- 2 nieduże ogórki zielone ( w zimie można zastąpić je ogórkami kiszonymi lub konserwowymi)
- jedno średnie jabłko (kwaskawe lub winne)
- 3 łyżki oleju, sok z 1/3 cytryny, płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, (ew można dodać zmiażdżony ząbek czosnku) - SOS VINEGREITTE
WYKONANIE:
Wycisnąć sok z cytryny do szklanego naczynia, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać, tak, aby sól i cukier częściowo się rozpuściły. Dodać olej i energicznie rozmieszać (łyżeczką albo mieszadełkiem, albo mixerem) do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Sos powinien być lekko mętny.
Cebulę pokroić w krążki i rozdzielić na oddzielne kółka, paprykę pokroić w paski, ogórki w talarki, jabłko zetrzeć na tarce w większe wiórki. Wlać sos i wszystko wymieszać.
- Załączniki
-
- DSCF1591.JPG (123.5 KiB) Przejrzano 9899 razy
Ostatnio zmieniony wtorek 11 paź 2011, 20:20 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 2 razy.
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ZE ŚMIETANĄ (dla 3,4 osób)
SKŁADNIKI:
- 1 mniejsza główka sałaty pekińskiej lub pół większej (przekrojonej wzdłuż)
- 7,8 rzodkiewek
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 2 nieduże cebule czerwone
- kawałek pora (część jasnozielona, ew. biała)
- ok. 200 g gęstej śmietany (ok.połowa dużego opakowania)
- 1 ząbek rozgniecionego i roztartego (lub przeciśniętego przez praskę) czosnku
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru (można mniej), sól do smaku
WYKONANIE:
Śmietanę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem, kapustę pokroić nożem w paski, rzodkiewki, ogórki, por i cebulę w krążki (cebulowe krążki rozdzielić), dodać śmietanę i wymieszać.
PS Zamiast śmietany można użyć majonezu lub zmieszać śmietanę z odrobiną majonezu.
Można też zamiast kapusty pekińskiej użyć zwykłej sałaty lub lodowej, ale wtedy po wymyciu i wysuszeniu należy podrzeć ją palcami na mniejsze części (traci wtedy mniej witamin).
SKŁADNIKI:
- 1 mniejsza główka sałaty pekińskiej lub pół większej (przekrojonej wzdłuż)
- 7,8 rzodkiewek
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 2 nieduże cebule czerwone
- kawałek pora (część jasnozielona, ew. biała)
- ok. 200 g gęstej śmietany (ok.połowa dużego opakowania)
- 1 ząbek rozgniecionego i roztartego (lub przeciśniętego przez praskę) czosnku
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru (można mniej), sól do smaku
WYKONANIE:
Śmietanę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem, kapustę pokroić nożem w paski, rzodkiewki, ogórki, por i cebulę w krążki (cebulowe krążki rozdzielić), dodać śmietanę i wymieszać.
PS Zamiast śmietany można użyć majonezu lub zmieszać śmietanę z odrobiną majonezu.
Można też zamiast kapusty pekińskiej użyć zwykłej sałaty lub lodowej, ale wtedy po wymyciu i wysuszeniu należy podrzeć ją palcami na mniejsze części (traci wtedy mniej witamin).
- Załączniki
-
- Surówka z kapusty pekińskiej
- DSCF1894.JPG (102.35 KiB) Przejrzano 9841 razy
Ostatnio zmieniony środa 12 paź 2011, 08:35 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Hmm a do każdej sałatki będzie inny kolor obrusiku 

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Ewa Ty takie cuda serwujesz a na grilla brakowało warzyw, już następnym razem wiem, że nic nie zabraknie 

- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATKA RYŻOWA
W tym dziale głównym składnikiem sałatek powinny być jarzyny, ale w tym przypadku będzie trochę inaczej. Najwięcej jest tu ryżu, ale dodatek jarzyn jest też spory.
SKŁADNIKI:
- 3 torebki (po 100g) ryżu
- olej
- 2 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 2 średnie cebule
- połówka niedużej cukini
- 2 ząbki czosnku
- sól, przyprawy do smaku (pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz zielony, lubczyk, do wyboru)
- odrobina ostrej papryki (świeża, suszona lub sproszkowana)
WYKONANIE:
Ugotować ryż, ale uważać, aby się nie rozgotował. Powiesić torebki do ocieknięcia. Pokroić cebulę w kostki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni. Paprykę pokroić w niedługie paski, cukinię w kostkę, ale trochę większą niż w przypadku cebuli. Czosnek rozgnieść i posiekać. Zanim jeszcze cebula się zeszkli wrzucić paprykę cukinię, czosnek i ostrą paprykę. Trochę przysmażyć do momentu, aż cukinia się lekko zeszkli (warzywa powinny być półtwarde). Jeszcze ciepły ryż (ziarenka lepiej wtedy się rozdzielają) wymieszać z zawartością patelni, dodać sól i ew. lubczyk. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli ryż mimo wszystko się trochę lepi można dodać więcej oleju.
SAŁATKA POLECA SIĘ NA GRILLA
W tym dziale głównym składnikiem sałatek powinny być jarzyny, ale w tym przypadku będzie trochę inaczej. Najwięcej jest tu ryżu, ale dodatek jarzyn jest też spory.
SKŁADNIKI:
- 3 torebki (po 100g) ryżu
- olej
- 2 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 2 średnie cebule
- połówka niedużej cukini
- 2 ząbki czosnku
- sól, przyprawy do smaku (pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz zielony, lubczyk, do wyboru)
- odrobina ostrej papryki (świeża, suszona lub sproszkowana)
WYKONANIE:
Ugotować ryż, ale uważać, aby się nie rozgotował. Powiesić torebki do ocieknięcia. Pokroić cebulę w kostki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni. Paprykę pokroić w niedługie paski, cukinię w kostkę, ale trochę większą niż w przypadku cebuli. Czosnek rozgnieść i posiekać. Zanim jeszcze cebula się zeszkli wrzucić paprykę cukinię, czosnek i ostrą paprykę. Trochę przysmażyć do momentu, aż cukinia się lekko zeszkli (warzywa powinny być półtwarde). Jeszcze ciepły ryż (ziarenka lepiej wtedy się rozdzielają) wymieszać z zawartością patelni, dodać sól i ew. lubczyk. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli ryż mimo wszystko się trochę lepi można dodać więcej oleju.
SAŁATKA POLECA SIĘ NA GRILLA
- Załączniki
-
- SAŁATKA RYŻOWA
- DSCF1938.JPG (103.12 KiB) Przejrzano 9547 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 13 paź 2011, 21:57 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Ewa, ale do jedzenia też chyba coś podajesz 

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Zbyszku coś do jedzenia Ewa zapewne serwuje w innym wątku 

- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z MARCHWI (dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 8 marchewek średniej wielkości
- sok z cytryny
- olej
- cukier (ew. sól) do smaku
WYKONANIE:
Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sok z cytryny, cukier (ew. sól), olej i wszystko wymieszać. Surówka powinna mieć wyrazisty kwaskawo słodki smak.
SKŁADNIKI:
- 8 marchewek średniej wielkości
- sok z cytryny
- olej
- cukier (ew. sól) do smaku
WYKONANIE:
Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sok z cytryny, cukier (ew. sól), olej i wszystko wymieszać. Surówka powinna mieć wyrazisty kwaskawo słodki smak.
- Załączniki
-
- SURÓWKA Z MARCHWI
- DSCF1947.JPG (98.79 KiB) Przejrzano 9546 razy
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Jakbym swojego chłopa słyszałaZbyszekC pisze:Ewa, ale do jedzenia też chyba coś podajesz



- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Tu jest okazja schudnąć od samego czytaniaZbyszekC pisze:Ewa, ale do jedzenia też chyba coś podajesz