Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Re: Entropium- temat przereklamowany!!!

Post autor: Leszek »

NEMROD pisze:O RAAAANY !!! . Bardzo jestem zainteresowany tematem ale do tej pory nie było prawie w ogóle nic co mnie interesuje w tej kwestii więc będę pytał i może jest ktoś ( a mam taką nadzieję, a nawet jestem przekonany) kto ma takie doświadczenie w hodowli że zaspokoi moją ciekawość i odpowie mi na zadane pytanie:
.

Sugeruję poczytać materiały i wypowiedzi w wątkach poświeconych entropi, jest to wszystko szczególowo omówione, łącznie z genetyką. Można to znaleść na Ogarkowie i na zielonym.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Haniu nie mam zielonego pojęcia kto i czym się kierował wybierając takie krycia- z pewnością użyłam złych określeń ale dopisałam że gdybam jeśli kogoś uraziłam to przepraszam nie miałam takiego zamiaru.
Nie mniej jednak moim zdaniem takie krycia powinny być zabronione i żadnych taryf ulgowych niezależnie czy to dla poprawienia użytkowości czy w innych celach bo to jednak ogary więc wygląd też powinien ogarzy pozostać.
hania pisze: To w jaki inny sposób chcesz obiektywnie porównać eksterier KW i PKR?

Ja jestem bardzo zdystansowana do wystaw. Ale uważam, że jeżeli ileś różnych sędziów ocenia psy to można to wziąć pod uwagę.
Teoretycznie można nie mniej jednak dystans i tak sobie pozostawię a wybieranie psów według własnej oceny;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Aszemi pisze:Nie mniej jednak moim zdaniem takie krycia powinny być zabronione i żadnych taryf ulgowych niezależnie czy to dla poprawienia użytkowości czy w innych celach bo to jednak ogary więc wygląd też powinien ogarzy pozostać.
Choć ze dwa merytoryczne argumenty poproszę ;)
Teoretycznie można nie mniej jednak dystans i tak sobie pozostawię a wybieranie psów według własnej oceny;)
I to wszystko się sprowadza do "ja uważam". To trochę nie współgra z Twoim "wszyscy" ;) i patetycznymi opisami koszmarnej ogariowej przyszłości spowodowanej KW ;)
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Aszemi pisze: Nie mniej jednak moim zdaniem takie krycia powinny być zabronione i żadnych taryf ulgowych niezależnie czy to dla poprawienia użytkowości czy w innych celach bo to jednak ogary więc wygląd też powinien ogarzy pozostać.
ale nie jest więc znowu tylko gdybanie.....
Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Leszek »

