Entropia - dyskusja

Awatar użytkownika
Malgosiaczek_27

Re: Entropia- temat do dyskusji czy tabu

Post autor: Malgosiaczek_27 »

GabiArt
Ok. Skoro to Ty masz racje to powiedz mi w takim razie, dlaczego ludzie to czytający mieliby uwierzyć Tobie? Jak długo śledzisz historię hodowli Ogarów Polskich? Kim jesteś? Bo nawet się nie przedstawiłaś, a to tez nie jest przejawem "szczerości". Czy masz jakieś kwalifikacje, które świadczyły by o tym, że jesteś osobą wiarygodna a nie kolejnym kynegosem? No i dlaczego twierdzisz że kilkunastoletni hodowcy, z dużym doświadczeniem, będący lekarzami weterynarii mylą się a Ty masz jedyną słuszną racje?
Jeszcze jedno:
GabiArt pisze:No to teraz proszę o wyjątkowo sprawiedliwą ocenę: czy bez ludzi piszących na forach o entropium (hodowców, potencjalnych hodowców, właścicieli Ogarów , „niezrzeszonych” piszących” itp.) ci hodowcy prowadzili by taką pracę hodowlaną, która zaowocowałaby zwiększeniem czujności, w kwestii entropium i zmianą podejścia do kryć? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zeszłoroczne zdrowsze mioty były pokłosiem tego szumu, który się wokół entropium zrobił. On większość uwrażliwił.
Moim zdaniem hodowcy wciąż prowadza pracę nad tym aby zwiększyć populacje ogara oraz by ta właśnie populacja była coraz to zdrowsza. Nie sądzę natomiast, aby osoby „niezrzeszone, piszące” dodam, że jedynie piszące i nic poza tym nie robiące w tym temacie, osoby krytykujące ludzi którzy pół swojego życia poświęcili hodowli, robili cokolwiek dobrego tym właśnie „pisaniem” dla rasy ogara. Zastanawia tez mnie fakt, że tymi osobami zawsze są właśnie osoby nie mające żadnego doświadczenia. Mające ogara (bądź nawet nie mające) od kilku miesięcy. To już dla mnie jest jednoznaczne z tym, że nie są to osoby wiarygodne, których słowami ktokolwiek powinien się przejmować, a tym bardziej w nie wierzyć. Szum robiony przez te osoby, na pewno nie jest niczym dobrym, w niczym nie pomaga. O entropii trzeba mówić a nie szykanować osoby z entropicznymi psami.
Obrazek

Czekolada uspokaja bardziej, niż kolor zielony ;)
Awatar użytkownika
AniaRe
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: AniaRe »

GabiArt pisze:
hania pisze: I bardzo chciałabym zobaczyć taki program hodowlany, który zakładałby używanie do hodowli tylko psów bez entropii i bez innych wad (np zgryzu) i jednocześnie powodował, że inbred w rasie by się nie zwiększał. (…)
Przy takim sposobie dziedziczenia ta wiedza nic nie daje.
Ależ daje. Czy ktoś pokusił się o starania, żeby opracowano taki plan? A może chociaż poczynił pierwszy krok, żeby ZKwP zestawiło swoje (czytaj: również zwykłych hodowców) domniemywania z wiedzą naukową? :mysl_1:
Czy tylko tak mówicie w kółko. Bo nic nie daje takie mówienie właśnie. :!:
Przy poprzedniej edycji tej dyskusji Hania wyliczyła, biorąc pod uwagę kilkadziesiąt (o ile pamiętam ok.50) zdrowych psów, ile z nich jest niespokrewnione. Wyszło, ze chyba 2 jesli dobrze pamietam. Poprosze Hanię, zeby to znalazła.
Jak na takich podstawach chcesz opracować plan hodowlany unikając zwiękaszania inbreedu??
katmach

Post autor: katmach »

ad Hodowcy

czy chore psy które rozmnażacie mają gdzieś wpisaną informację o przebytych ingerencjach chirurgicznych w ich powieki np.w rodowód czy kartę krycia?

ad Bea100

czy twoje suki hodowlane są zdrowe? Pytam wprost gdyż wiemy że planujesz kolejny miot a chcemy odfajkować sobie hodowlę które rozmnażają chore psy.

gdzie można przeczytać informację Międzynarodowej Komisji Hodowlanej o przyzwoleniu na używanie w hodowli chorych psów? konkretną dotyczącą ENTROPIUM.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

GabiArt
To najpierw Ty odpowiedz na moje pytanie - czy naprawdę jesteś tą osobą za którą się podajesz i naprawdę myślisz o kupnie ogara? A może zapisałaś się na to forum tylko po to, żeby siać ferment w wątku o entropii?
A na pytanie o afery na forach sama sobie odpowiedz - sprawdzając np kiedy powstało pierwsze forum gdzie napisano o entropii. Jak zaczęłam interesować się ogarami - 16 lat temu - z entropią już walczono.

