Szczeniaki! - pytania i wątpliwości

Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Re: Szczeniaki! - pytania i wątpliwości

Post autor: weszynoska »

w sumie ok...rady w pigułce gdyby nie

"gwizdek i trzcinka" :wow_3:
i zrzucanie z łóżka :zly2:

ale może to taka forma wypowiedzi tylko :?
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
dor

Post autor: dor »

sarumanisthari pisze:Witam!!!
Ogar nie jest dobrym psem dla niedoswiadczonych włascicieli
i nie dla takich, co nie mają cierpliwości do stosowania pozytywnych metod :zly1:
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Sam niedawno prosilem o pare porad na forum,wiec jestem na swiezo (suczka 4,5 miesieczna w domu 3 miesiace)i moge odpowiedziec co nieco:
1.Ksiazki pani Donaldson "Pies i czlowiek..." nie polecam,przeczytalem cala i w przypadku mojej suki nie sprawdzila sie wogóle,caly klikier,smakolyki,szkoda gadac. Teraz jezdzi na szkolenia gwizdek i trzcinka,czyli jak kiedys byly szkolone ogary-PSY MISLIWSKIE,sprawdza sie. Trzeba jednak wiedziec ze ogar nigdy nie bedzie bezwarunkowo posluszny,nie wymagac zbyt wiele,to nie np. owczarek niemiecki
2. Chodzi swobodnie po mieszkaniu,bez kojca,ma swoje legowisko,nie gryzie nic-tutaj pomocny akyszek i duuzo kosci,zabawek typu kong i gryzakow.(ale kojec sam w sobie nie jest zly)
3.Z poczatku wymioty w aucie,siki itd. wszystko przeszlo sama wskakuje do auta,slini sie dalej
4. Drapanie psa bylo spowodowane stresem i alergia na trawe,odkad urosla i brzuchem nie szoruje po trawie przeszlo jej
5. Sikala w domu do 4 miesiaca w tym przez moment na kanape,łozko,dywaniki. Pomoglo szkolenie i nauka dyscypliny (siad,do mnie,zostan itd choc roznie bywa z samymi wykonywaniem polecen ;) )
6. Nie dac sie nabrac na ich "smutne " oczy to "cwane bestie" :P i niesamowite żarłoki-trzeba uważac
7. I ja wierze w dominacje szczeniat,trzebabylo widziec jak miesiac temu gdy zaczelismy zrzucac ja z naszego łozka zaczela na niego sikac gdy nie bylo nas w poblizu i rzucala sie na nas w jego obronie
8. Ogar nie jest dobrym psem dla niedoswiadczonych włascicieli,lubi sie oddalac,ma swoje zdanie i potrzebuje duzo zainteresowania a przede wszystkim szkolenie i szkolenie,sam sie przekonalem. instynkt "wedrowca i łowcy" maja POTEZNY!!!
Powiem jedno - ręce opadają.
Masz psa od 3 miesięcy i już wiesz, że metoda jest nieskuteczna?
Awatar użytkownika
AniaRe
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: AniaRe »

Sam niedawno prosilem o pare porad na forum,wiec jestem na swiezo (suczka 4,5 miesieczna w domu 3 miesiace)i moge odpowiedziec co nieco:
1.Ksiazki pani Donaldson "Pies i czlowiek..." nie polecam,przeczytalem cala i w przypadku mojej suki nie sprawdzila sie wogóle,caly klikier,smakolyki,szkoda gadac. Teraz jezdzi na szkolenia gwizdek i trzcinka,czyli jak kiedys byly szkolone ogary-PSY MISLIWSKIE,sprawdza sie. Trzeba jednak wiedziec ze ogar nigdy nie bedzie bezwarunkowo posluszny,nie wymagac zbyt wiele,to nie np. owczarek niemiecki
2. Chodzi swobodnie po mieszkaniu,bez kojca,ma swoje legowisko,nie gryzie nic-tutaj pomocny akyszek i duuzo kosci,zabawek typu kong i gryzakow.(ale kojec sam w sobie nie jest zly)
3.Z poczatku wymioty w aucie,siki itd. wszystko przeszlo sama wskakuje do auta,slini sie dalej
4. Drapanie psa bylo spowodowane stresem i alergia na trawe,odkad urosla i brzuchem nie szoruje po trawie przeszlo jej
5. Sikala w domu do 4 miesiaca w tym przez moment na kanape,łozko,dywaniki. Pomoglo szkolenie i nauka dyscypliny (siad,do mnie,zostan itd choc roznie bywa z samymi wykonywaniem polecen ;) )
6. Nie dac sie nabrac na ich "smutne " oczy to "cwane bestie" :P i niesamowite żarłoki-trzeba uważac
7. I ja wierze w dominacje szczeniat,trzebabylo widziec jak miesiac temu gdy zaczelismy zrzucac ja z naszego łozka zaczela na niego sikac gdy nie bylo nas w poblizu i rzucala sie na nas w jego obronie
8. Ogar nie jest dobrym psem dla niedoswiadczonych włascicieli,lubi sie oddalac,ma swoje zdanie i potrzebuje duzo zainteresowania a przede wszystkim szkolenie i szkolenie,sam sie przekonalem. instynkt "wedrowca i łowcy" maja POTEZNY!!!
Pewna moja znajoma opowiada, że najwięcej wiedziała o ogarach, kiedy jej pierwsza suczka miała pól roku...Wtedy wiedziała o ogarach wszystko....
Teraz ma hodowlę od kilkunastu lat.. i wie, ile nie wie...*

