Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Re: Entropium- temat przereklamowany!!!

Post autor: Aszemi »

hania pisze:Aszemi napisał(a):
A psem KW pokryję choćby po to aby na własnej skórze się przekonać czy warto ;)

Jak taki ma być powód krycia to myślę, że nie warto ;)
A jaki byłby odpowiedni :?:
hania pisze:To chyba trzeba się spytać hodowcy, któy tak zrobił. Bo nie wydaje mi się, żeby takie krycia był często praktykowane.
na szczęście na razie nie są ;)
hania pisze:Cytuj:
Może wdał się dramatyzm w całość wypowiedzi, może wdało się jakieś zmęczenie, może się trochę napędzam.... może....

Trochę? ;)
to może już się zamknę :D
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Aszemi pisze: No właśnie to co ma na celu krzyżowanie dwóch psów kw a do tego ze sobą spokrewnionych :mysl_1:
Myślę, że ma podobny sens jak imbredowanie PKR w rasie, która ma problem z małą pulą genetyczną i nie wymaga wyrównania. A to też już było ;)
Aszemi pisze: zwykle w takich tematach nie da się dojść do konsensusu stąd dyskusja nazywana potocznie "biciem piany"
No nie przeze mnie. Tzn ja lubię i brać i czytać wymiany argumentów (podkreślam: argumentów) nawet jeżeli się z nimi nie zgadzam. Byle na poziomie ;)
Aszemi pisze: Miałam i mam dalej- bo ja nie jestem kategorycznym przeciwnikiem NN/KW ale jestem kategorycznie na nie jeśli chodzi o mieszanie kw z kw i nie tylko dla miotów IIkw z IIIKW może byś i PKR ale jeśli miał w 4 i 5 pokoleniu NN to po co go mieszać z psem KW skoro jeszcze po miotach gdzieś ta nn-ka wychodzi :!:
A psem KW pokryję choćby po to aby na własnej skórze się przekonać czy warto ;)
Myślę, że uniknie się mieszania PKR z KW z NN w 4 pokoleniu a tym bardziej 5.
Powiem szczerze, że ja sama jestem za mieszaniem KW z PKR ale wiesz co? No choroba mam problem z wyborem zięcia ;) Bo patrząc na całokształt to jeszcze chyba się taki nie narodził. I ja akurat jestem skłonna zaryzykować krycie psem z entropią (liczę, że wytrzeszczyk Łozy zwycięży i moc jest z nami;) )…tylko w zamian chciałabym sporo ;)
A z tym wychodzeniem KW…no wiesz to jest tak jakby chcieć zjeść ciastko i je mieć jednocześnie. Coś za coś ;)
Aszemi pisze:
Ania W pisze:Aszemi napisał(a):
To nie lepiej wybrać inną rasę w której entropium nie występuję??
A jaką? Taką , żeby ogar nadal przypominał ogara….
A musi przypominać-jeśli dla kogoś najważniejszym tematem jest brak płaczących oczu to niech rasę zmieni całkowicie i już.
Myślę, że dla nikogo kto wybrał jednak ogara entropia nie jest najważniejsza…ale szczerze : jakbyś miała do wyboru szczeniaka ze zdrowymi oczami i wymagającego zabiegu? Ja kompletnie nie wiedząc co to entropia wybrałam brzydszego ( a właściwie mniej okazałego ;) ) a zdrowego (bo w miocie Barda był jeden chory szczeniak, nad którym myśleliśmy, ale wtedy nawet hodowcy nie byli do końca świadomi bo mieli przygotowane krople na zapalenie spojówek…a potem jednak okazało się, że entropia).
Taki wybór zrobiłam jako laik.
Aszemi pisze: oby było tak jak piszesz Ty czy Hania że faktycznie bagażu brak ja jednak jestem daleka od pewności czy gdzieś się za jakiś czas nie ujawni jakaś cholera-mam nadzieję że się mylę oczywiście.
Ja obawiam się, że nawet jak „jakaś cholera się ujawni” to chociażby była „winą” PKRów to i tak pójdzie na konto KW ;)
