Wystawa Klubowa 18.09.2016
Moderator: BACHMATsforanemroda
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: Wystawa Klubowa 18.09.2016
Myślę, że to bardziej o długość ich chodziEwka pisze:Jeżu kolczasty, ale co z tymi żebrami może być nie tak?

Dzięki za wyniki i za super zdjęcia.
Gratuluję wszystkim zwycięzcom!

Gratuluję wszystkim zwycięzcom!

Hodowla Ogara Polskiego - tel: 604 853 302
https://www.zsosnowejpolany.pl/
https://www.zsosnowejpolany.pl/
- Iza i Sławek
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Abstrahując od Husarza, z żebrami może być nie tak ... ;Ewka pisze:Jeżu kolczasty, ale co z tymi żebrami może być nie tak?
Wysklepieni - powoduje to, że klatka piersiowa jest zbyt wąska lub beczkowata
Zbyt krótkie lub za długie. Jeżeli np. Przednie żebra są za krótkie, front "ucieka" do tyłu.
Zbyt krótkie tylne powodują wydłużenia części brzusznej.
O żebrach niesymetrycznych, zbyt wąsko lub zbyt szeroko osadzonych względem siebie...
Można tak długo

A biorąc pod uwagę, że prawidłowe ukształtowanie żeber ma wpływ na wytrzymałość i wydajność ruchową, nie dziwię się że sędzia ( myśliwy, jak by ktoś nie wiedział ) zwraca szczególnie uwagę na ten właśnie element.
Są sędziowie "dentyści", "okuliści", "fryzjerzy"... każdy ma jakieś hobby

Wesna z Gończaków
Opis budowy klatki piersiowej, jej głębokości, długości, długości mostka, wysklepienia przedpiersia i ustawienia żeber jest we wzorcu rasy. Husarza widziałam nie raz i wielokrotnie głaskałam i akurat do jego klatki piersiowej bym się nie przyczepiła. Wysklepienie przedpiersia często wynika z tego jak pies się ustawi, na ringu na jest to najczęściej postawa swobodna. Są psy z dobrze wysklepionym przedpiersiem a na wystawie tego nie widać.
Za to są ogary ze zbyt płytka klatką, zbyt wąską, zbyt krótkim mostkiem itd,
Za to są ogary ze zbyt płytka klatką, zbyt wąską, zbyt krótkim mostkiem itd,
Ostatnio zmieniony środa 21 wrz 2016, 11:44 przez SARABANDA, łącznie zmieniany 1 raz.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
o matko ...robi się ciekawie 
A jak wysklepić śródpiersie? Swoją drogą nie wiem również jak wysklepić przedpiersie
.
Co do podziałów sędziów to myślę, że tutaj jest..."pies pogrzebany"

A jak wysklepić śródpiersie? Swoją drogą nie wiem również jak wysklepić przedpiersie

Dobra, dobra
w pracy jestem a tutaj głównie śródpiersie na okrągło 

"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
ŻebryściIza i Sławek pisze: Są sędziowie "dentyści", "okuliści", "fryzjerzy"... każdy ma jakieś hobby

Wygląd przedpiersia zależy od przedpiersia właściwego, ustawienia kości w kończynie przedniej i postawy psaAnia W pisze:o matko ...robi się ciekawie
A jak wysklepić śródpiersie? Swoją drogą nie wiem również jak wysklepić przedpiersie.

A czy nie chodziło mu o to że jest za chudy? może się mylę ale chyba na światowej w Opolu sędzia też coś wspomniała, że trochę zbyt szczupły. Swoją drogą lepszy chudy niż beczkowatyHusarz eksterierowo bardzo podobał sie panu sędziemu - jego szata, głowa oraz ruch ale bardzo nie podobały mu sie jego żebra...