Czekam na wystawy pary

Moderator: BACHMATsforanemroda
Matko ale się cofamy w czasieZbyszekC pisze:Chciałby przypomnieć, iż państwowość polska kształtowała się nie nie na terenach Wielkiego Księstwa tylko na Kujawach i w Wielkopolsce. Problemy rzymskie a póżniej germańskie w podboju tych terenów spowodowane były nadmierem jezior, bagien i pierwotnych borów. Czyli Wielkopolska nie musi mieć w tym względzie kompleksów wzgledem Litwy. .
Ok …i ?ZbyszekC pisze:Ania, tak się składa, że na ostatniej wystawie którą obserwowałem chyba najcięższym psem był ten jedyny o którym wiem napewno, ze poluje.
Tylko młodź niestety nie nauczyła się, że a powyższa sytuacja jest dla psa co najmniej mało komfortowa…Ja wiem, że miło jak interesują się naszym psem a on znosi to zainteresowanie, ale inny może nie zdzierżyć a dzieciaki powinny wiedzieć, że psa głaszczemy pojedynczo a nie stadnie i że ZAWSZE pytamy się czy możnaZbyszekC pisze:I jeszcze jedno. Akurat ten pies nigdy nie uznał, że jest za dużo rąk do głaskania.![]()
A skoro młodź miała jedyną i niepowtarzalną szansę choć przez chwilę uwolnić się od głupich pomysłów ciała gogicznego to nie mieliśmy serca im tego zabronić![]()
Dodałabym w polskiej współczesnej terminologii.ZbyszekC pisze: Z ogarem sprawa jest prostsza. W polskiej terminologi kynologicznej jest tylko jedna rasa zwana ogar. (dawno temu była jeszcze jedna, jamnikoogar) Rasa klasyfikowana w systematyce FCI w grupie gończych średnich. I chociaż obrazy z dawnych czasów przedstwiają ogary jako psy łaciate to obecnie przywykliśmy i polubiliśmy czaprakowe. Pewnie wprowadzenie kolorów by ich przydatność nie zmieniło ale...czy to byłyby jeszcze ogary.
Oczywiście niech pozostanie! I ciężki galop, i łałok, i ciemny czaprak,i niżej osadzone ucho, i niezakręcony ogon…i jakieś widełki wagowe, bo to wszystko można mieć przy 33 kg jak i przy 43kg… i pewnie nawet przy 53ZbyszekC pisze: Mnie przeszkadza zbyt jasne oko Balta ale niech te preferowane ciemne pozostanie we wzorcu.
Sorki Aniu, ale jako, że w kilku kwestiach mam "lekkiego" hopla więc chciałbym jednak uściślić nieuzasadnione niczym twierdzenie jakoby Ogary pochodziły z "Litwy". Dlaczego uważam taką tezę za kompletnie nieumocowaną w faktach? A o tak, z brzegu biorąc:Ania W pisze: Matko ale się cofamy w czasie![]()