Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Entropium- temat przereklamowany!!!

Post autor: hania »

Aszemi pisze:
jednak się ustosunkuję:
1. Ogara
To jest bbardzo szerokie pojęcia. Cała masa ludzi nie ma np wątpliwości, że Gawra jest ogare,m a Ty masz.
2Strzelałam bez sprawdzania i nie miałam na celu dopasowywania psa do suki uwież miałam dylemat kogo podać. Jednak nie odpowiedziałaś na pytanie.
Odpowiedziałam. Tylko Ty być chciała odpowiedź czarne/białe. A tak się nie da - bo jak napisałam - dla mnie krycie Tropki Smykiem (choć Smyk bardzo mi się podoba) jest bez sensu niezaleznie od ich rodowodów.
3.Tak wiem da się znaleźć ładniejsze kw od pkr Wierny Ogarusy może być tu przykładem ładnego kw jednak zobacz po kim on taki ładny
Szczeniaki dziedziczą połowę genów po matce a połowę po ojcu. Nawet, jak twierdzą bardziej zaawnasowani genetycy, po matce trochę więcej - bo od niej dodatkowo mitochndrialne DNA.
to raz a dwa przy kryciu nie można sugerować się samym psem ale i jego korzeniami jednak takie ryzyko byłabym w stanie podjąć tylko po co skoro i tak mioty z kw nie dają pewności braku chorób :mysl_1:
100% pewności nie - ale chyba nikt nie zaprzeczy, że psy KW są zdrowsze i mają dużo mniej entropii.

4. Ja rozumiem brak ustosunkowania się do tego pkt i szanuję Twoje zdanie pomimo że coraz bardziej jest mi dalekie jednak skoro tak bardzo chciałaś argumentów to może nie powinnaś ich ignorować :mysl_1:[/quote]

Ale ja tych argumentów ciągle nie dostałam! To co piszesz ciągle jest bardziej wróżeniem z fusów niż rzeczywistością.
Swoją drogą korzystając z dobrodziejstwa posiadania ładnych suk mogę sobie pozwolić na krycie psem kw jednak biorąc pod uwagę że coraz więcej osób się na to decyduje nie wspominając o pojawiających się miotach kw z kw zastanawiam się czy dla równowagi nie lepiej pozostać przy prawidłowych pkr aby dbać o to co w ogarze piękne i nie przekonywać się czy warto aby się przypadkiem nie zawieść bo przecież i tak takie krycie nie da mi 100% pewności że entropium czy inne wady się nie pojawią
I tak naprawdę jestem już zmęczona sugestiami, że to co w ogarze piekne to tylko PKR, to co prawidłowe to tylko PKR. A jak rozjechane wzorcowo to tylko KW.
Ale jak zauważyłam pokora w hodowli przychodzi z którymś miotem ;)
A jeszcze wracając do wystaw- jeśli siedzi się w temacie długi czas to też zna się podejście niektórych sędziów i sposób oceniania-na którym punkcie maja konika i jest możliwość wyboru wystawy tak aby zmaksymalizować szanse na ocenę bardzo dobrą/doskonałą a jeśli do tego dołożymy profesjonalne pokazanie psa to i z pkr nieokiełznanym rzucającym się na ringu da radę wygrać.
W dalszym ciągu nie napisałaś jak w takim razie weryfikować eksterier.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

hania pisze:Cała masa ludzi nie ma np wątpliwości, że Gawra jest ogare,m a Ty masz.
a jak mam nie mieć skoro to pies w typie ogara :mysl_1:
hania pisze:Odpowiedziałam.
pytanie brzmiało:
Aszemi pisze: Z której pary wyjdą psy bliższe wzorca i po której parze możemy spodziewać się ładniejszych bardziej ogarzych szczeniąt:
a Ty odp.
hania pisze:Jak [podajesz takie przykłady to powinnaś jeszcze wziąć inne rzeczy pod uwagę. Nie pokryję Tropki Smykiem nie dlatego, że jest KW a dlatego, że nie pasuje do niej eksterierowo (a w tym worku są i psy KW i PKR). Gdybym miała suke KW pasująca eksterierowo do Smyka to kto wie.
nie widzę więc odp na moje pytanie :niewka:
hania pisze:Szczeniaki dziedziczą połowę genów po matce a połowę po ojcu. Nawet, jak twierdzą bardziej zaawnasowani genetycy, po matce trochę więcej - bo od niej dodatkowo mitochndrialne DNA.
z genetyka nie dyskutuję ale przecież geny rodziców to nic innego jak geny dziadków i babek itd
hania pisze:Ale ja tych argumentów ciągle nie dostałam! To co piszesz ciągle jest bardziej wróżeniem z fusów niż rzeczywistością.
a pisałam ze 3 strony temu że moje argumenty Cię nie przekonają
hania pisze:I tak naprawdę jestem już zmęczona sugestiami, że to co w ogarze piekne to tylko PKR, to co prawidłowe to tylko PKR. A jak rozjechane wzorcowo to tylko KW.
Ja wyciągam tylko wnioski z obserwacji
hania pisze:Ale jak zauważyłam pokora w hodowli przychodzi z którymś miotem ;)
tego jeszcze nie wiem ;)
hania pisze:W dalszym ciągu nie napisałaś jak w takim razie weryfikować eksterier.
Według wzorca a to że nie każdy sędzia potrafi się nim posługiwać no cóż... politycy też są różni
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
hania

