Strona 9 z 18

Re: Dania obiadowe

: wtorek 12 cze 2012, 08:51
autor: weszynoska
hania pisze:Jakie stosujesz proporcje surowych i gotowanych ziemniaków?

na jedną osobę...biorę około 4-5 ziemniaków surowych i ze 2 ugotowane ugniecione. odstaną wodę z tartych odlewam i dodaję ten osad z dna...bez jajek bez innej mąki , tylko same przyprawy ( sól, pieprz)

Re: Dania obiadowe

: wtorek 12 cze 2012, 14:11
autor: nulka
na jedną osobę...biorę około 4-5 ziemniaków surowych i ze 2 ugotowane ugniecione.
:D

A jak ktoś będzie miał ochotę wieczorem na powtórkę ,to już nie będzie :mysl_1:

Ja dodaję troszkę mąki ,bo mi się rozgotowują :niewka: i do gotowych już dodaję twaróg i na talerz też ,z twarogiem uwielbiam :marzyc_2:

Re: Dania obiadowe

: sobota 16 cze 2012, 11:48
autor: irie
Moj malzonek (lubi gotowac;) ostatnio mial smaka na szpinak. Ja nie przepadam, ale musze przyznac, ze z serem plesniowym i czosnkiem smakuje swietnie. Do tego troszke kurczaka, surowka z mlodej kapustki plus ryz i wyszla pychotka na obiad ;)

Obrazek

Re: Dania obiadowe

: sobota 16 cze 2012, 13:02
autor: Ola i Dunaj
O rany, zaśliniłam się. Po ogarzemu :D
Szpinak świeży czy mrożony ? Chociaż patrząc na konsystencję stawiam na świeży :mysl_1: I jeszcze jedno, ser pleśniowy "niebieski" ?

Re: Dania obiadowe

: sobota 16 cze 2012, 19:15
autor: hania
Hmm. Ciekawe jakby buraczki liściowe tak zrobione smakowały :mysl_1:

Re: Dania obiadowe

: sobota 16 cze 2012, 19:31
autor: qzia
Jest szpinak liściasty mrożony, choć oczywiście świeży lepszy. Ja dodaję też tzw topniaczka czyli jakiś serek śmietankowy topiony. Czasami zamiast pleśniaka fetę. No i my to wsadzamy w naleśnik :strach_2: lub polewamy makaron. :mrgreen:
Kasia

Re: Dania obiadowe

: sobota 16 cze 2012, 20:40
autor: Ania W
Ja właśnie dzisiaj na obiadek miałam szpinak :)
I przyznaję się bez bicia, że chociaż świeży najlepszy to ja regularnie serwuję mrożony ze śmietaną kupowany w kostkach z lidla. Do tego czosnek, sól i pieprz i jest super....a jeżeli jeszcze ser to z niebieską pleśnią i wtedy do genialny sos do makaronów i lasagne.

Re: Dania obiadowe

: niedziela 17 cze 2012, 13:35
autor: Bro
Szpinak oczywiście świeży ;) w serze "niebieskim" ;)

Re: Dania obiadowe

: niedziela 17 cze 2012, 18:02
autor: Aszemi
W ten sposób brokuły też są fajne, a jak zmieszamy z makaronem i kurakiem wychodzi sałatka pyszna ;) Ja serek topię na patelni ze śmietaną a i daję topiony i camemberta można też mozarelle:D

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 02 lip 2012, 16:46
autor: 1e2w3a
Rolada z pieczarkami

Składniki:

- 2 blaty gotowego ciasta francuskiego
- ok. 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 śliwki suszone (niekoniecznie)
- 3 płaskie łyzki bułki tartej
- 5 dag startego sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, pieprz ziołowy (do smaku)
-1 białko


Wykonanie:

Cebulę, śliwki i pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Zmielić lub zmiksować. Dodać bułkę tartą, ser żółty, sól, pieprz. Jeden blat ciasta posmarować białkiem, położyć na nie drugi i lekko docisnąć. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę pieczarkową zostawiając wolne brzegi. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (nie dociskać). Zlepić końce. Posmarować roladę białkiem (zlepione końce również). Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia. Niewykorzystane żółtko można dać psu (lub wykorzystać w inny sposób).

Podawać z sosem np. jogurtowo czosnkowym