Wielkość psa
Wielkość psa
Mam pytanie do właścicieli psów - jakie wymiary mają wasze samce?
Zaciekawiło mnie to, że w sporej ilości popularnych źródeł (np. Wikipedii) wzorzec podaje się dużo mniejszy (65 cm/32kg) niż w źródłach poświęconych tematyce stricte psiej - np tu http://www.podajlape.pl/rasa/73/0/Ogar-polski.php" onclick="window.open(this.href);return false;, gdzie mowa o 35-45 kg dla psa (sic!)
Dodatkowo czytałam, że od kilku lat rodzą się psy coraz większe i masywniejsze, tak, że standardowe wymiary tracą powoli na aktualności.
Czy to prawda, jak jest u was?
Zaciekawiło mnie to, że w sporej ilości popularnych źródeł (np. Wikipedii) wzorzec podaje się dużo mniejszy (65 cm/32kg) niż w źródłach poświęconych tematyce stricte psiej - np tu http://www.podajlape.pl/rasa/73/0/Ogar-polski.php" onclick="window.open(this.href);return false;, gdzie mowa o 35-45 kg dla psa (sic!)
Dodatkowo czytałam, że od kilku lat rodzą się psy coraz większe i masywniejsze, tak, że standardowe wymiary tracą powoli na aktualności.
Czy to prawda, jak jest u was?
Ostatnio zmieniony piątek 27 sie 2010, 11:38 przez zybalowie, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wielkość psa
viewtopic.php?f=7&t=92" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu jest ogólny wątek o wielkości ogarów - może coś znajdziesz na ten temat.
Tu jest ogólny wątek o wielkości ogarów - może coś znajdziesz na ten temat.

- wszoleczek
- Gadu-Gadu: 3431453
- Kontakt:
Mój psiór ma 2 lata i 5 miesięcy. Waży 37,5kg a mierzy ok 68cm (o ile dobrze przykładam centymetr
).
Polecam również wątek o nadwadze:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=9&t= ... 470#p43470" onclick="window.open(this.href);return false;

Polecam również wątek o nadwadze:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=9&t= ... 470#p43470" onclick="window.open(this.href);return false;
Natalia i Nero
Hultaja nie mierzyłam, ale nie jest dużym psem. Waży ok 35 kg (to jest zmienne) i jest niższy od Basty. Tyle, że taki troche paker
.

- ania N
- Gadu-Gadu: 0
Fiordek na klubówce w Goraju mierzył 65cm. Ostatnie mierzenie w Piotrkowie 66cm, a waga od 35 do 37 zależnie od pory roku 

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Naszego psa (Ogiego) nigdy nie mierzyłam. Nie było mi to potrzebne, ale był spory. Hultaj z Południowej Kniei jest według Pani Wiolety o kilka centymetrów niższy od Lili, a na widok Lili zawołałam (ryzykując okrutnie
): "Ale ona malutka!"
"Malutka? - zdziwiła się Pani Wioleta. - To zawsze największa suka w ringu."
U schyłku życia (13 lat) ogi ważył 39 kg i nie był zapasiony. Jak na staruszka przystało, miał cieniutką słoninkę - głównie za sprawą braku ruchu po kontuzji kolana. Ale nigdy w życiu nie powiedziałabym, że był gruby. Jak to w teście żeberkowym
- Żebra miał i wcale nie trzeba ich było na siłę szukać
Może i wyczytałaś, że ogary są coraz większe, ja mam wrażenie, że coraz mniejsze
Kiedy 11 lat temu Pani Hania oglądała naszego psa, stwierdziła, że "jakiś mały" i rzeczywiście pies, który był wtedy w jej towarzystwie w porównaniu z naszym był potężny. Miał znacznie masywniejszą głowę, bardziej obfite fale i wspaniałą, ogromną klatkę piersiową. Po prostu kawał psa! Nasz (fakt, że wtedy bardzo młody) wyglądał przy nim jak panienka z dobrego domu - subtelny, delikatniusi, skromniutki.... Ze stosunkowo słabo ( w porównaniu do byczego egzemplarza stojącego obok
) rozwiniętą klatką piersiową i długimi łapami wyglądał jak na szczudłach. Z wiekiem to się oczywiście zmieniło, z podrostka zmienił się w sporego, nie chuderlawego, psa. Nabrał masy (mięśniowej!) i straszył sąsiadki
Smok po prostu
Kiedy w lipcu trafiliśmy na Ogarkowo i oglądaliśmy zdjęcia psów o wiele lat młodszych od naszego, doszliśmy do wniosku, że bardzo wiele ogarów ma teraz delikatniejsze głowy, o nieco innym niż tamten Pan Ogar pokroju, delikatniejszą sylwetkę i - przynajmniej wizualnie - dłuższe łapy. Jednym słowem, są bardziej podobne do naszego.... w typie (bez papierów).
To tyle z własnego doświadczenia w ramach informacji. Zastanawiam się tylko, po co Ci takie dane?
Jeśli wybrałaś ogara, to z całym dobrodziejstwem inwentarza. Urośnie, jaki urośnie. Jedne są wyższe inne trochę niższe... jakie to ma znaczenie? I tak, jak wyprostuje łapy... śpisz na podłodze
Grunt to nie przekarmić, żeby za tłuściuchny nie był.... Reszta sama Ci się ułoży
na kanapie.
Ja osobiście lubię psy, które odstają od podłogi.... ale nie robi mi różnicy czy będzie 5 cm mniej czy więcej... jak przerośnie wzorzec, to przerośnie
oby był zdrowy. A jak nie dorośnie do wzorca - też nie będę płakać. Najwyżej sędziom może się nie podobać, bo dla mnie najważniejsze, że OGAR
NIE MARTW SIĘ
POKOCHASZ KAŻDY CENTYMETR!

