Strona 8 z 18
Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 21 maja 2012, 15:19
autor: miszakai
weszynoska pisze:A ja dziś na obiad robię gryczane pierogi
To chyba najkrótszy przepis w tym wątku

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 21 maja 2012, 19:12
autor: nulka
Ta ryba, pstrąg się nazywa

To ta ,której najczęściej jadam

,ale spróbuję zaserwować z sosem

Re: Dania obiadowe
: piątek 25 maja 2012, 14:53
autor: 1e2w3a
Ryż z warzywami
Danie lekkie, łatwe i szybkie do przyrządzenia, dobre na upalne dni, no i dla tych którzy lubią dużo warzyw.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 op. ryżu w woreczkach (2 x 100g)
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- kawałek cukini
- 2 nieduże marchewki
- puszka fasolki konserwowej czerwonej, lub groszku konserwowego. lub soczewicy czerwonej. Soczewicę suszoną należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie ugotować.
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, przyprawa typu vegeta, ostra papryka (świeża, suszona lub sproszkowana), pieprz ziołowy
Wykonanie:
Ryż ugotować, powiesić woreczki do ocieknięcia.
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę (cukinię w większą kostkę), paprykę w słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć szerokim nożem i drobniutko posiekać.
Rozgrzać na patelni olej, dodać rozdrobnione warzywa i ostrą paprykę. Podsmażać do momentu aż warzywa lekko zmiękną i będą półtwarde.
Wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać osączoną z zalewy fasolkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta. Można dodać dodatkowo jeszcze trochę oleju aby wszystkie składniki łatwiej było wymieszać.
Re: Dania obiadowe
: środa 30 maja 2012, 17:17
autor: 1e2w3a
Makaron z warzywami
Składniki (dla 3-4 osób):
- makaron (dowolny) ok. 300-350g
- kawałek cukinii
- 2 papryki czerwone
- sałata rukola ok. 50g
- 3 ząbki czosnku
- 15g startego żółtego sera
- olej
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, przyprawa typy vegeta.
Wykonanie:
Ugotować makaron w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju (aldente).
Cukinię i paprykę pokroić w paski, czosnek w cienkie plasterki i krótko przysmażyć na oleju (warzywa winny być lekko twardawe).
Rukolę opłukać, osączyć i pokroić (nie za drobno). Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
Odcedzony makaron wymieszać z warzywami, dodać przyprawy i posypać startym serem.
Re: Dania obiadowe
: piątek 01 cze 2012, 12:16
autor: weszynoska
Cóż...ja jestem mięsożerna
podrzucam pychotkę obiadową, pyzy ze skwarkami i boczkiem
robi się łatwo, część ziemniaków się ściera część gotuje...dodaje osad z wyciśniętej wody i przyprawy i tyle...
no tak, trzeba to jeszcze ugotować
Re: Dania obiadowe
: piątek 01 cze 2012, 12:48
autor: qzia

sam cholesterol i kalorie.

pychotka
Re: Dania obiadowe
: piątek 01 cze 2012, 13:20
autor: ania N
Uwielbiam cholesterol w takiej postaci
Jacek

Re: Dania obiadowe
: piątek 01 cze 2012, 13:39
autor: qzia
Oj widać, widać, że uwielbiasz
Kasia
Re: Dania obiadowe
: piątek 01 cze 2012, 14:29
autor: weszynoska
qzia pisze:
sam cholesterol i kalorie.

pychotka
pomidory i sałata cholesterolu nie mają
ziemniaki też

tylko ten tłuszczyk
Re: Dania obiadowe
: wtorek 12 cze 2012, 08:37
autor: hania
Jakie stosujesz proporcje surowych i gotowanych ziemniaków?