Aszemi pisze:
hania pisze:Cała masa ludzi nie ma np wątpliwości, że Gawra jest ogarem a Ty masz.
a jak mam nie mieć skoro to pies w typie ogara :mysl_1:
Ale własnie o to mi chodzi, że dla całej masy osób ona nie jest "psem w typie" tylko ogarem. I to nie tylko laików, ale też sedziów (ma championat, przeszła przegląd do KW i potem przegląd hodowlany). Papier też mam wykazujący, że to ogar ;)
nie widzę więc odp na moje pytanie
Odpowiedziałam - Tropka nie pasuje do Smyka niezależnie czy to KW czy PKR. Na takiej zasadzie można dobrać tendencyjnie zupełnie odrotne pary - np zaproponować krycie Kraski Cenarem i krycie małej i drobnej, z zakręconym ogonem suki PKR, drobnym i suczym, z zakręconym ogonem PKR (nie napisze imionami, żeby nikomu nie było przykro).

Genetyka to nie matematyka ;). A poza tym nie dziedziczy się PKR czy KW tylko cechy i parę rodzicielską mozna dobrac dobrze czy źle niezależnie od papierka.

Dla mnie EOT. Może skończymy kiedys przy piwku ;)
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Ale no...temat jest o przereklamowaniu entropium....

więc jak to się ma do KW, PKR, PZPR i urody bądź nie Gawry....

Haniu pokaż Gawrę szerokiej publiczności w pozycji wystawowej ( fotka z wystawy albo coś) żeby ci co mniej oblatani wiedzieli o co się spieracie
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Jeżeli chodzi o zupę…kucharz do zwolnienia, bo ja mawiają „co za dużo to niezdrowo” :nunu:
Przedobrzył facet ostro :tia:
Ja nie rozumiem nie dlatego, że nie chcę, tylko że to nie jest tak, że prostym przykładem kulinarnym da się wytłumaczyć coś co jest skomplikowane.
Po prostu może dać to złudzenie, że wszystko da się załatwić „zamieszaniem chochlą w garach” a nie da się…

A jeżeli chodzi o argumenty…hmmm, to tak naprawdę są pytania ;)
Aszemi pisze: 1. Czy Węszynoska swoją Zadrę powinna pokryć np.Smykiem lub Amonem czy np.Zenitem czy Erykiem i dlaczego?
2. Z której pary wyjdą psy bliższe wzorca i po której parze możemy spodziewać się ładniejszych bardziej ogarzych szczeniąt:
a) Szajka np z Grajkiem
b) Tropka np ze Smykiem.
Ale skoro już są pytaniami to można spróbować na nie odpowiedzieć ;)
Myślę, że całkiej fajne dzieciaki mogłby być po Szajce i Smyku :cwaniak:
Aszemi nikt przecież nie powiedział, że PKR i KW mają się teraz mnożyć w totalnej izolacji.
Z tego co zauważyłam to zamknięcie Księgi Wstępnej wcale nie spotkało się z ogromnym rozżaleniem w środowisku. Używając uogólnienia większość chyba jednak jest za i jest świadoma konieczności wyrównania pewnych rzeczy w rasie.
Chcesz skupić się na PKR - ok , przecież nikt nie oczekuje, że teraz w każdym rodowodzie będzie przynajmniej jeden KW.
Aszemi pisze: 3.Który pies z tego zdjęcia jest bardziej ogarzy?
źródło allegro http://allegro.pl/ogar-polski-szczeniet ... 53639.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Fakt – mamusia się Hedery nie wyprze :D
Klasyczną pięknością to ona nie jest ;)
Ale bardzo chętnie zobaczyłabym jakie szczeniaki będą z tej pary. A najchętniej zobaczyłabym jej mioty gdyby komuś chciało się pokryć ją dwa razy różnym psem PKR. :roll:

