Kolor oczu
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Kolor oczu
Pytanie do doświadczonych hodowczyń(głównie).
W jakim wieku można z całą pewnością stwierdzić jakiego koloru ogar będzie miał oczy?
W jakim wieku można z całą pewnością stwierdzić jakiego koloru ogar będzie miał oczy?
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Re: Kolor oczu
A ja słyszałem,
że kolor upodabnia się do właścicieli 

- Załączniki
-
- DSC02674.jpg (69.38 KiB) Przejrzano 4394 razy
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Nie jestem hodowczynią, ale....
Gryfko miał zielone jak był szczylem, a teraz patrzy na mnie pięknymi bursztynami
Gryfko miał zielone jak był szczylem, a teraz patrzy na mnie pięknymi bursztynami

3 miesiące raczej tak
Ja bym powiedziała że około 6-7 miesiecy, ale to chyba dość osobnicze.
A Łozie z kolei jaśniało
Bo jako 3 miesięczny szczeniak miała ciemniejsze.

- miszakai
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Mi też się wydaje, że raczej jaśnieją...Pomijam te niebiaśko-zielone u bardzo malutkich szczeniąt...
Czasem wg mnie już ok 4 mc czyli wcześniej, ale raczej po więc zgadzam się też generalnie z AniąW.Ania W pisze:Ja bym powiedziała że około 6-7 miesiecy, ale to chyba dość osobnicze.
Dodam też, że nawet w jednym miocie (tzn po tych samych przodkach) bywa też różnie- czasem u niektórych podrostków oczy ciemnieją czasem jaśnieją- więc jak najbardziej cecha również osobnicza.
Czy jasne oko wpływa jakoś na tzw. wartość użytkową ogara? Znaczy się, czy pies z jasnymi oczami gorzej widzi, słabiej poluje?
Ciekawi mnie to czysto teoretycznie, po obejrzeniu filmu dokumentalnego o psach rasowych i silnej presji na dostosowanie do wzorca. Skoro tyle psiaków ma jaśniejsze oko, nawet po ciemnookich rodzicach, to czy ta cecha ma jakiś zły wpływ na zdrowie psiaka? A jeśli nie, to czy jest sens dyskredytować psy posiadające taką cechę w hodowli rasy, która nie powala ilością osobników?
Wiem, że wzorzec mówi o ciemnobrązowych oczach, ale jeśli w rasie są też inne (równie zdrowe) kolory, to czy "czepianie się" tylko wyglądu ma sens? A może warto by zbadać psy i długość życia przedstawicieli z takimi i takimi oczkami i sprawdzić ew. związki? Jak inaczej wybrać najzdrowszy wzorzec- bo zakładam, że w hodowli nie chodzi o czyjeś widzimisię, a o zdrowego psa zdolnego do wykonywania określonych czynności (nie wygląd, choćby kosztem mnożenia chorób i cierpień psów).
Ciekawi mnie to czysto teoretycznie, po obejrzeniu filmu dokumentalnego o psach rasowych i silnej presji na dostosowanie do wzorca. Skoro tyle psiaków ma jaśniejsze oko, nawet po ciemnookich rodzicach, to czy ta cecha ma jakiś zły wpływ na zdrowie psiaka? A jeśli nie, to czy jest sens dyskredytować psy posiadające taką cechę w hodowli rasy, która nie powala ilością osobników?
Wiem, że wzorzec mówi o ciemnobrązowych oczach, ale jeśli w rasie są też inne (równie zdrowe) kolory, to czy "czepianie się" tylko wyglądu ma sens? A może warto by zbadać psy i długość życia przedstawicieli z takimi i takimi oczkami i sprawdzić ew. związki? Jak inaczej wybrać najzdrowszy wzorzec- bo zakładam, że w hodowli nie chodzi o czyjeś widzimisię, a o zdrowego psa zdolnego do wykonywania określonych czynności (nie wygląd, choćby kosztem mnożenia chorób i cierpień psów).