Strona 10 z 22

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: środa 04 sie 2010, 12:55
autor: ketrin
Paula znalazlam w przepisach Nigelli
Drink z arbuza
- arbuza pokroić w kostkę (sporą) i zamrozić
- biały rum Bacardi
- sok z limonki
- łyżeczka (albo łyżka) cukru pudru
Całość zmiksować w blenderze
:piwko:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 10:32
autor: hania
Węszynosko - zrób ratafię. Mieszasz spirytus z wódką w proporcjach 1:1 i wrzucasz tam przez cały sezon owoce, które akurat dojrzeją. Jesienia zlewasz, owoce zasypujesz cukrem i jak się rozpuści mieszasz oba płyny i filtrujesz. To jedna z moich ulubionych nalewek i zawsze wychodzi inna :piwko: .

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 10:53
autor: weszynoska
hania
super pomysł....spróbuję :piwko:

moja mama w zeszłym roku coś w tym stylu robiła tylko rumem zalewała ( coś na Boże Narodzenie było)

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 12:44
autor: Darek
super pomysł :D nalewka wieloowocowa :) też spróbuję 8-)

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 12:56
autor: Aszemi
hania pisze:zrób ratafię.
powinno się nazywać "co-trafię" :D

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 18:16
autor: REDAIK
Można też wytrawną bez dodatku cukru podobną do ratafii. Tylko same owoce miękkie przez cały sezon, ale wypestkowane: na zasadzie 1 szklanka owoców jedna szklanka spirytusu, później kolejne owoce i tyle samo spirytusu. Stoi około 0.5 roku a później się zlewa. Owoce, które zostaną można jeszcze zalać wódką, która też jest ok.

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 05 sie 2010, 19:10
autor: Wilga
Ale w ratafii trzeba uważać aby nie dorzucać czarnych owoców np. jagód, czarnej porzeczki, bo cały kolor się zepsuje - wychodzi "jagodzianka na piszczelach" - jeśli ktoś jeszcze pamięta co to :)

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 16 gru 2010, 22:53
autor: weszynoska
My dziś robimy "grappę " winogronową :piwko:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: sobota 18 gru 2010, 12:10
autor: Leszek
hania pisze:Węszynosko - zrób ratafię. Mieszasz spirytus z wódką w proporcjach 1:1 i wrzucasz tam przez cały sezon owoce, które akurat dojrzeją. Jesienia zlewasz, owoce zasypujesz cukrem i jak się rozpuści mieszasz oba płyny i filtrujesz. To jedna z moich ulubionych nalewek i zawsze wychodzi inna :piwko: .
Ja robię podobnie, 1 litr spirytusu i 0.5 litra wody , może być gorzelniany :sekret: , i owoce od wiosny po jesień, bez cukru, potem zlewam, ładnie się klaruje i drugi zlew już do leżakowania :cwaniak: .
Tylko nie wiem czy dotrwa z tego roku do klubowej, ja lubię :wstydek: i.......Amon też :wow_3: .
Ten sam przepis można zastosować zastępując owoce swieże śliwką suszonę (najlepiej kalifornijska) wychodzi super śliwowica :piwko:, owoce można zalać jeszcze raz spirytusem lub wódką. :P

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 23 cze 2011, 23:18
autor: qzia
Mam pytanie do doświadczonych nalewkowiczów. :mrgreen: Czy na robienie orzechówki to nie za późno? Mam dużo orzechów na drzewie i od kilku lat planuje zrobić orzechówkę. Niestety zawsze trochę za późno się orientuję, że to już. Może znacie jakiś łatwy przepis? :piwko: Chętnie zaproszę na degustację.
Pozdrawiam Kasia