A z drugiej strony gdyby się bawić w zagadkę „ile ogarowatości jest w ogarze” to….
Który jest bardziej ogarzy?
ten ?
Obrazek

czy ten?
Obrazek

albo ten?
Obrazek

czy ten?
Obrazek

ewentualnie ten?
Obrazek

Możemy się też zastanowić nad zawartością ogara w ogarze na tych przykładach...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tylko co nam dadzą te rozważania?
I jakby z tych psów zrobić stawkę na wystawie to zapewne ile osób oglądających te zdjęcia, tyle różnych ustawień ;)
Aszemi pisze: Swoją drogą korzystając z dobrodziejstwa posiadania ładnych suk mogę sobie pozwolić na krycie psem kw jednak biorąc pod uwagę że coraz więcej osób się na to decyduje nie wspominając o pojawiających się miotach kw z kw zastanawiam się czy dla równowagi nie lepiej pozostać przy prawidłowych pkr aby dbać o to co w ogarze piękne i nie przekonywać się czy warto aby się przypadkiem nie zawieść bo przecież i tak takie krycie nie da mi 100% pewności że entropium czy inne wady się nie pojawią :mysl_1: .
Ja będę natomiast korzystając z dobrodziejstwa posiadania niezbyt ładnej suki (jednakowoż bardzo mądrej!) ale za to zdrowej będę bardzo próbowała znaleźć jej psa PKR, ale jeżeli się nie uda znaleźć takiego, który nie byłby spokrewniony i pasowałby mi to nie dam sobie niczego uciąć, że nie wybiorę KW w ostatnim pokoleniu.
Nawiasem mówiąc ja znam 5 miotów z KW po dwóch stronach i są to mioty na przestrzeni ostatnich 3 lat. Natomiast tylko w ostatnim roku były (jak wynika z wątku) 23 mioty. No nie jest skala , która miałaby skutkować jakimś dramatem i załamaniem w rasie.
W tym samym czasie było też sporo miotów powtarzanych, kilka spokrewnionych i kilka z entropią po dwóch stronach...ale nie ma co wszczynać alarmu.
Aszemi pisze: 3.Tak wiem da się znaleźć ładniejsze kw od pkr Wierny Ogarusy może być tu przykładem ładnego kw jednak zobacz po kim on taki ładny (…)
:
Ładny po tatusiu, mądry po mamusi :silacz:

Ale jako moderator zwracam uwagę, że teraz to już dyskusja idzie tylko w kierunku PKR / KW i eksterier...Zachęcam do ostrego zwrotu w kierunku entropii ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

hania pisze:Dla mnie EOT. Może skończymy kiedys przy piwku ;)
Jestem za ;)
Ania W pisze:Zachęcam do ostrego zwrotu w kierunku entropii ;)
ale ja naprawdę zakładając ten wątek nie miałam na celu samych rozważań o entropium ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Tylko problem polega na tym, że na forum albo jest masa wątków o tym samym (dublowanie- coraz więcej osób zakłada wątek nie sprawdzając czy podobny przypadkiem już nie istnieje )albo wątki robią się o wszystkim i o niczym.
Dla każdego zaglądajacego na forum (zwłaszcza dla nowych osób) dobrze by było, żeby czytając tytuły mogli znaleźć w danym wątku coś z tym związane.
Jeżeli ten wątek miał nie być tylko o entropii to należy zmienić jego tytuł.
W przeciwnym razie zostanie połączony z innym wątkiem na ten temat i zacznę tnąć zbyt daleko posunięte dywagacje (także swoje ;) ).
Po prostu bałagan się robi na forum proszę Państwa...coraz większy, a ogarnięcie tego jest i pracochłonne i niełatwe.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Moja Ajsza też jest z KW. Entropii nie ma. Zwycięstwo Klubu i Świata za to ma i charakter iście ogarzy. Znam za to parę ogarów z PKR co nawet BOBa nigdy nie mieli. Chyba po to jest KW, żeby uzdrowić i poprawić rasę? Szkoda tylko, że już zamknięta.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