Bo skąd będzie wiadomo, że to akurat konkretny NN zawinił? Nie wierzę, że dojdą do skutku jakiekolwiek badania genetyczne…
Aszemi pisze: Formę ogólnikową zachowam więc "wszyscy" zostaną "wszystkimi"
No to nie można inaczej tego podsumować jak „wszyscy czyli nikt”.
Ja osobiście nie lubię być wrzucana do jednego worka z wszystkimi…i to nie o to chodzi, że mi tam ciasno. Chodzi mi o tworzenie jakiejś spiskowej teorii dziejów, na którą jestem szczególnie wyczulona.
Aszemi pisze: Podjęłam w pełni świadomie- oczywiście łatwiej byłoby nie wiedzieć :D
Aniu Umera poleciłaś mi pierwsza i uważam że na ten moment jest moim najlepszym wyborem inaczej bym tam nie pojechała. Oczywiście rozglądałam się za innymi wiedząc o brakach Saksofona ale każdy z ewentualnych kandydatów miał albo podobny problem albo inny-moim zdaniem gorszy.
Ideałów nie ma wybieramy mniejsze zło :tia:
Ano właśnie…zawsze przy decyzji o doborze pary podejmowane jest jakieś ryzyko. Przy tak małej populacji trudno to wykluczyć.
I żeby nie było – absolutnie się z tego "polecenia" nie wycofuję i zapewne imię tego psa padnie jeszcze w moich propozycjach jeżeli ktoś mnie spyta. Co więcej – sama brałabym go pod uwagę dla Łozy…gdyby nie to, że z dwóch stron jest z nią spokrewniony.
Aszemi pisze: Może i dramatyczne ale takie ostatnio odniosłam wrażenie- może lekko podkolorowałam sobie temat w głowie :roll:
Ja myślę (o ile mogę przeprowadzić taką pogłębioną analizą ;) ), że weszłaś w fazę buntu ;)
Ja miałam też etap ekscytacji (matko jakie to wszystko jest super!!!), potem zaczęłam pewne rzeczy dostrzegać i zaczęło mnie to męczyć ( za moich czasów było to np.wykorzystywanie bardzo ograniczonej liczby reproduktorów- w katalogu jednej z wystaw warszawskich wszystkie wystawiane ogary były po 3 reproduktorach …a naprawdę nie była to stawka 5 psów). Nawet wzięłam sobie trochę na wstrzymanie…
Teraz wiem, że tylko spokój może nas uratować ;)
Ja chcę, żeby to co lubię sprawiało mi przyjemność, było moją pasją i odskocznią…nie chcę się przy tym denerwować rzeczami, na które nie mam żadnego wpływu.
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Ania W pisze:jakbyś miała do wyboru szczeniaka ze zdrowymi oczami i wymagającego zabiegu?
no logiczne że wole bez ;) ja sama Salwy nie wybierałam ale cieszę się że p.Krzysztof wybrał za mnie sukę ze zdrowym spojrzeniem- takich ocząt życzę każdemu ogarkowi :marzyc: no może ciut ciemniejszych :jezyk:
jednak nie samymi oczkami ogar żyje no ale to już ustaliliśmy
Ania W pisze:Ja obawiam się, że nawet jak „jakaś cholera się ujawni” to chociażby była „winą” PKRów to i tak pójdzie na konto KW ;)
duże prawdopodobieństwo że właśnie tak będzie- zresztą cały naród jest tak skonstruowany że co złego to nie my
Ania W pisze:No nie przeze mnie.
Ania W pisze:Ja osobiście nie lubię być wrzucana do jednego worka z wszystkimi
wyczuwam lekki egocentryzm- może zbyt osobiście bierzesz niektóre wpisy a niepotrzebnie :jezyk_3:
Ania W pisze:Ja myślę (o ile mogę przeprowadzić taką pogłębioną analizą ;) ), że weszłaś w fazę buntu ;)
hihi jak nastolatka
Ania W pisze:Ja chcę, żeby to co lubię sprawiało mi przyjemność, było moją pasją i odskocznią…nie chcę się przy tym denerwować rzeczami, na które nie mam żadnego wpływu.
zdecydowanie dojrzalsze podejście postaram się nabrać większego dystansu ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
NEMROD

