Zespół Fanconiego???

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Zespół Fanconiego???

Post autor: Ania W »

Hmmm . No trudna sprawa...Dobrze, że przebadana, szkoda że nic do końca nie wiadomo....
Też mam nadzieję, że mała będzie żyła i długo i w pełnym komforcie. :silacz:
I cieszę się że mimo wszystko pozostanie z Wami, chociaż domyślam się, że decyzja niełatwa chociażby ze względów logistycznych.

Jeżeli chodzi o badanie krwi/moczu szczeniakom - ja osobiście nie widzę powodu badania wszystkich szczeniaków (także od stroy technicznej byłoby to dość trudne np. przy miocie 10 szt), choć jeżeli któryś hodowca tak będzie robił to oczywiście rozumiem zapobiegawczość. Na pewno są to pierwsze badania jakie trzeba wykonać, gdy cokolwiek nas niepokoi ( mały przyrost masy, ospałość, wzmożony apetetyt + mały przyrost itp.).
Powiedzmy też sobie wprost - NIGDY nie wykonamy wszystkich badań, które zagwarantują, że szczeniak będzie zdrowy pod każdym względem, bo do badań laboratoryjnych trzeba by jeszcze dorzucić np. rtg, EKG, EEG itp.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

hania pisze:Myślę, że to nie jest tylko kwestia podejścia hodowców ogarów :niewka:
Haniu ale ja tego nie napisałam że to tylko ogarowcy. Gosia mi mówiła o kilku znajomych co kupowali szczenię z badaniami innych ras- sama pewnie napisze o tym.
Mi tu bardziej chodzi że może warto by takowe robić zresztą ja jeśli pokryję to na 100% zrobię.
Widzisz Haniu nie mogłam wpłynąć na stan zdrowia Czuprynki ale mogłam to wykluczyć prostymi badaniami i kłopotu Gosia by nie miała.
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

W związku z tym, że napisałaś tak:
Aszemi pisze:Ze swojej strony żałuję że nie ma zwyczaju w ogarach robić badań podstawowych krew/mocz szczeniakom bo jest ogólne przeświadczenie że rasa jest zdrowa.
myślałam, że odnosisz się szczególnie do hodowców ogarów.

Muszę przemyśleć temat, ale chyba nie będę badać wszystkich swoich szczeniaków jeżeli nie będą wzbudzały moich podejrzeń.
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

No bo odnoszę się w tym momencie do hodowców ogarów z powodu że chodzi tu o ogary, które mnie interesują ale to nie znaczy że wszyscy hodowcy innych ras robią wyniki- ja się z tym też wcześniej nie spotkałam.
hania pisze:Muszę przemyśleć temat, ale chyba nie będę badać wszystkich swoich szczeniaków jeżeli nie będą wzbudzały moich podejrzeń.
to raczej indywidualna sprawa każdego z hodowców.
Byle ogóry były zdrowe :silacz:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Oj Aszemi znowu coś nie tak zrozumiałaś.Dr Atamaniuk nie mógł postawić diagnozy, bo zajmuje się radiologią, a zespół Fanconiego nie zmienia obrazu nerek w USG , chyba że jest wtórny do torbielowatości nerek. Zresztą miałam jamniczkę z przewlekłą niewydolnością nerek która ginąc przy kreatyninie 7mg% a więc bardzo wysokiej miała niezmieniony obraz nerek w USG. Nie każdą chorobę nerek widać w USG, to nie tak działa.
Diagnoza JEST postawiona, po wykluczeniu cukrzycy i hiperkortyzolemii, przyczyną cukromoczu może być tylko uszkodzenie kanalików nerkowych w części bliższej i taką diagnozę weci postawili. Zespół Fanconiego jest jednym z zespołów uszkodzeń tych kanalików, jest tych zespołów więcej i stąd znak zapytania w rozpoznaniu. Wiem że nieraz trudno uwierzyć w coś czego nie widać i czego się nie rozumie. :niewka:

Małgosia&Sarabanda&Czuprynka
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Widzisz mnie ten fachowy język przerasta a że mówiłaś że jesteś lekarzem więc nikt się nie trudził żeby tłumaczyć potocznie więc ja zapamiętałam że dr Atamaniuk powiedział "nie wiem co to jest" a na diagnozie Zespół Fanconiego jest ze znakiem zapytania co nie zmienia faktu i tak napisałam że prawdopodobnie właśnie to.
SARABANDA pisze:Wiem że nieraz trudno uwierzyć w coś czego nie widać i czego się nie rozumie. :niewka:
to akurat nie dotyczy mojej osoby ;)

Prześledziłam dziś rodowody Kufla który Zespół Fanconiego miał i Czuprynki i jest pokrewieństwo ale dość daleko więc albo przypadek albo były psy po drodze niezdiagnozowane.
Dobra wiadomość że Kufel przeżył 12 lat więc nie mało co mnie osobiście cieszy ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasianiolek

Post autor: kasianiolek »

Czuprynko zdrówka i długiego szczęśliwego życia Ci życzymy :prosze_1:
Kasia, Huba i Huzar
Hodowla Ogarów Polskich z Zatrzebia
http://www.hodowlaogara.pl/
Awatar użytkownika
endo
Gadu-Gadu: 0

Post autor: endo »

kasianiolek pisze:Czuprynko zdrówka i długiego szczęśliwego życia Ci życzymy :prosze_1:
I my także z całego serca :hi_1:
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i dobre słowa, Wasze wsparcie będzie mi niezbędne .
Decyzja o pozostawieniu małej nie wynika niestety z mojego optymizmu i podejścia że jakoś tam będzie (chociaż w tej sytuacji bez wyjścia takie podejście byłoby najlepsze) tylko z obawy o jej dalsze losy. Mała miała trafić do bloku ( według mnie potrzebuje stałego dostępu do ogrodu) i nie do adopcji :zdziw_4: , wiem że uprawiam czarnowidztwo ale już widziałam jak by była ponownie diagnozowana jeśli by trafiła na właściciela spostrzegawczego, albo by zginęła z odwodnienia i zakwaszenia jeśli właściciel zechciał by poradzić sobie z jej sikaniem za pomocą ograniczenia dostępu do wody :nunu:
Miałam do wyboru zamartwiać się lub zabrać małą. Jedna z tych sytuacji w której co by nie postanowić i tak się sika pod wiatr :zly1:
Mam nadzieję że nie zieję negatywnymi emocjami, nie ma nic gorszego jak TOKSYNY :?

Małgosia&Sarabanda&Czuprynka
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Dobrze będzie. Na szczęście mała ma dobrą opiekę :szacun_1: :szacun_1:
Kasia
ODPOWIEDZ