Ciekawe jakie podejscie macie też do bicia psa za karę... w sumie bicie i obroża elekryczna to ten sam 'poziom' wychowywania.
Tylko to chyba nie do końca o to chodzi, przynajmniej ja tak odbieram post gończej biedy.carmen pisze: ma pomagac ale czy musi byc zawsze na medal w łowisku?
Aniu opiszAnia W pisze:miałam okazję jeszcze kilka lat temu widzieć reakcję szczeniaka na mocne szarpniecie smyczą i podniesiony ton przez prowadzącego kurs...i nie wyglądało to fajnie.
No nie zgadzam się Aniu."bicie" (przez co rozumiem regularne, mocne karcenie psa ręką lub innym przedmiotem)
Nie do końca rozumiem, bo jeśli tak się dzieje to pies nie powinien polować a spacerować powinien w kagańcu.w przypadku dużej pasji niektóre zachowania psa jako drapieżnika mogą być zagrożeniem zarówno dla niego samego jak i dla innych zwierząt.
Wyjaśnienie mojego rozumienia bicia odnosiło się do tego fragmentu i rozumiem, że w takim przypadku za każde zachowanie psa niezgodne z oczekiwaniami człowieka jest karane w ten sposób (stąd też regularność). Oczywiście są też osoby, które regularnie biją psa nie mając żadnego powodu....ale to już temat na inna dyskusję.carmen pisze: bicia psa za karę...