Post autor: NEMROD »

O RAAAANY !!! Ale się rozpisałyście drogie Panie. Czytałem z wielkim zapałem omijałem tylko to co tyczyło, się lekarzy weterynarii i docinek ( czyli większość:-) ). Żartowałem. Bardzo jestem zainteresowany tematem ale do tej pory nie było prawie w ogóle nic co mnie interesuje w tej kwestii więc będę pytał i może jest ktoś ( a mam taką nadzieję, a nawet jestem przekonany) kto ma takie doświadczenie w hodowli że zaspokoi moją ciekawość i odpowie mi na zadane pytanie:
1. Czy jest jakiś schemat doboru partnerów w hodowli aby nie otrzymać szczeniąt z entrop.?
2. Czy były (jak tak to jakie są wyniki) prowadzone badania nad tego typu chorobą, w zakresie czy jest to choroba genetyczna?
3. Czy ktoś ma doświadczenie albo wiedzę czy istnieje 100% pewność że z danego skojarzenia nie będzie entro.?
Jeżeli uzyskam jednoznaczne odpowiedzi to wątek wygaśnie:-( trudno ale wszyscy będziemy szczęśliwsi no może poza szczeniakami z entropium. Mam bardzo małe doświadczenia hodowlane, jeden pierwszy miot! I co na 8 szczeniąt jeden pies do leczenia od zaraz a kolejne dwa -czekamy może "wyrosną". Co było nie tak? Matka Raszka Ogarusy wolna od entr. jej matka Łowana NN także. Ojciec Otrop Ogarusy również wolny od entr. Jak to wytłumaczyć.
5. Czy psy dziedziczą braki-wady w uzębieniu ?
6. Czy psy nie zgodne z wzorcem przekazują swoje geny ? NEMROD CDN.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

o fajnie...lubię punkciki :piwko: spróbuję w swojej malutkiej wiedzy

1. Nie ma schematu, entropium dziedziczy się poligenowo co znaczy, że w każdym drzemie bomba :niewka: po dwóch rodzicach wolnych rodzą się szczenięta obciążone, ale może byc i odwrotnie...po 2 obciążonych urodzą się zdrowe.
2. Choroba znana na całym świecie, załapuje się na nią wiele res...więc badania są prowadzone..wyniki...była na ten temat kiedyś dyskusja na psiejkostce
http://www.psiakosc.com/forum/showthread.php?t=797" onclick="window.open(this.href);return false;
3. Nie ma pewności, chyba, że kojarzy się zupełnie inne rasy w celu stworzenia Ogara :niewka: ale KW już zamknęli :roll:
4. nie ma tego punktu :niewka: ..ale piszesz o swoich szczeniakach. Z entropii się nie wyrasta :( ma się albo nie...może to też być zapomniana dwurzędowość...maluchom załóż u weta staplery, odciągną powiekę od oka i nie będą płakać. ( ja kupiłam dla maluchów w necie...sama potrafię ( zupełnie bezbolesny i łatwy zabieg) --po kilku dniach się ściąga i obserwuje powiekę jak się ukłąda...nie wolno oka pozostawiać płaczącego
5. Psy dziedziczą braki w uzębieniu...i to przez kilka pokoleń ( tzn. jak Twoje psy mają wszystkie zęby, ale dziadkowie mieli puste miejsca) to szczeniaki mogą zębów nie mieć...ale nie muszą, może nie mieć dopiero ich potomstwo
6. Tego nie rozumiem...chodzi o to, że jak jeden pies ma stojące uszy to jego syn też będzie miał stojące??? Zwierzęta do reprodukcji dopiera się tak, żeby nie powielać wad ..ale i nie kryć przeciwnościami ( małe z dużym nie da średniego, kudłate z krótkim nie da prawidłowego włosa itp)
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Aszemi pisze:
hania pisze:Cytuj:
Może wdał się dramatyzm w całość wypowiedzi, może wdało się jakieś zmęczenie, może się trochę napędzam.... może....