"Malutka? - zdziwiła się Pani Wioleta. - To zawsze największa suka w ringu."

U schyłku życia (13 lat) ogi ważył 39 kg i nie był zapasiony. Jak na staruszka przystało, miał cieniutką słoninkę - głównie za sprawą braku ruchu po kontuzji kolana. Ale nigdy w życiu nie powiedziałabym, że był gruby. Jak to w teście żeberkowym

Może i wyczytałaś, że ogary są coraz większe, ja mam wrażenie, że coraz mniejsze

Kiedy 11 lat temu Pani Hania oglądała naszego psa, stwierdziła, że "jakiś mały" i rzeczywiście pies, który był wtedy w jej towarzystwie w porównaniu z naszym był potężny. Miał znacznie masywniejszą głowę, bardziej obfite fale i wspaniałą, ogromną klatkę piersiową. Po prostu kawał psa! Nasz (fakt, że wtedy bardzo młody) wyglądał przy nim jak panienka z dobrego domu - subtelny, delikatniusi, skromniutki.... Ze stosunkowo słabo ( w porównaniu do byczego egzemplarza stojącego obok

Kiedy w lipcu trafiliśmy na Ogarkowo i oglądaliśmy zdjęcia psów o wiele lat młodszych od naszego, doszliśmy do wniosku, że bardzo wiele ogarów ma teraz delikatniejsze głowy, o nieco innym niż tamten Pan Ogar pokroju, delikatniejszą sylwetkę i - przynajmniej wizualnie - dłuższe łapy. Jednym słowem, są bardziej podobne do naszego.... w typie (bez papierów).
To tyle z własnego doświadczenia w ramach informacji. Zastanawiam się tylko, po co Ci takie dane?
Jeśli wybrałaś ogara, to z całym dobrodziejstwem inwentarza. Urośnie, jaki urośnie. Jedne są wyższe inne trochę niższe... jakie to ma znaczenie? I tak, jak wyprostuje łapy... śpisz na podłodze

Grunt to nie przekarmić, żeby za tłuściuchny nie był.... Reszta sama Ci się ułoży

Ja osobiście lubię psy, które odstają od podłogi.... ale nie robi mi różnicy czy będzie 5 cm mniej czy więcej... jak przerośnie wzorzec, to przerośnie

NIE MARTW SIĘ

Ostatnio zmieniony piątek 27 sie 2010, 22:50 przez EiMI, łącznie zmieniany 2 razy.

U nas Kontrabas (15 m-cy) miesci sie we wzorcu: 60 cm i 30 kg (+/- 0,5 kg), a Minuta (17 m-cy) jest troszke za duza jak na suke (odnoszac sie do wzorca oczywiscie): 63 cm i 29-30 kg.
Z tym, ze na tle innych ogarow, ktore widzialam, to raczej Bas sie wyroznia rozmiarami, niz Minuta.
Z tym, ze na tle innych ogarow, ktore widzialam, to raczej Bas sie wyroznia rozmiarami, niz Minuta.
- Aszemi
- Gadu-Gadu: 4921992
- Kontakt:
no niski jest tak jak np Mak bo jednak większość jest grubo ponad 60cmirie pisze:U nas Kontrabas (15 m-cy) miesci sie we wzorcu: 60 cm..........na tle innych ogarow, ktore widzialam, to raczej Bas sie wyroznia rozmiarami
- wszoleczek
- Gadu-Gadu: 3431453
- Kontakt:
Wydaje mi się, że wzorzec ciągnie ogary w dół, do wielkości gończych, a raczej posiadaczom i hodowcom podobają się większe psy, jak pochodzenie nakazuje, wzrost bloodhounda albo cp.
Ja generalnie lubię duże psy. I dla mnie czym większe tym lepsze
.
Ja generalnie lubię duże psy. I dla mnie czym większe tym lepsze

Natalia i Nero
Jakby był wzrostu bloodhounda to by był bloodhound 
A to ma być ogar polski a nie bloodhound.
I mam wrażenie, że to nie wzorzec ciągnie ogary w dół a ludzie w górę
Mak przy tym, że niewysoki jest dużo bardziej proporcjonalny od wielu dużych ogarów. Podobnie Urwis Ogarusy (dla mnie "wyglądowo" super! ) czy Aslan (też bardzo fajny).

A to ma być ogar polski a nie bloodhound.
I mam wrażenie, że to nie wzorzec ciągnie ogary w dół a ludzie w górę

Mak przy tym, że niewysoki jest dużo bardziej proporcjonalny od wielu dużych ogarów. Podobnie Urwis Ogarusy (dla mnie "wyglądowo" super! ) czy Aslan (też bardzo fajny).