ja postaram się podać jak najwięcej wymiarów: np: długość od czubka nosa do końca ogona.
Może niech każdy w miarę możliwości zmierzy, zważy (tylko bez późniejszych komentarzy) swojego ogara i porównamy te wymiary. Będziemy mieli jakiś średni wzorzec (myślę, że dość prawdziwy), nie można tłumaczyć, że jest ileś psów z nadwagą. Szlachta nie zawsze miała "wysportowane" ogary, nie wszyscy polowali, były i na dworach psy...tylko z tradycji, na pokaz i też były nieźle karmione.

. (szczególnie rody panujące na terenach dzis. Litwy).
Myślę, że te różnice wynikają z historii hodowli tej rasy. Były lata, że praktycznie nie było ogara. Był też taki okres, że nie przykładano wagi to "czystości" w hodowli chodzi mi nie wyeliminowanie pewnych wad. Dopuszczano psy z wadami (czasem nieświadomie, nikt nie zwracał uwagi na pewne szczegóły, które dziś decydują o ostatecznej lokacie na wystawie) do tego dochodzą zmiana środowiska, historii (społeczeństwo), użytkowości.
Nie mam zamiaru usprawiedliwiać wyglądu i wagi Dunaja. Do smukłych piesków nie należy. Ale cenna jest dla mnie informacja weta, że pies ma normalną budowę ciała (dodam, że taką samą opinię od weterynarzy otrzymał jak miał przeprowadzone operacje przed entropium i kastracją - a waga była ta sama). Wszelkie badania przy tej wadze miał bardzo dobre. Dunaj ważył wtedy 38-39 kg. . Przed operacją też tyle ważył. Po prawie pół roku od operacji też tyle waży (choć miał przytyć). Nie schudnął nic jak pobył 2 tyg u Hani (a ona na pewno go nie tuczyła;-) ) wyglądał smuklej (choć może to złudzenie po długim nie widzeniu psa) ale ważył tyle samo!!. Był jakiś czas temu na działce (ok. 2 tyg.), dużo spacerów... cały czas na dworzu i nic waży tyle ile waży. 38-39kg. (różne wagi, różnie pokazują). Faktycznie może jakby biegał więcej.....ale nie robimy nic na siłę....czasem pobiega, pogania z psami....ale skoro tyle chce.
Nie chodzi mi o Dunaja ale podejrzewam, ze większość ogarów ma inne "widełki" wagowo wymiarowe niż te "książkowe". Każda organizacja typu FCI Międzynarodowa Federacja Kynologiczna, czy te w Polsce sprawdzają psy pod wyglądem wyglądu!, to jest na pokaz - nie oceniana jest użytkowość. To tak jak pisałem z wybiegiem dla pań. To, że jakaś kobieta nie spełnia tych kryteriów nie znaczy, że jest chora i ma nadwagę. Dunaj nie spełnia norm, myślę, ze pewnie wiele ogarów ich nie spełnia..... ale skoro pies ma według weterynarzy poprawną budowę, bardzo dobre wyniki badań laborat. to chyba jest oki. Oczywiście mogę go głodzić i pewnie zrzuci wiele kilogramów tylko po co? by miał wynik jak w książce? Podejrzewam, że obecne widełki dla psów z tego forum wynoszą 35-40 kg.
Podeślijcie wymiary i wagi waszych psów. Może się mylę ale pomijając wagę uważam, ze będą różnice w budowie długość, obwód itp.