Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Re: Entropium- temat przereklamowany!!!

Post autor: Leszek »

Aszemi - Problem polega na tym że genetyka ( a o tym musimy mówić gdy dobieramy pary rodzicielskie w celu uzyskania lepszego potomstwa) jest stosunkowo skomplikowana.
Część cech dziedziczy się jako geny kumulatywne - sumujące się ( tak mamy w sytuacji entropium) inne dziedziczą się na zasadach podstawowych praw Mendla, ale dochodzą jeszcze np. geny dominujące czy nawet letarne. Nie mówiąc już, że niektóre geny łączą się z innymi w allele i razem dziedziczą. Bywa że jedne cechy negatywnie WPŁYWAJA NA WYSTĄPIENIE INNYCH I ODWROTNIE WPŁYWAJA TEZ POZYTYWNIE.

Reasumując, nigdy krzyżując (szczególnie jak niezna się całego układu genetycznego rodziców i sposoby dziedziczenia) nie można oczekiwać że zakładany przez nas cel zostanie osiagniety. :mysl_1:
Co do samego entropium (o czym pisano już wielokrotnie) zawsze większe szanse na zdrowe szczeniaki i będą w miotach których rodzice byli zdrowi i ze zdrowych linii. Oczywiście nie znaczy to że nie trafią się też chore. Dlatego w mojej ocenie przy kryciu gdzie jeden rodzić jest chory drugi bezwzglednie powinien w dużej mierze gwarantować małą ilość (poniżej progową) genów nosicieli.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Leszek pisze:Aszemi - Problem polega na tym że genetyka ( a o tym musimy mówić gdy dobieramy pary rodzicielskie w celu uzyskania lepszego potomstwa) jest stosunkowo skomplikowana.
Część cech dziedziczy się jako geny kumulatywne - sumujące się ( tak mamy w sytuacji entropium) inne dziedziczą się na zasadach podstawowych praw Mendla, ale dochodzą jeszcze np. geny dominujące czy nawet letarne. Nie mówiąc już, że niektóre geny łączą się z innymi w allele i razem dziedziczą. Bywa że jedne cechy negatywnie WPŁYWAJA NA WYSTĄPIENIE INNYCH I ODWROTNIE WPŁYWAJA TEZ POZYTYWNIE.
Leszku ja wiem że genetyka to nie zupa ale sens zupy zrozumie każdy a fachowy język już nie.
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

NEMROD pisze:RE.Tak z ciekawości - skąd takie informacje? Bo moje doświadczenia wykazują dokładnie coś odwrotnego.

Hania nie bardzo wiem o co ci chodziło?
Ciekawi mnie skąd masz informacje, że bardziej dziedziczą się wady zgryzu i braki zębowe niż entropia.
Bo nawet biorac tylko pod uwagę ogary - dużo więcej wychodzi entropii po zdrowych rodzicach niż wad zgryzu czy braków po psach z kompletnym i prawidłowym uzębieniem.
Awatar użytkownika
hania

miszakai pisze:
Aszemi pisze:ale mam nadzieję że kulinaria wystarczą a przekład jest dość jasny
Średnio :) ale może ja sie jeszcze nie obudziłam :mysl_1:
No właśnie ja też nie rozumiem :(
A obudzona jestem :(
Awatar użytkownika
kwadra
Gadu-Gadu: 2083032

Post autor: kwadra »

Jejku ale sie naczytalam :)
Od poczatku:
Po pierwsze jesli chodzi o entropie i cene szczeniaka to nie uwazam ze cena psa z entopia powinna byc nizsza, ale wg mnie bezwzglednie trzeba przyszlego wlasciciela a tym powiadomic.

Sprawy weterynaryjne tez trzeba rozpatrzyc. Jakby nie bylo zabieg operacji entropii to operacja plastyczna, a jacy chirurdzy zarabiaja najlepiej jesli nie plastycy? Oczywiscie sa mniejsze miasta gdzie zycie jest tansze to i zabieg jest tanszy.

Oceny psow na ringach... coz to juz rzeczywiscie odrebny temat bo oprocz psow ktore maja zrobione oczy, braki zebowe czy wady zgryzu to zdarza sie ze psy maja gorszy dzien (nie pozwalaja sie ocenic, reaguja (wyjatkowo) agresja na wspoltowarzyszy rungu, uciekna z ringu itp) a i tak sa oceniane co tez jest niedopuszczalne bo po zdjeciu testow psychicznych dopiszczajacych psy do hodowlii to ring w jakims stopniu jest tym testem.

Jesli chodzi o entropie vs zęby to zeby da sie latwiej wyeliminowac wiec skoro nie mozemy "zapanowac" nad ta bomba jaka jest entropia to starajmy sie unikac dodatkowych "bledow" bo w rezutlacie czesc hodowcow pojdzie w kierunku -pies wolny od wadow zebowych/zgryzu, czesc pojdzie w strone pies wolny od entropii a dwie strony wczesniej czy pozniej sie spotkaja i co nam zostanie?

Ja nie jestem za wykluczeniem ladnych eksterierowo psow z entropia z hodowli ale powinny byc kryte psami ze zdrowymi oczkami, zebami itd a do dalszej hodowli, do ludzi chcacych sie w to pobwic i stworzyc z tego swoje hobby powinny isc sztuki tak jak mowi Nemrod, te zdrowe.