Katmach
Może pomyśl o innej rasie - to nie jest złośliwość, ale przy ogarach chyba jest za duże prawdopodobieństwo, że trafisz na szczeniaka, który nie będzie miał zdrowych powiek. Z tego co zauważyłam jest to jedyne kryterium przy wyborze przyszłego psa. Są rasy, które dużo łatwiej je spełnią. Może będą miały dysplazję, ale entropii na pewno nie.
czy chore psy które rozmnażacie mają gdzieś wpisaną informację o przebytych ingerencjach chirurgicznych w ich powieki np.w rodowód czy kartę krycia
A możesz mnie uświadomić gdzie w karcie krycia albo rodowodzie jest przeznaczone na to miejsce? Bo szukam i nie widzę.
Ostatnio zmieniony sobota 16 sty 2010, 16:31 przez hania, łącznie zmieniany 2 razy.
monik

Post autor: monik »

katmach pisze:Witam wszystkich , planujemy z mężem kupić ogara, więc czytamy co się da na ich temat, nie tylko to forum. :strach_2:

Czy jest prawdą że koszt operacji ponosi kupujący szczeniaka??? dlaczego nie hodowca rozmnażający chore psy?

Czy jest gdzieś dostępna lista chorych "entropicznych" reproduktorów i suk hodowlanych , takiego krycia chcemy uniknąć jak ognia.
Na tym forum była opisywana sytuacja sprzedaży szczeniaka już chorego jako zdrowego, tak więc uczciwość zostawmy, darujmy sobie bo to jak widać pojęcia dla wielu względne.

FAKTY , FAKTY to sie liczy dla potencjalnego nabywcy, mnie, gdzie je można znaleść?

Pozdrawiam
Kasia :hi_1:
katmach

Po pierwsze - nie do końca się przedstawiłaś..
Po drugie - skoro chcecie dopiero kupić psa, to dlaczego jeszcze go nie mając zaczynasz już mącić na forum i obrażać hodowców?
Po trzecie - dziwne, nagle w tym samym czasie pojawiasz się w tym temacie Ty i zmartwychwstała GabiArt..
Po czwarte - nim zaczniesz cokolwiek pisać, popracuj najpierw nad swoją ortografią..
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Katmach

I jeszcze jedno. Sprzedaję szczeniaki z informacją o stanie powiek ich rodziców. Na 99% jestem w stanie rozpoznać entropię u szczeniaka zanim wyjedzie z hodowli - i taki szczeniak wyjeżdża z informacją, że ma problem i jest tańszy. Moje krycia zazwyczaj są po rodzicach zdrowych.
Ale właśnie bardzo skutecznie zniechęciłaś mnie do tego, żebym nawet pomyślała o sprzedaniu Ci szczeniaka.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

GabiArt pisze:Macie tyle dobrej woli, żeby ratować Ogary i taka w was siła – więc postawcie sobie za sprawę priorytetową opracowanie takiego planu. Przecież to jest możliwe, jeśli ludzie tego chcą.
Wyeliminowanie entropium i reszty wad powiek spędza sen z oczu wielu hodowcom możesz mi wierzyć a mimo to nie zawsze wychodzi jak by się chciało czy oczekiwało więc daruj sobie tą teoretyczną dywagację i albo spróbuj coś zrobić w praktyce albo........ po prostu daruj sobie kolejną porcję bicia piany :niewka:

katmach
Właśnie może to nie rasa dla Ciebie wybierz inną która ma inne wady ale o których otwarcie nikt nie piszę więc będziesz żyć w słodkiej nieświadomości ewentualnych chorób :!:
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
bea100

Post autor: bea100 »

katmach pisze: ...
ad Bea100

czy twoje suki hodowlane są zdrowe? Pytam wprost gdyż wiemy że planujesz kolejny miot a chcemy odfajkować sobie hodowlę które rozmnażają chore psy.
,,,
Powoli, powoli ;) . A może, zanim zaczniesz "odfajkowywać", sama byś się nam przedstawiła jak grzeczność nakazuje?
Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Leszek »

hania pisze:Katmach

I jeszcze jedno. Sprzedaję szczeniaki z informacją o stanie powiek ich rodziców. Na 99% jestem w stanie rozpoznać entropię u szczeniaka zanim wyjedzie z hodowli - i taki szczeniak wyjeżdża z informacją, że ma problem i jest tańszy. Moje krycia zazwyczaj są po rodzicach zdrowych.
Ale właśnie bardzo skutecznie zniechęciłaś mnie do tego, żebym nawet pomyślała o sprzedaniu Ci szczeniaka.
bea100 pisze:
katmach pisze: ...
ad Bea100

,,,
Powoli, powoli ;) . A może, zanim zaczniesz "odfajkowywać", sama byś się nam przedstawiła jak grzeczność nakazuje?

Brawo wspaniałe odpowiedzi :zgoda:
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
katmach

Post autor: katmach »

Co nazywacie jątrzeniem ? zadawanie pytań w istocie dość prostych.

Czy ktoś kto pyta o te wady publicznie jest z góry skazany na ostracyzm, wydaje mi się że tak nie powinno być.

I żeby nie było że sprowadzamy ogara do samych "powiek" , inne jego walory są niemniej ważne, ale to temat o entropium i staramy się jak najwięcej o tym dowiedzieć.
Kto pyta nie błądzi lecz oszukiwany może szukać wiatru w polu.

Jeśli kogoś uraziliśmy to przepraszamy.

Kasia.

ad Bea100

możesz odpowiedzieć na te pytania ? czy coś stoi na przeszkodzie?
ODPOWIEDZ