hania pisze:
Aszemi pisze:
hania pisze:Podobnie jak nie przemawiają do mnie argumenty, że KW nie przypominają ogara. Bo to albo mozna oprzeć na wynikach wystaw - i wtedy się okaże, że to stwierdzenie jest nieprawdziwe - KW nie wypadają na wystawach gorzej niż PKR-y
Ja bym była lekko zdystansowana do wystaw i ocen bo wszystko jeszcze można wyjeździć a sędziowie zbyt pochlebnie oceniają tak jak by się bali albo to może przyczyna małych stawek na ringach- nie wiem.
Ale ocenianie sędziów to osobny temat i do mnie nie przemawia argument opierania się na wynikach wystaw.
Wystawy, próby użytkowe, dzielności wymyślono po to aby zobaczyć jaki mamy stan hodowli i w jakim kierunku mamy iść. Pomagają też i samym hodowcą jak i instytucją odpiedzialnych za te działy okreslić priorytety i zagrożenia.
Podważanie znaczenia wystaw i przeglądów jest niezmiernie niebezpiecznie. Jeżeli nie sędziowie wytypują tych najlepszych zgodnych z kryteriami i tendecjami w rozwoju rasy, to kto to ma zrobić. Mówimy że szkoda, że tak mało psów jest wystawianych i wykorzystanych w hodowli i potem jednym tchem, że wystawy są nieobiektywne, to nie ma sensu.
Jak np Amon był oceniany przez kilkunastu róznych sędziów i zawsze dostał doskonały i stawka nie ma tutaj większego znaczenia) i w finałach w porównaniu z innymi rasami zdobywał puchary, też mam to kwestionować? Oczywiście nie zawsze się zgadzam ale werdykt szanuję.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Moje argumenty i tak do Ciebie nie przemówią bo zaraz wrócimy do ocen z wystaw i będziemy obracać się w kółko.
Trzeba by wyciągnąć wzorzec i przeanalizować choćby moja Szajkę i jakiegokolwiek psa Kw może być Twój któryś ale to i tak zaraz pojawi się różna interpretacja więc może sobie podarujmy temat ;)
hania pisze:I to wszystko się sprowadza do "ja uważam". To trochę nie współgra z Twoim "wszyscy" ;) i patetycznymi opisami koszmarnej ogariowej przyszłości spowodowanej KW ;)
Może i nie współgra nie mnie oceniać swoje nocne koszmary
Już napisałam że może poleciałam z opisami że może jednak nie jest aż tak źle jak to sobie w głowie wyolbrzymiłam, przerysowałam obraz może trochę;)
a "wszyscy" takie odniosłam wrażenie w innych tematach toczących się ostatnio jakby wszyscy tylko nagonkę na entropium robili a nic poza tym nie dostrzegali :zly1:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Leszek pisze:Podważanie znaczenia wystaw i przeglądów jest niezmiernie niebezpiecznie.
Przeglądów już nie ma.
Amonowi mogę co najwyżej pogratulować tak wielu sukcesów
a wystaw tak całkowicie nie podważam jednak jak większość polskich systemów i ten szwankuje- no ale już dość młodzieńczego buntu- brakuje mi emotki która zamyka sobie buźkę na zamek :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Aszemi pisze:Moje argumenty i tak do Ciebie nie przemówią bo zaraz wrócimy do ocen z wystaw i będziemy obracać się w kółko.
Oczywiście, że przemówią. Tylko jak na razie argumentów brak :(
a "wszyscy" takie odniosłam wrażenie w innych tematach toczących się ostatnio jakby wszyscy tylko nagonkę na entropium robili a nic poza tym nie dostrzegali :zly1:
Mogę Cię zapewnić, że dostrzegają. Tylko dla wielu hodowców entropia jest poważniejszym problemem niż braki zębowe - i z tego wzgleu, że pies się męczy, i z tego, że trudniej go uczciwie sprzedać niż psa z brakami. A dla wielu hodowców ma to znaczenie a nie tylko to, ze oczy można zrobic i wtedy pies jest "pełnowartościowy".
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

hania pisze: Tylko dla wielu hodowców entropia jest poważniejszym problemem niż braki zębowe - i z tego wzgleu, że pies się męczy, i z tego, że trudniej go uczciwie sprzedać niż psa z brakami.
no tak przecież braki zębowe wychodzą później a płaczące oczy widać od razu :zly1:
hania pisze:Oczywiście, że przemówią. Tylko jak na razie argumentów brak :(
ok stworzę listę poglądową z przykładami ale nie teraz ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
NEMROD

Post autor: NEMROD »

Witam Was. Super udało mi się sprowokować koleżanki i kolegów do dyskusji. :szacun_1: za wiedzę i dzięki za taki odzew. A więc tak jak zauważyliście niektóre pytania były jak by z podręcznika ALA MA KOTA A KOT MA ALĘ. :gleba: NIC TAK MYLNEGO :nunu: Taki był cel. Pytania nasunęły mi się w trakcie czytania wcześniejszej dyskusji. Moim zdaniem w odpowiedziach których mi udzieliliście jest cała prawda o entropium a także o tym czy przy w wyborze ewentualnych rodziców kierować się pewnym np. ubytkiem w uzębieniu czy masą innych zalet u psa czy suki którego rodzice jeden lub oboje mieli cholerne entropium. :zly1: Tak jak napisałem trzy pieski z ośmiu mają w moim miocie entr. dużo mało nie mnie to oceniać, ale przy sprzedaży takiego psa upewniałem się czy aby na pewno nie mają planów hodowlanych co do tych psów. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest znaleźć myśliwego który chce najlepszego towarzysza polowań. W ostatnim pytaniu miałem na myśli że psy przekazują w genach wady takie jak: w uzębieniu, w rozmiarze, umaszczenia, agresji czy lęku albo całkowitego braku instynktu myśliwskiego (dot. ras myśliwskich) (gdyż od lat całe pokolenia są chowane w blokowisku) a do końca nie wiemy (jeszcze) jaki gen odpowiada za entropium(gdyby było inaczej byli by tacy co przed kryciem potencjalnego rodzica robili by badania) A więc jednak lepiej mieć psa doskonałego który MOŻE dać entrop. ale nie musi. Propozycja jest taka za wszelką cenę starajmy się doprowadzać zdrowe psy do hodowli a te z entr. po prostu niech idą np. w użytkowość. Może kiedyś będziemy wolni od ENTROPIUM.
Pewnie zaraz się zacznie ale takie mam zdanie. NEMROD
ODPOWIEDZ