Młoda mama...
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Młoda mama...
Nie żeby kwestia niedawała mi spać. Co to, to nie. Ale jednak zadam to pytanie.
Czy młody wiek suki (ok.13m-cy) np ogara ma wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne potomstwa?. Z tego miotu i ewentualnie z przyszłych.
Czy jakieś zagrożenia niesie to dla nabywców takich szczeniąt?
Zaraz wyjdzie moja wredność ale nie interesuje mnie suka. Ona jest problemem hodowcy.
Ja patrzę z punktu widzenia ewentualnego posiadacza.
Czy ktoś z koleżanek i kolegów forumowiczów ma jakąś wiedzę czy doświadczenie w tym temacie i zechciałby się nią podzielić?
I pozostaje mieć nadzieję, że tytuł działu nie mija się z prawdą.
Czy młody wiek suki (ok.13m-cy) np ogara ma wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne potomstwa?. Z tego miotu i ewentualnie z przyszłych.
Czy jakieś zagrożenia niesie to dla nabywców takich szczeniąt?
Zaraz wyjdzie moja wredność ale nie interesuje mnie suka. Ona jest problemem hodowcy.
Ja patrzę z punktu widzenia ewentualnego posiadacza.
Czy ktoś z koleżanek i kolegów forumowiczów ma jakąś wiedzę czy doświadczenie w tym temacie i zechciałby się nią podzielić?
I pozostaje mieć nadzieję, że tytuł działu nie mija się z prawdą.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Re: Młoda mama...
Moim zdaniem większym zagrożeniem jest starszy wiek suki. Większe prawdopodobieństwo wad i niedonoszenia ciąży. Młoda suka natomiast nie ma jeszcze w pełni wykształconej psychiki. No i tak naprawdę jeszcze nie zakończyła w pełni wzrostu, więc nie wiemy jaką będzie suką ostatecznie. Ale ja się oczywiście nie znam, tak dobrze jak inni.
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Na psach się tak nie znam żeby jednoznacznie wypowiadać się w tak delikatnej materii, myślę jednak że zależy jakie warunki środowiskowe będzie miała młoda matka (żywienie, pielęgnacja itd)
Z zootechnice w stosunku do zwierząt gospodarczych przyjmowano taką zasadę, że jeżeli matka kryta była w wadze która jest nie mniejsza niż 2/3 dorosłego osobnika to wszystko będzie dobrze. Czy można tą zasadę zastosowac do młodej suki, tego nie wiem.

Z zootechnice w stosunku do zwierząt gospodarczych przyjmowano taką zasadę, że jeżeli matka kryta była w wadze która jest nie mniejsza niż 2/3 dorosłego osobnika to wszystko będzie dobrze. Czy można tą zasadę zastosowac do młodej suki, tego nie wiem.

Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Leszku mysle, że 2/3 wagi nie jest wyznacznikiem w ogarach. Tym bardziej, że ogary roznej wagi i wielkosci mamy. Ciezko w tym przypadku okreslic 2/3 wagi. Często ta proporcja jest już osiagnieta, a sunia jeszcze nie miala cieczki.
Nie ukrywam, że nie wiedzialam o tym proporcjach u zwierzat gosp.ale ja nie po zootechnice.
Nie ukrywam, że nie wiedzialam o tym proporcjach u zwierzat gosp.ale ja nie po zootechnice.
Temat jest trudnym, bo wiele zależy od rozwoju i kondycji suki. Ale jeżeli suka jest w dobrej kondycji to przy załozeniu, że to suka ogara i ma około roku powinno być wszystko ok. Tak jak Kasia napisała - większym zagrożeniem może być (choć nie musi) krycie starszej suki. A zdecydowane szanse na słabszy miot daje częste krycie - nie napiszę w kolejnej cieczce, bo cieczki suki miewają różnie - ale znam krycia 4 miesiace po porodzie (akurat w innej rasie). A także zaniedbania kondycyjno/żywieniowo/pielęgnacyjne suki.
- miszakai
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
AniuW, a dlaczego uważasz, ze w ogarach suki powinny być kryte ok. 2,5 - 3 r.ż.? Ktoś jeszcze chyba podał w wątku o miocie podobny zakres... Małe rasy rosną szybciej i tam nawet po 12 m.ż. można dopuścić sukę do hodowlanki ale te 3 lata to faktycznie potrzeba na pełny rozwój fizyczny dużej rasy? Są przecież jeszcze większe a ZKwP dla wszystkich przewiduje te 18 miesięcy
Tak z ciekawości pytam, bo mi na chłopski rozum się wydaje, że roczna suka ogara to fizycznie tego jakoś nie odpokutuje specjalnie...

Ja też sie zastanawiam skąd to przekonanie, że ogarzyca 2,5-3 letnia dopiero powinna mieć szczeniaki. Nawet szukałam jakiś czas temu uzasadnienia, przekartkowałam całą literaturę, którą mam w domu i nic nie znalazłam
. A ileś osób kładło mi do głowy, że nie powinno sie wcześniej. Szperałam też na forach innych ras, ale żadnych argumentów nie znalazłam. A tak na logikę to czekanie do trzeciego roku życia z pierwszym kryciem może być ryzykowne - zakładajac, że ryzykowne jest dla suki pierwsze krycie po 4 roku życia. A jeżeli ta 3-letnia nie zajdzie w ciążę, okaże się, że trzeba ją przeleczyć itp to możemy się nie "wyrobić" do 4 lat.

Wydaje mi się, że chodzi o to iż ogar między drugim a trzeciem rokiem rokiem życia osiąga dojrzałość psychiczną.hania pisze:Ja też sie zastanawiam skąd to przekonanie, że ogarzyca 2,5-3 letnia dopiero powinna mieć szczeniaki.
W związku z tym najlepiej w tym wieku zacząć kryć suki. Coś w rodzaju przemyślanego, planowanego i odpowiedzialnego macierzyństwa.
Tak ktoś mi to kiedyś tłumaczył. Czy tak jest, nie wiem

Chyba wszystko zależy od danego egzemplarza. Podobnie jak u kobiet "ludzkich"

Jedna ma 20 lat i jest gotowa aby zostać matką a druga rówieśnica ma jeszcze fiu bździu w głowie i instynktu u niej brak.

- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
A inna ma fiu bździu nawet jak urodzi dzieci. A do jakiego wieku ogar rośnie? Czy roczna suka jest już w pełni rozwiniętą fizycznie w rozumieniu wzrostu i budowy kośćca suką? Czy ciąża i poród nie zaważą na jej dalszym wzroście i budowie, mineralizacji kości itp?
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Nie wiem jak u innych ale obserwowałam jak rośnie pies (Uchaty) i mogę powiedzieć, że u nas ten proces trwał mniej więcej do około 18-20 miesiąca zanim Uchaty zaczął wyglądać "wymiarowo" i "normalnie".qzia pisze:A do jakiego wieku ogar rośnie? ...
Po 20-tym mies życia wzrost, kształtowanie głowy, wymiarów i wagi zatrzymało się.
O ile też dobrze pamiętam niektóre psy około 11mies życia miały kłopoty z kulawiznami.
Ogar szybko rośnie a kości jeszcze w tym czasie nie są na tyle "twarde" aby unieść ciężar ciała.
Nie wiem jak to wygląda u suk. Mam jedną, 13-to miesięczną i uważam, że jeszcze jej trochę brakuje do dojrzałej, fajnie zbudowanej, eleganckiej suki.
Ostatnio zmieniony piątek 07 paź 2011, 09:57 przez BasiaM, łącznie zmieniany 1 raz.