Danie lekkie, łatwe i szybkie do przyrządzenia, dobre na upalne dni, no i dla tych którzy lubią dużo warzyw.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 op. ryżu w woreczkach (2 x 100g)
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- kawałek cukini
- 2 nieduże marchewki
- puszka fasolki konserwowej czerwonej, lub groszku konserwowego. lub soczewicy czerwonej. Soczewicę suszoną należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie ugotować.
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, przyprawa typu vegeta, ostra papryka (świeża, suszona lub sproszkowana), pieprz ziołowy
Wykonanie:
Ryż ugotować, powiesić woreczki do ocieknięcia.
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę (cukinię w większą kostkę), paprykę w słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć szerokim nożem i drobniutko posiekać.
Rozgrzać na patelni olej, dodać rozdrobnione warzywa i ostrą paprykę. Podsmażać do momentu aż warzywa lekko zmiękną i będą półtwarde.
Wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać osączoną z zalewy fasolkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta. Można dodać dodatkowo jeszcze trochę oleju aby wszystkie składniki łatwiej było wymieszać.
- makaron (dowolny) ok. 300-350g
- kawałek cukinii
- 2 papryki czerwone
- sałata rukola ok. 50g
- 3 ząbki czosnku
- 15g startego żółtego sera
- olej
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, przyprawa typy vegeta.
Wykonanie:
Ugotować makaron w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju (aldente).
Cukinię i paprykę pokroić w paski, czosnek w cienkie plasterki i krótko przysmażyć na oleju (warzywa winny być lekko twardawe).
Rukolę opłukać, osączyć i pokroić (nie za drobno). Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.
Odcedzony makaron wymieszać z warzywami, dodać przyprawy i posypać startym serem.