Aszemi pisze:[Przecież każdy inbred przyczynia się do chorób a przy naszej puli powinniśmy dbać o to aby był jak najmniejszy bo wykluczyć się niestety nie da.

No cóż nie każdy wywołuje choroby i może być bardzo pozytywny.
Nie zabieram głosu bo po pierwsze tyle o tych sprawach już gadaliśmy, że wystarczy

.
Po drugie z konktretnego podejścia do sprawy, co jest trudne bo tyle jest niewiadomych np.
1. Ile faktycznie jest op chorych na poszczególne genetycznie przenoszone choroby i jak to ma się do całej populacji i w poszczególnych PKR i KW
2. Ile faktycznie było miotów kw/kw i ile jeszcze w pokrewieństwie aby z tego robić problem (nie popieram takich kojarzeń ale w określonych sytuacjach jak najbardziej mogą być pożyteczne).
3. Jak populacja i w jakich parametrach różni się od wzorca z podziałem na PKR i KW.
4. Czy wycofanie przeglądy hodowlanego i testu psychicznego wpłyneło negatywnie na psy dopuszczane do hodowli, czy nic nie zmieniło. Według mnie jest to zła decyzja szczególnie w sytuacji zamkniecia KW i potrzebie oraz możliwości wyrównywania teraz rasy.
5. Jaki procent op ma instynkt myśliwski.
6. Na wszystkie postawione wyżej pytania powinniśmy mieć obraz w poszczególnych liniach hodowlanych.
Wiem, że to jest mało możliwe, dlatego tak trudno nam się rozmawia i z tego nic nie wynika

.