Trochę? ;)
to może już się zamknę :D
NIE!
Tylko rozmawiajmy merytorycznie. A nie na zasadzie - za x lat na pewno z KW wyskoczy jakaś straszna choroba. Podobnie jak nie przemawiają do mnie argumenty, że KW nie przypominają ogara. Bo to albo mozna oprzeć na wynikach wystaw - i wtedy się okaże, że to stwierdzenie jest nieprawdziwe - KW nie wypadają na wystawach gorzej niż PKR-y (kiedyś to sprawdzałam dla iluś wystaw i KW wypadło lepiej). Albo można obracać się w kategoriach "mnie sie nie podoba" - ale to nie argument merytoryczny i niedyskusyjny.
Awatar użytkownika
hania

NEMROD pisze:1. Czy jest jakiś schemat doboru partnerów w hodowli aby nie otrzymać szczeniąt z entrop.?
Ze 100% pewnością? Nie ma. Można starac sie zminimalizować ryzyko, ale gwarancji nigdy nie ma.
2. Czy były (jak tak to jakie są wyniki) prowadzone badania nad tego typu chorobą, w zakresie czy jest to choroba genetyczna?
Tak - jest genetyczna.
3. Czy ktoś ma doświadczenie albo wiedzę czy istnieje 100% pewność że z danego skojarzenia nie będzie entro.?
Według mnie na tym etapie hodowli nie.
Jeżeli uzyskam jednoznaczne odpowiedzi to wątek wygaśnie:-( trudno ale wszyscy będziemy szczęśliwsi no może poza szczeniakami z entropium. Mam bardzo małe doświadczenia hodowlane, jeden pierwszy miot! I co na 8 szczeniąt jeden pies do leczenia od zaraz a kolejne dwa -czekamy może "wyrosną". Co było nie tak? Matka Raszka Ogarusy wolna od entr. jej matka Łowana NN także. Ojciec Otrop Ogarusy również wolny od entr. Jak to wytłumaczyć.
To jest składowa genów siedzących w rodzicach - nie do końca da się przewidzieć co wyskoczy.
5. Czy psy dziedziczą braki-wady w uzębieniu ?
Tak.
6. Czy psy nie zgodne z wzorcem przekazują swoje geny ? NEMROD CDN.
Nie do końca rozumiem pytanie...
Każdy pies użyty do hodowli przekazuje swoje geny potomstwu.
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

NEMROD pisze:6. Czy psy nie zgodne z wzorcem przekazują swoje geny ? NEMROD CDN.
Szczeniaki mogą odziedziczyć każdy element wyglądu zarówno rodziców jak i dziadków jak i dalszych pokoleń- a konkretnie w waszym przypadku może ale nie musi urodzić się druga Raszka albo głowa Łownej z tułowiem Otropa albo na odwrót albo same ucho któregoś z psów oko innego budowa jeszcze innego itd ;)
weszynoska pisze:( małe z dużym nie da średniego, kudłate z krótkim nie da prawidłowego włosa itp)
jeden będzie mieć kudłate drugie krótkie a trzecie po babci/dziadku ;)
NEMROD pisze:Mam bardzo małe doświadczenia hodowlane, jeden pierwszy miot! I co na 8 szczeniąt jeden pies do leczenia od zaraz a kolejne dwa -czekamy może "wyrosną". Co było nie tak? Matka Raszka Ogarusy wolna od entr. jej matka Łowana NN także. Ojciec Otrop Ogarusy również wolny od entr. Jak to wytłumaczyć.
Hihi coś mi się wydaje że miałeś podobne oczekiwania jak ja przed pierwszym miotem :D
Pokryłam Salwę z pięknym okiem Zenitem również wolnym od entropium po rodzicach też wolnych byłam dumna i blada że na bank urodzi się 100% sucho-okich szczeniaczków pomimo świadomości że to nie taki prosty proces dziedziczenia no i cóż witki opadły- w rezultacie nie wyszło źle ale spodziewałam się lepszych wyników :niewka:
Z drugiej strony weź też pod uwagę ojca Raszki i rodziców Otropa oraz dalsze pokolenia tak jak Węszynoska napisała w każdym drzewku bomba :zly1:
Dlatego ja bym się nie napędzała i oczywiście zwracała uwagę na to kim kryje ale tak żeby był jak najmniej spokrewniony żeby nie miał wad jakie ma suka a dodatkowo aby miał pasję która jest Ci tak bliska :marzyc_2:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

