Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
ZbyszekC

Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Post autor: ZbyszekC »

A jesteś już sędzią konkursowym?
Bo jak nie to ciebie nie całkiem dotyczy. Ty się bedziesz martwić tylko o katering :piwko:
Jak znajdziesz przewodnika do startu to ci podeślę klienta na szkolenie. I piszę to prawie poważnie :zgoda:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

ZbyszekC pisze:Że jesteś Kasia gamoniowata i nic nie potrafisz załatwić to miej pretensja do siebie :jezyk_3:
Ewentualnie tych co tak słabo ciebie wychowali. :mysl_1: :gleba:
:mysl_1: Zawsze byłam dumna z tego, że staram się uczciwie dojść do celu. Wystawy traktuję jak dobrą zabawę i możliwość spotkania miłych ludzi. Konkursy to sprawdzian głównie moich umiejętności jako szkoleniowca. Oczywiście można oddać psa w ręce fachowca i zrobi ci użytki, ale to nie o to moim zdaniem chodzi. Czy hodowanie psów to taki intratny biznes, żeby sięgać po radykalne rozwiązania. Jakoś trudno mi w to uwierzyć. :wow_3: Hodowanie to inwestycja w krycie, nerwy, wydatki na weta, nerwy, szukanie domków, nerwy i na koniec gamonie. Jakoś nie wierzę, że ludzie kombinują, dają łapówy po to, żeby mieć szczeniaki, z którymi nie wiadomo potem co zrobić. :wow_3:
Kasia
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Ja bardzo nie lubię patrzenia na wszystko wokoło z perspektywy pieniądza...Przypisywania wszystkim wokół jako jednej motywacji działania "opłacalności". Owszem wiem, że są tacy "interesowni" i pewnie nawet do ich policzenia potrzeba więcej niż palców jednej ręki. Jednak jeżeli ktoś w kółko powtarza, że inni robią coś tylko w interesie....to zaczynam mieć wrażenie, że albo on sam patrzy na świat z tej perspektywy albo dodatkowo, że zazdrości, że i jemu nie "skapnęło" ;)
A jakby tak spojrzeć szerzej to gorszą motywacją działania od pieniędzy bywa ludzka zawziętość i chore ambicje.
Ja w sumie byłam na 5 imprezach mających charakter konkursu ( raz jako obserwator).
Co by pokazać drugą stronę medalu:
Przechlewko 2010 - mimo, że większość uczestników konkursu zapłaciła za kurs poprzedzających wielu z nich odpadło....Główny powód moim zdaniem - fatalna pogoda do pracy na ścieżkach. Ale jakoś to nie wzruszyło tych "opłacanych" ;)
Ożarów - próby pracy. Bardzo wielu (myślę, że w porywach do 50%) właścicieli to "cywile" robiący obowiązkowe próby swoim wyżłom. Miła atmosfera, wśród składu sędziowskiego kobieta ;)
Piotrków - tu chyba byłam potraktowana na początku trochę z przymrużeniem oka, bo pierwszy start konkursowy i panowie uprzejmie mi tłumaczyli co i jak :)
Suchodół - na ścieżce za mną szły dwie panie : sędzia i asystentka. To chyba można podciągnąć pod "solidarność jajników" :jezyk:
Uśniaki - tu było ciężko, bo faktycznie wyszło, że jednak laik jestem( nie żebym uważała się za speca ;) ) ale ze ścieżki zeszłam zachęcona a nie zniechęcona.

Kompleksów brak...no przynajmniej na tym tle ;) Wiem, że nie mam psa ściśle użytkowego a tylko sprawdzonego pod tym kątem i to mi wystarcza :)
Uważam, że konkursy nie są teraz tanimi imprezami ale też i ich oprawa zawsze była naprawdę fajna ( Uśniaki były dla mnie taką wisienką na torcie). Płacę, bo chcę się w to bawić a nie dlatego, że pragnę się wkupić w czyjeś łaski.
Płaciłam też w życiu za kilka warsztatów - właściwie wszystkie do tej pory nie kończyły się konkursem. Płaciłam ( czasami naprawdę niewielkie pieniądze w porównaniu do wkładu pracy organizatorów), bo chciałam się czegoś nauczyć, poćwiczyć i miło spędzić czas ....Płaciłam, bo uczyli mnie sędziowie / praktycy a więc osoby, które znają się na rzeczy (choć podejścia miewają różne ;) ) i nie sądzę, żeby robili na tym kokosy...

Bardzo chętnie pojadę sobie na taką imprezę w nowe miejsce więc węszynosko śmiało rozwijaj skrzydła - znajdą się tacy co chętnie zostaną pod nie "przygarnięci"...nawet jeżeli musieliby "słono" za to zapłacić ;) I nie daj się sprowadzić do funkcji zaopatrzeniowca i kucharki ;)
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Robimy cały czas z nas i naszych ogarów pępek świata. W tej zmianie nie chodzi o nas. Szczenieta ogara z całego roku nie wystarczą na dobry psiowóz. Pomimo paru warunków które były ostatnio to ogarostwo jest niszą. I to taką która Związek niezbyt obchodzi.
Są rasy psów w których pieniądze są spore i dla ich potrzeb dostosowano regulamin.
Nie wiem jak wygladają próby pracy Yorków ale to też psy myśliwskie podlegające próbom pracy. :psiako:
A, że Polek potrafi. Pamiętacie może wczasy za kierownicą. 100% zdawalność gwarantowana. :cwaniak:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Bardzo trafna uwaga Kasi odn. dyplomów dla użytków - ja tam o wystawianiu niewiele wiem, ale też mi się wydaje, że łatwiej mieć czempiona, niż dyplomowanego użytka. Więc moim zdaniem jedynym (sądzę, że realnym) zagrożeniem są po prostu... no nie da się zgrabniej ująć: układy.

