Jeżeli pies skończył 15 miesięcy i ma 3 oceny doskonałe ale jeszcze nie ma 18 miesięcy to rozumiem że z wpisem reproduktora musi czekać aż ukończy 18 miesiąc?Czy też jeszcze musi mieć ocenę doskonałą po 18 miesiącu?
"Warunkiem uzyskania wyżej wymienionego wpisu jest spełnienie poniższych oraz innych, zatwierdzonych
przez Zarząd Główny wymogów, stanowiących załącznik (zał. nr 10) do niniejszego regulaminu:
a) jest zarejestrowany w Związku oraz wpisany do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi
Wstępnej (KW), b) ukończył 18 miesięcy,
c) uzyskał, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy ocenydoskonałe, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej, (...)"
Właściwie nie ma co interpetować bo zapis jest dość jasny chyba...ale ja rozumiem to tak:
po skończeniu 15 miesięcy masz czas na zdobycie trzech ocen doskonałych, jeżeli je uzyska przed skończeniem 18 miesiąca czeka do tego momentu na oficjalny wpis.
zapis dość jasny jednakowoż wolałem się upewnić bo wiem z doświadczenia wiem że związki mają to do siebie że proste sprawy i jasne zapisy komplikują także kwestia miesiąca i Bursztyn będzie pełnoprawnym reproduktorem