hania pisze:Podobnie jak nie przemawiają do mnie argumenty, że KW nie przypominają ogara. Bo to albo mozna oprzeć na wynikach wystaw - i wtedy się okaże, że to stwierdzenie jest nieprawdziwe - KW nie wypadają na wystawach gorzej niż PKR-y
Ja bym była lekko zdystansowana do wystaw i ocen bo wszystko jeszcze można wyjeździć a sędziowie zbyt pochlebnie oceniają tak jak by się bali albo to może przyczyna małych stawek na ringach- nie wiem.
Ostatnio Szajka nie dostała Zw mł w Gdańsku z komentarzem "ma pani bardzo ładna sukę ale musi pani z nia popracować" i ja się z tym zgadzam bo Szajka biegła ze spuszczonym łbem lekko zestresowana otoczeniem i też bym nie ryzykowała wpuszczenia jej na ring honorowy :D

Ale ocenianie sędziów to osobny temat i do mnie nie przemawia argument opierania się na wynikach wystaw.
hania pisze:za x lat na pewno z KW wyskoczy jakaś straszna choroba
ja nie napisałam że na pewno tylko:
Aszemi pisze:Przecież dolewając obcą krew-wierzę że kundli w typie możemy otrzymać bagaż nowych gorszych chorób
i apel o:
Aszemi pisze:więc chyba takowa dolewka powinna być prowadzona z większą głową i samo rozmnażanie psów kw w kolejnych pokoleniach też
czyli kryjmy psa/sukę kw jakimś ładnym pkr a nie drugim kw bo tak jest wygodniej/fajniej/pod nosem-gdybam. Tylko podkreślam ładnym pkr abyś zaraz nie napisała mi że niektóre kw są bardziej prawidłowe od niektórych pkr :!:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania

Aszemi pisze:
hania pisze:Podobnie jak nie przemawiają do mnie argumenty, że KW nie przypominają ogara. Bo to albo mozna oprzeć na wynikach wystaw - i wtedy się okaże, że to stwierdzenie jest nieprawdziwe - KW nie wypadają na wystawach gorzej niż PKR-y
Ja bym była lekko zdystansowana do wystaw i ocen bo wszystko jeszcze można wyjeździć a sędziowie zbyt pochlebnie oceniają tak jak by się bali albo to może przyczyna małych stawek na ringach- nie wiem.
Ale ocenianie sędziów to osobny temat i do mnie nie przemawia argument opierania się na wynikach wystaw.
To w jaki inny sposób chcesz obiektywnie porównać eksterier KW i PKR?

Ja jestem bardzo zdystansowana do wystaw. Ale uważam, że jeżeli ileś różnych sędziów ocenia psy to można to wziąć pod uwagę.
czyli kryjmy psa/sukę kw jakimś ładnym pkr a nie drugim kw bo tak jest wygodniej/fajniej/pod nosem-gdybam. Tylko podkreślam ładnym pkr abyś zaraz nie napisała mi że niektóre kw są bardziej prawidłowe od niektórych pkr :!:
I ciągle teoretyzujemy. Kto pokrył KW/KW dlatego, że było wygodniej czy bliżej? A odnośnie "fajniej" - to zalezy co do tego "kociołka" wkładasz. Bo jeżeli "fajniej" to oznacza np uzyskanie psów z większa pasja łowiecką - to dla mnie jest jak najbardziej ok. Takim kryciem było krycie Łowna - Jaśmin i uważam, że efekt jest fajny. Nie uważam też żeby Agag czy Hucuł zrobili takie krycia bo było im wygodniej/pod nosem.
ODPOWIEDZ