Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Post autor: qzia »

Ja zawsze rozumiałam, że malamuty podlegają próbom pracy ale nie jako psy myśliwskie tylko zaprzęgowe. :mysl_1: Tylko wtedy po grzyba są na wystawie psów myśliwskich. :wow_3:
Kasia
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ania W pisze:No tak :mysl_1: - zerknęłam do regulaminu i faktycznie absurdalność sytuacji mnie poruszyła ;)
Bo z jednej strony regulamin mówi
W próbach i konkursach pracy dzikarzy mogą brać udział psy ras myśliwskich, z grup FCI – III, IV, V,
VI, VII oraz płochacze niemieckie z grupy VIII.

Ale nie widzę doprecyzowania, że nie dotyczy to np. terierów miniaturowych....
Nie ma też doprecyzowania, że nie dotyczy terierów typu bull - a takich na pewno na konkursy wpuścić nie chcą bo kolega próbował. Nie pamiętam tylko na co się powoływali.

Nie wiem czy znaczące nie było określenie "psy ras myśliwskich".
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Gdyby tak napisali ja nie miałbym frajdy :gleba:
Taka nazwa widnieje na oficjalnej stronie zwiąku. Na stronach wystaw uzywa się określenia Wystawa Psów Mysliwskich. Co dla mnie jest całkiem poronione. Balta nie powinienem mieć prawa zgłosić. :niewka:
Ale patrzę na katalog z Piorkowa i w sporej części ras nie było zgłoszonego żadnego uzytka :jezyk_3:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
ania N
Gadu-Gadu: 0

Post autor: ania N »

ZbyszekC pisze: Ale patrzę na katalog z Piorkowa i w sporej części ras nie było zgłoszonego żadnego uzytka :jezyk_3:

Co potwierdza tezę, że znacznie łatwiej jest wywalczyć dobra lokatę na wystawie niż na konkursie pracy nie wspominając już ile pracy z psem i czasu trzeba poświecić aby uzyskać np. tytuł Championa Pracy :jezyk_3:

pozdr
Jacek :)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Być może masz rację. :brawo_1:
Ale dla mnie jest to dowód, że większość potrzebuje psa a uzytkowość jest mu zbędna.
Ty polujesz i jak najsłuszniej szkolisz Fiorda. Ja nie. Jeżeli miałbym zrobić Baltowi dyplom użytkowości, to tylko jak słusznie zauwazyła AniaN, przydaje się do intera. :jezyk:
Z tym, że ten temat już przerabiliśmy i trwajmy na swoich stanowiskach. :zgoda:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

:zgoda: :piwko:
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

następne zmiany...od 1.01.2014

suki i psy hodowlane są skreślane z listy ...za agrseję na ringu

a karty krycia kupuje reproduktor/... :piwko:

ciekawe jak życie zweryfikuje te zmiany
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Skutek będzie taki, że psy/ suki już uprawnieniami z tendencja do agresji nie będą zgłaszane na wystawy :). Związek pewnie na tym wtedy będzie tracił....
Jeszcze należy doprecyzować co poeta miał na myśli agresję w stosunku do człowieka czy agresja w stosunku do innego psiaka???
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

No właśnie tak pomyślałam - kto ma zrobić uprawnienia zrobi na wystawach gdzie mała konkurencja a potem już się nie będzie wychylał ;)
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Tak na serio - ile znacie przypadków dyskwalifikacji za agresję? Z wpisem o tym do karty oceny?

>>Unieważnia się uprawnienia hodowlane suki oraz wykreśla się z rejestrów sukę hodowlaną, która
na dwóch wystawach przez dwóch różnych sędziów została zdyskwalifikowana za agresję w stosunku
do ludzi.<<
ODPOWIEDZ