qzia pisze: Chyba po to jest KW, żeby uzdrowić i poprawić rasę?
Oczywiście że tak ale z głową. Twoja Ajsza jest piękna mi się strasznie podoba i w tym momencie szkoda by było gdyby nie była używana do dalszej hodowli ale są psy/suki co powinny byc eliminowane najlepiej drogą wystaw ale to kolejne gdybanie bla bla bla jak każdy system szwankuje i wymaga uzdrowienia co i tak sie nie stanie wiec zostaje bla bla bla.
Oczywiście są też pkr co do hodowli używane być nie powinny więc odczepię się już od kw jednak myślę że podobny temat mógłby być jednym z tematów w ramach integracji klubowej oczywiście dla chętnych ;)
Ania W pisze:Myślę, że całkiej fajne dzieciaki mogłby być po Szajce i Smyku :cwaniak:
Może i masz rację i Smyk powiem Ci że nawet mi się podoba jednak oprócz samego Smyka mam też obraz jego ojca i rodzeństwa i nie tylko od strony wizualnej więc ja podziękuję ale chętnie będę się przyglądać miotom po nim.
Ania W pisze: Fakt – mamusia się Hedery nie wyprze :D
Klasyczną pięknością to ona nie jest ;)
Ale bardzo chętnie zobaczyłabym jakie szczeniaki będą z tej pary.
i ja też jak każdej innej pary to wyrabia pogląd na świat :cwaniak:
Ania W pisze:Nawiasem mówiąc ja znam 5 miotów z KW po dwóch stronach i są to mioty na przestrzeni ostatnich 3 lat. Natomiast tylko w ostatnim roku były (jak wynika z wątku) 23 mioty. No nie jest skala , która miałaby skutkować jakimś dramatem i załamaniem w rasie.
W tym samym czasie było też sporo miotów powtarzanych, kilka spokrewnionych i kilka z entropią po dwóch stronach...ale nie ma co wszczynać alarmu.
Załamaniem, dramatem może nie ogar wytrzyma ewentualnie ewoluuje.
Powtarzaniu miotów, pokrewieństwu i podwójnej entropi też mówię stanowcze NIE- Haniu tylko nie pytaj znów dlaczego-pogadamy przy piwie :piwko:
albo czemu nie:
Powtarzanie- nic nowego nie wnosi do rasy więc po co
zbytnie pokrewieństwo-może tylko skutkować kolejnymi chorobami po to właśnie pojawiły się nn aby rozrzedzać
entropia z obu stron- heh to taka jakby kumulacja nie mam własnych doświadczeń więc statystycznie nie wiem jak to się ma do miotów.
Ania W pisze:Ładny po tatusiu, mądry po mamusi :silacz:
nie umniejszam zasług mamusi zresztą wybierając psa do łowiska była by jednym z typów po którym wzięłabym szczeniaka
weszynoska pisze:Haniu pokaż Gawrę szerokiej publiczności w pozycji wystawowej ( fotka z wystawy albo coś) żeby ci co mniej oblatani wiedzieli o co się spieracie
Gawra jest na blogu Hani dla ciekawskich a nie znających :jezyk: jednak dodam ja przeciwko niej nic nie mam jednak miotu po Gawrze i innych nn powinny zdaniem mym przejść przegląd i dopiero dostawać możliwości hodowlane dokładnie tak jak to będzie miało miejsce w przypadku coongarów. Z każdego miotu rodzą się ładniejsze-czyt. bardziej wzorcowe szczeniaki i brzydsze-mniej wzorcowe więc powinno się do dalszej hodowli używać tylko tych ładniejszych jaby jak najszybciej wrócić do wzorca i już.

A jeszcze taka ciekawostka z dziś kw kontra pkr Ł-Bohun w w Głogowie wziął rasę :silacz:

AniuW nazwę tematu zmienię a jeśli nie będzie odpowiadał całości prosze o sugestie ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania

Aszemi pisze:Powtarzaniu miotów, pokrewieństwu i podwójnej entropi też mówię stanowcze NIE- Haniu tylko nie pytaj znów dlaczego-pogadamy przy piwie :piwko:
Ale ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam :)

Co prawda sama raz powtórzyłam miot - ale w pierwszym nie urodziła się suka dla mnie :)
ODPOWIEDZ