*)Ogara można w tym tekście zamienic na dowolnego psa...i na szkolenie...
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

AniaRe pisze:Teraz ma hodowlę od kilkunastu lat.. i wie, ile nie wie...*
Bo to już tak jest im więcej wiesz tym więcej wiesz jak wiele nie wiesz :niewka: ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
Malgosiaczek_27

Post autor: Malgosiaczek_27 »

Ja to dopiero teraz, czyli po prawie 3 latach, wiem że jeśli coś się nie sprawdziło w związku ze szkoleniem Nuty, to w większości było to spowodowane moja, niewiedzą właśnie, a co za tym idzie zaniedbaniem pewnych rzeczy.
Obrazek

Czekolada uspokaja bardziej, niż kolor zielony ;)
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

Dominacja szczniąt :mysl_1: A to ciekawe ....
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jotka

Post autor: Jotka »

hania pisze:
Jotka pisze:Zastanawiam się, jak pogodzić socjalizacyjne zalecenia kontaktu z kilkunastoma psami, małymi, dużymi etc. - skoro trwa kwarantanna i w zasadzie szczeniak nie powinien kontaktować się z żadnymi psami?...
Zapisać się do przedszkola dla szczeniąt gdzie w zajęciach, poza szczeniakami, biora udział dorosłe psy.
Zaprosić znajomych z dorosłym spokojnym psem do domu.
Wprosić się do znajomych z łagodnymi psami do domu/na działkę.
zosragnizowac spotkanie "Liliowych" - jest Was w Warszawie trochę ;) (ale to mnie też zaproście, proszę)
Bardzo chętnie, tylko ja - niestety - nie znam żadnego właściciela z tej naszej licznej gromady :mysl_1:. Chciałam zresztą zadać to pytanie na moim blogu, ale w końcu może mogę i tutaj: czy organizujecie w najbliższym czasie przedszkole ogarowe? Byłam na Waszej stronie, ale widziałam tylko ogłoszenie o akcji lipcowej...

Miszakai - jesteśmy z Warszawy. Mam sporo miłych i zrównoważonych psów wśród sąsiadów chociażby; mój brat ma psa - z tym nie ma problemu.

Chwilowo czuję się coraz bardziej, jak przybrana matka noworodka - te żałosne pobudki o czwartej rano (udaję, że śpię :gleba: ) i już całkiem definitywne pobudki o szóstej... :placzek: Nic to, przetrwam wszystko!
Korek ;) viewtopic.php?f=5&t=1058" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
irie
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: irie »

Jotka pisze:Chciałam zresztą zadać to pytanie na moim blogu, ale w końcu może mogę i tutaj: czy organizujecie w najbliższym czasie przedszkole ogarowe? Byłam na Waszej stronie, ale widziałam tylko ogłoszenie o akcji lipcowej..
trzeba na ogarkowie szukac ;)
viewtopic.php?f=49&t=1050
Obrazek
Awatar użytkownika
Jotka

Post autor: Jotka »

O, dzięki, rzeczywiście :) .
Korek ;) viewtopic.php?f=5&t=1058" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