Chcialam tez zaznaczyc ze entropia nie u wszystkich psow wystepuje w jednakowym stopniu, sa psy gdzie oko wyglada tragicznie a sa takie gdzie podwija sie jedynie zewnetrzny kat oka i to tez ma duze znaczenie.
be the person your dog thinks you are
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Aszemi pisze: sens zupy zrozumie każdy
Ja nie :placzek:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

hania pisze:No właśnie ja też nie rozumiem :(
A obudzona jestem :(
miszakai pisze:Aszemi napisał(a):
sens zupy zrozumie każdy

Ja nie :placzek:
No ok nie rozumiecie albo rozumieć nie chcecie mniejsza o to.
więc prosto i myślę że jasno dla tych co zgubili wątek dlaczego nie powinno sią kryć psów kw psami kw:
Z góry przepraszam wszystkich właścicieli za użycie ich psów do porównań.

1. Czy Węszynoska swoją Zadrę powinna pokryć np.Smykiem lub Amonem czy np.Zenitem czy Erykiem i dlaczego?
2. Z której pary wyjdą psy bliższe wzorca i po której parze możemy spodziewać się ładniejszych bardziej ogarzych szczeniąt:
a) Szajka np z Grajkiem
b) Tropka np ze Smykiem
3.Który pies z tego zdjęcia jest bardziej ogarzy?
źródło allegro http://allegro.pl/ogar-polski-szczeniet ... 53639.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
4.Skoro mamy świadomość sposobu dziedziczenia różnych cech przez szczenięta i wiemy że po danych rodzicach możemy spodziewać się wszystkiego co sobą reprezentują sami rodzice dziadkowie itd, logicznym chyba jest że skoro dolaliśmy świeżej krwi psa w typie ogara to przy kolejnych pokoleniach musimy położyć nacisk na powrót do wzorca który w poprzednim kryciu się rozjechał a nie dokładać innego rozjechanego wzorcowo ogara w typie ogara.-mam nadzieję że to zdanie jest zrozumiałe.

Swoją drogą korzystając z dobrodziejstwa posiadania ładnych suk mogę sobie pozwolić na krycie psem kw jednak biorąc pod uwagę że coraz więcej osób się na to decyduje nie wspominając o pojawiających się miotach kw z kw zastanawiam się czy dla równowagi nie lepiej pozostać przy prawidłowych pkr aby dbać o to co w ogarze piękne i nie przekonywać się czy warto aby się przypadkiem nie zawieść bo przecież i tak takie krycie nie da mi 100% pewności że entropium czy inne wady się nie pojawią :mysl_1:

A jeszcze wracając do wystaw- jeśli siedzi się w temacie długi czas to też zna się podejście niektórych sędziów i sposób oceniania-na którym punkcie maja konika i jest możliwość wyboru wystawy tak aby zmaksymalizować szanse na ocenę bardzo dobrą/doskonałą a jeśli do tego dołożymy profesjonalne pokazanie psa to i z pkr nieokiełznanym rzucającym się na ringu da radę wygrać.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Nie no ja sens generalnie rozumiem i zgadzam się z Anią w większości przypadków choć nie zawsze...Tylko tej zupy własnie nie skumałam do końca :D
Obrazek
Awatar użytkownika
hania

Aszemi

1. Zależy co chciałaby osiagnąć.
2. Jak [podajesz takie przykłady to powinnaś jeszcze wziąć inne rzeczy pod uwagę. Nie pokryję Tropki Smykiem nie dlatego, że jest KW a dlatego, że nie pasuje do niej eksterierowo (a w tym worku są i psy KW i PKR). Gdybym miała suke KW pasująca eksterierowo do Smyka to kto wie.
3. Szkoda, że nie mam dostępu do dysku z moimi fotkami. Mogłabym wkleić ileś fotek gdzie PKR był mniej ogarzy niż KW... Nie twierdzę, że KW są piękne, a PKR-y brzydkie. Ale to też nie jest tak, że wszyskie KW są do niczego a PKR-y wszystkie piękne. Ale jakby mieć taką fotkę razem np Cygara i przeciętnej ogarzej suki to wyglądałoby to zupełnie odwrotnie.

Jakoś coraz większe mam wrażenie, że ta dyskusja nas do niczego nie doprowadzi...
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

hania pisze:Jakoś coraz większe mam wrażenie, że ta dyskusja nas do niczego nie doprowadzi...
ja odnoszę takie samo wrażenie ;)

jednak się ustosunkuję:
1. Ogara
2Strzelałam bez sprawdzania i nie miałam na celu dopasowywania psa do suki uwież miałam dylemat kogo podać. Jednak nie odpowiedziałaś na pytanie.
3.Tak wiem da się znaleźć ładniejsze kw od pkr Wierny Ogarusy może być tu przykładem ładnego kw jednak zobacz po kim on taki ładny to raz a dwa przy kryciu nie można sugerować się samym psem ale i jego korzeniami jednak takie ryzyko byłabym w stanie podjąć tylko po co skoro i tak mioty z kw nie dają pewności braku chorób :mysl_1:
4. Ja rozumiem brak ustosunkowania się do tego pkt i szanuję Twoje zdanie pomimo że coraz bardziej jest mi dalekie jednak skoro tak bardzo chciałaś argumentów to może nie powinnaś ich ignorować :mysl_1:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