Ania W

Do całkiem niedawna ja też nie lubiłam. Ale raz za razem się bardzo nieprzyjemnie rozczarowuję tam, gdzie spodziewałabym się najlepszego po ludziach wg. mnie najlepszych. Boleśnie odczuwam to zwłaszcza tam, gdzie rzecz idzie o jakieś szczytne cele, a rozbijam się o układy i jednak - patrzenie pod kątem zyskowności. Trochę ostatnio wątpię i robię się ostrożna.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 kwie 2012, 21:51 przez zybalowie, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Tak naprawdę i te wystawy i konkursy i same psy to przemiły, przewspaniały sposób spędzania wolnego czasu. Mnóstwo trosk i wydatków, ale chyba warto skoro jest nas tu tyle osób. Nic to, że jesteśmy z różnych frakcji i światów. :piwko: :piwko: Ale to już chyba zupełnie inny wątek się zrobił. :hi_1: :hi_1:
Kasia
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

ZbyszekC pisze:Robimy cały czas z nas i naszych ogarów pępek świata. W tej zmianie nie chodzi o nas. Szczenieta ogara z całego roku nie wystarczą na dobry psiowóz. Pomimo paru warunków które były ostatnio to ogarostwo jest niszą. I to taką która Związek niezbyt obchodzi.
Zgadzam się , że na ogarach to raczej średni interes można zrobić ;)
Ale one na tym forum są pękiem świata więc co się mamy rozwodzić nad innymi rasami, skoro tak naprawdę w nich nie siedzimy i niewiele o nich wiemy? Tzn. jest garstka osób, która ma jakieś egzemplarze innych ras i być może one mogły by nas wdrożyć... ;)
ZbyszekC pisze:Nie wiem jak wygladają próby pracy Yorków ale to też psy myśliwskie podlegające próbom pracy. :psiako:
To są byłe psy myśliwskie i nie podlegają próbom ;) Chyba tylko próbom pracy nad pielęgnacją włosa i zawijaniu go na papiloty ;)
Awatar użytkownika
ZbyszekC

http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=wys_lis2012" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy dni temu była wystawa psów ras myśliwskich poddawanych próbom pracy w Częstochowie.
Przejżyj plan sędziowania. Są yorki a nawet moje ukochane malamuty.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

No tak :mysl_1: - zerknęłam do regulaminu i faktycznie absurdalność sytuacji mnie poruszyła ;)
Bo z jednej strony regulamin mówi
W próbach i konkursach pracy dzikarzy mogą brać udział psy ras myśliwskich, z grup FCI – III, IV, V,
VI, VII oraz płochacze niemieckie z grupy VIII.

Ale nie widzę doprecyzowania, że nie dotyczy to np. terierów miniaturowych....

Czyli teoretycznie dzikarzem może być york...ale już nie springer spaniel ;)
To że dzikarzem może być łajka czy karel ok....ale malamut czy samojed ?

a to tropowce:
W konkursach pracy tropowców mogą brać udział psy ras myśliwskich z grup FCI: III, IV, V, VI
( z wyjątkiem sekcji posokowców ), VII i VIII. .

PRÓBY PRACY PSÓW MYŚLIWSKICH MAŁYCH RAS
GRUPA I - to psy pracujące jako płochacze. Zgodnie z podziałem FCI, zaliczone są tu następujące rasy:
myśliwskie spaniele i teriery, płochacze niemieckie
( wachtelhundy ) oraz inne zaliczone do sekcji płochaczy grupy VIII FCI.

GRUPA II - jamniki standardowe i karłowate, szpice myśliwskie oraz psy z sekcji gończych ( na drobna zwierzynę ) grupy VI FCI. Ponadto, w drodze promocji - ogary i gończe polskie.

Tutaj się yorki nie łapią mimo, że małe :D

W związku z tym yorki mogą też zapewne być norowcami. :cwaniak:
Trochę to dziwne ...ciekawe czy gdzieś jest doprecyzowanie tego "zamieszania" :zdziw_4:
Ja na dzisiaj już wymiękam ale może jutro poszukam.
Swoją drogą ja byłam na wystawie psów myśliwskich w Płocku i tam same normalne były...bez żadnych dziwactw :/
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Malamuty rozumiem i się zgadzam ale yorki i westiki :strach_2: To jakaś kpina. Kiedyś chciałam mieć terierka szkockiego ale, że nie mają klasy użytkowej to zrezygnowałam. No i charakter nie dla mnie.
Trzeba wysłać zapytanie w jakich konkursach teriery podlegają próbom pracy. Może w PT?
Kasia
ODPOWIEDZ